full screen background image
Keresés
2021 szeptember 22 - szerda
  • :
  • :

Tavaszi Rozé Kavalkád a BorEgyetemen

Tavaszi Rozé Kavalkád a BorEgyetemen

2017.05.21. A Szekszárdi borvidék adottságai nagyszerű feltételeket biztosítanak ahhoz, hogy kiváló rozék készüljenek. A rozékkal elért nemzetközi sikerek pedig arra is lehetőséget adnak, hogy a borászok bemutassák a borvidékre jellemző egyéb boraikat – hangzott el a BorEgyetem szerdai, Tavaszi Rozé Kavalkád című borkóstolóján, a PTE KPVK-n.

Valóságos rozé kavalkád várta a BorEgyetem szerdai előadásának vendégeit a PTE KPVK-n, ahol hat szekszárdi termelő tizenegy különféle színű, illatú és zamatú rozéja került a poharakba. A rendezvény házigazdája Módos Ernő borász volt, aki elmondta, a borvidék kapcsán rengeteg olyan borász neve juthat eszünkbe, aki kiváló rozét készít.

Közülük is minden bizonnyal Dúzsi Tamás a legismertebb, akit csak „rozékirályként” is szoktak aposztrofálni. Bár mint azt a borkóstolón elmondta, nem szereti ezt az elnevezést. Pedig az elnevezés nem túlzó, hiszen Dúzsi Tamás vezeti az éremlistát a minden évben Franciaországban, Cannes-ben megrendezett „Le Mondial du Rosé” borversenyen. A szekszárdi borász az idén is nyert öt ezüstérmet a világ legrangosabb rozé borversenyén. Magyarország egyébként összességében második az éremlistán, ami igen nagy szó.

A képen Dúzsi Tamás (j), Módos Ernő, Nagy Janka Teodóra és Mészáros Pál. Fotó: Kadarka.net

Dúzsi Tamás elmondta, a franciák az elmúlt időkben rájöttek, hogy rozéik nem elég üdítő jellegűek. Annak érdekében, hogy olyan rozékat készíthessenek, mely jobban megfelel a fogyasztók ízlésének, termelők, kereskedők, hozzáértő és nem hozzáértő fogyasztók véleményét kérik ki a különféle rozékról. Kiemelte, a munka eredményeként a francia rozék stílusa elkezdett közelíteni a magyar rozék jellegéhez, vagyis üdítőbb hatásúak lettek. Ennek hatására mára Franciaországban több rozét adnak el, mint fehérbort.

Mint azt Dúzsi Tamás tudatta, évente tízféle rozét készít és mindegyiket elküldi a franciaországi rozékutató intézetnek, az ő kérésükre. A borokat ott aztán mindenféle tesztnek vetik alá. Dúzsi Tamás szerint Magyarországon jobbak a feltételek a rozék készítéséhez, mint Franciaországban. Nálunk több eső esik és a talaj szerkezete is alkalmasabb, ezért üdítőbb jellegű rozékat tudunk készíteni – mondta a borász.

Mint fogalmazott, a rozék sikere miatt Franciaországban igen nagy figyelmet kap Szekszárd, annyit, hogy arra országimázst lehetne építeni. Dúzsi Tamás szerint a rozék sikere a szekszárdi vörösborokat is segítheti abban, hogy rájuk vetüljön a figyelem.

Módos Ernő borász tudatta, a rozék alacsonyabb árfekvésüknek köszönhetően szélesebb fogyasztói réteghez eljuthatnak. A tapasztalat egyébként, hogy főként a 30 alatti korosztály az, melynek tagjai előszeretettel fogyasztanak rozét. A rozék Módos Ernő borász szerint is egyfajta kitörési pontot jelenthetnek Szekszárdnak, egyfajta vivőtermék gyanánt szolgálhatnak. Módos Ernő úgy véli, a rozékon keresztül a borvidékre jellemző egyéb borokat is meg lehet ismertetni olyanokkal, akik azokra eddig nem figyeltek fel.

Módos Ernő azt is megosztotta, hogy a csúcsrozék kékfrankosból, a szekszárdi jellegzetes fajtából készülnek. A fajta, az íz és zamat tekintetében is a lehető legjobb alapanyag a rozék készítéséhez. A kékfrankos ráadásul igazi Kárpát-medencei fajta, ami újabb előnyt kínál Magyarországnak és Szekszárdnak a rozékészítés terén. Dúzsi Tamás hozzátette, Franciaországban a rozékutató intézetben már csak „kékfrankó”-ként emlegetik a fajtát, mely mindig megbízhatóan és nagy mennyiségben terem hazánkban.

Mészáros Pál Borász arról szólt, hogy hazánkban is egyre nagyobb az igény a rozé borokra, melyekből egyre több fogy a pincészetnél. Mészáros Pál szerint a rozé legyen alacsony alkoholtartalmú (11-12%), üdítő jellegű ital. Szerinte az üde, gyümölcsös jellegű rozé főként fröccs formájában fogyasztva jóval üdítőbb hatású a nyári melegben, mint a sör.

A rendezvényen a BorEgyetem és a PTE KPVK nevében köszöntötték Mészáros Pált annak alkalmából, hogy elnyerte a megtisztelő „Év bortermelője” díjat. Horváth Béla dékán – aki nem tudott jelen lenni – üdvözletét Nagy Janka Teodóra dékánhelyettes tolmácsolta.

A rendezvényen Dúzsi Tamás és Családja Pincészete hat, illetve az Eszterbauer Borászat, a Mészáros Pincészet, a Módos Pincészet, a Prantner Pincészet és a Schieber Pincészet egy-egy rozé borát lehetett megkóstolni.

Kóstolt borok

Dúzsi Tamás – Kadarka Rosé 2016.
Dúzsi Tamás – Kékfrankos Rosé 2016.
Dúzsi Tamás – Cabernet Franc Rosé 2016.
Dúzsi Tamás – Merlot Rosé 2016.
Dúzsi Tamás – Pinot Noir Rosé 2016.
Dúzsi Tamás – Cabernet Sauvignon Rosé 2016.
Módos Ernő – Kadarka Rosé 2016.
Eszterbauer Borászat – Kadarka Rosé 2016.
Prantner Pince – Rosé Cuvée 2016.
Schieber Pincészet – Syrah Rosé 2016.
Mészáros Pince – Pinot Noir Rosé 2016.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close