full screen background image
Keresés
2020 február 20 - csütörtök
  • :
  • :
tolnamegyeivakok.hu

hirdetés

Telefonos csalásra figyelmeztet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Telefonos csalásra figyelmeztet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

2018.02.07. Csaló ejtett tévedésbe telefonon egy szekszárdi férfit. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság az eseten  kapcsán az áldozattá válás megelőzésére hívja fel a figyelmet. 

Egy szekszárdi férfit ejtett tévedésbe ismeretlen tettes 2018. február 3-án este. A telefonáló közölte a sértettel, hogy egy sorsoláson nyert 50.000 forintot, de azt csak úgy kaphatja meg, ha a különböző utasításait követi. A férfi a hívó útmutatása alapján egy telefonszámra feltöltött 15.000 forintot. Később tudatosult a sértettben, hogy csalás áldozatává vált. A történtek miatt a Szekszárdi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt – tájékoztatott a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség mindenkit arra kér, hogy fogadják meg az alábbi tanácsokat!

Nincs a telekommunikációs szolgáltatónál olyan nyereményakció, amelynek során telefonszámokat sorsolnak ki, majd a kisorsolt személy a nyereményét készpénz befizetése, vagy telefonos feltöltés ellenében kaphatja meg. A szolgáltatók a promóciós tevékenységükről az internetes weboldalaikon részletesen tájékoztatják az ügyfeleket.

Ha olyan hívást kapnak, amelynek során a hívó önmagát egy szolgáltató munkatársának adja ki, majd közli, hogy a hívott egy nyereménysorsoláson pénzt nyert, akkor a telefonáló nagy valószínűséggel csaló, és szándéka a hívott tévedésbe ejtése, valamint pénzének megszerzése. Az ilyen elkövetők általában megnyerően, meggyőzően érvelnek, stílusuk nagyban hasonlít a szolgáltatók diszpécsereinek stílusához.

Kérjük, hogy minden esetben gondolják át, hogy mit tesznek! Ne dőljenek be a csalóknak, és ne kövessék az utasításokat! Ne töltsenek fel összegeket a megadott telefonszámokra, ne fizessenek a hívónak! Ne adják meg saját bankszámlájuk, bankkártyájuk azonosítóit! Hívják fel a szolgáltató központi számát és kérjenek bővebb tájékoztatást. A szolgáltatók munkatársai mindig lehetőséget biztosítanak a kapcsolatfelvételre és megadják az elérhetőségüket, amelyet a központi ügyfélszolgálaton keresztül ellenőrizhetnek.

Amennyiben gyanús hívást fogadnak, jegyezzék fel annak időpontját, esetleg a hívó telefonszámát, majd azonnal tegyenek bejelentést a rendőrség 112-es telefonszámán. Kérjük, hogy a felhívásunkról tegyenek említést hozzátartozóiknak, ismerőseiknek!
Read previous post:
Close