full screen background image
Keresés
2021 április 11 - vasárnap
  • :
  • :

A szikratávírótól a számítógépig – különleges tárlat várja a látogatót

A szikratávírótól a számítógépig – különleges tárlat várja a látogatót

2016.07.18. Szekszárdon és környékén egyedülálló kiállítást láthat, aki megtekinti a néhai Koszorú István (1951-2010) táv- és hírközlési gyűjteményét a Várköz utcában.

Koszorú István világéletében a táv- és hírközlés területén dolgozott. A Veszprém megyei Farkasgyepűn született híradástechnikai műszerész végzettségű, Budapestről családjával Szekszárdra költözött szakember 1979-ben kezdett el dolgozni a Helyközi Távbeszélő Igazgatóság szekszárdi erősítő üzemében. A később többek között a Magyar Távközlési Szakszervezetben is fontos pozíciót betöltő Koszorú István, aki a Magyar Telekom Központi Üzemi Tanácsának egyik alapító tagja volt, majd később elnöke már ekkor javában gyűjtötte szenvedélyének tárgyait, lelkesedése pedig 2010-ben bekövetkezett haláláig rendületlenül kitartott – árulta el fia, Koszorú Csaba.

Mint hozzátette, a 2010-ben édesapja hagyatékából testvéreivel és édesapjuk volt munkatársai, barátai segítségével összeállított tárlatot, eddig csak a szülőfaluban, Farkasgyepűn állították ki. Szekszárdra tavaly került a gyűjtemény, melynek csak nemrég, a Baka múzeumot működtető Tálosi Zoltán ötletének és a Kormányhivatal segítségének köszönhetően, sikerült méltó helyet találni a Várköz utcában, a Vármegyeháza alagsori helyiségében.

Koszorú István (1951-2010) negyven éven át gyűjtötte a kiállítás darabjait.

A Baka múzeum mellett található kiállítóteremben a néhány centiméteres alkatrészektől kezdve a hatalmas méretű szekrényre emlékeztető telefonközpontig rengeteg eszköz és berendezés fogadja a látogatót. A gyűjteményben többek között a szekszárdi távközlés múltjának egy jókora szelete is fellelhető. Ám ennél  jóval régebbi darabokra is rálelni a tárlat kiállítási tárgyai között.

Mint azt Koszorú Csaba elmondta, a nagyrészt barátok, ismerősök segítségével negyven év alatt összeállított, több mint száz darabos gyűjtemény nagyobb része a polgári távközlés történetének elmúlt bő száz évét tárja a látogatók elé. A legrégebbi kiállítási tárgy talán az a szikratávíró, mely mintegy 150 éves lehet. Az érdeklődők a modern mobilok távoli őseire is rálelhetnek itt, miközben tanúi lehetnek annak, hogyan fejlődtek a telefon- és egyéb táv-, illetve hírközlési készülékek  az elmúlt száz év folyamán.

A kiállítási tárgyak között a mai harmincasok számára még ismerős utcai telefon, százéves fadobozos Ericsson telefon és a kettő közötti korszakból való készülékek, például a Magyar Királyi Posta egykori telefonjai egyaránt megtalálhatók. Emellett többek között ódon telefonközpontok, katonai rádióvevők több generációs változatai is megtekinthetők.

Koszorú Csaba és a tárlat egykis része. Fotó: Retkes Tamás

A hajdanán használt szórakoztató elektronika ugyancsak a gyűjtemény részét képezi. Korabeli lemezjátszók, szalagos magnók és persze az eltérő korok tévékészülékei is fellelhetők a ritkaságok között. A gyűjtemény egyik legkülönlegesebb darabja egy – 1934-ben kifejlesztett – bombázógép, az amerikai gyártmányú B-17-es Flying Fortress-ből, vagyis repülő erődből származó rádió adó-vevő berendezés. Ugyancsak különleges az a hatalmas, lábakon álló speciális mikrohullámú parabola antenna, melynek segítségével a nyolcvanas években közvetítették Magyarországon a Forma 1-es autóversenyeket – tudtuk meg Koszorú Csabától.

A tárlaton megtekinthető eszközök jó része egyébként működőképes állapotban van – mondta el Csaba. Ilyen a sokak számára ismerős nagy klasszikus, a Commodore 64-es számítógép is, mely a személyes emlékeken keresztül többek arcára csalt már gyermeki mosolyt. A múzeumok éjszakáján bárki kipróbálhatta és játszhatott az egykori játék legendával a Giana Sisters-szel, mely akkora sikert aratott, hogy a látogatók sorban álltak a joystick előtt.

A több mint száz darabos gyűjtemény minden érdekes tételét természetesen lehetetlenség volna felsorolni. Ráadásul vannak olyan eszközök, berendezések, melyek rendeltetését, funkcióját még Koszorú Csaba előtt is homály fedi. Emiatt szívesen fogadja a témában jártas szakértők látogatását.

A tárlat persze nemcsak előttük, hanem iskolák, különféle csoportok és bárki előtt nyitva áll. Állandó nyitva tartás egyelőre nincs, ám előzetes egyeztetés után Koszorú Csaba örömmel áll az érdeklődők rendelkezésére.

Érdeklődni, bejelentkezni az alábbi e-mail címen lehet: koszoru.csaba@gmail.com

Képgaléria: Retkes Tamás
Read previous post:
Close