full screen background image
Keresés
2020 december 4 - péntek
  • :
  • :

Tartsa tisztán ingatlana előtt a vízelvezető árkot!

Tartsa tisztán ingatlana előtt a vízelvezető árkot!

2017.02.09. Az elmúlt néhány napban, de az azt megelőző időszakban is jelentős mennyiségű csapadék hullott. Az enyhülésnek köszönhetően a hó és a jég elolvadt, a mélyen átfagyott talaj azonban még nem engedett ki, ezért sok helyen nem tudja elnyelni a vizet. Az ingatlanokat veszélyeztető vizes területek kialakulásához gyakran a vízelvezető árkok nem megfelelő karbantartottsága is hozzájárul – figyelmeztet honlapján a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztán tartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra terjedően – az ingatlan tényleges használójának kötelessége. Járműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása és tisztán tartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

A hirtelen lezúduló csapadék következtében fokozottan terhelődhetnek a vízelvezető árokrendszerek, ezért rendszeresen végre kell hajtani a szükséges karbantartási munkálatokat, törekedve arra, hogy a vízelvezető rendszerek bármikor képesek legyenek betölteni rendeltetésüket. Mivel a heves esőzések jelentős mennyiségű iszaphordalékot hordhatnak be az árkokba, melyek az árkok eliszapolódását okozzák a vízelvezető rendszer alsóbb elemeinél, így az év minden időszakában ellenőrizni kell a rendszer átjárhatóságát, tisztaságát, ezzel jelentős károktól óvhatjuk meg ingatlanunkat.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kép illusztráció
Read previous post:
Close