full screen background image
Keresés
2018 december 10 - hétfő
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Megújul a Gemenc Nagydíj – visszaadják a régi fényét

Megújul a Gemenc Nagydíj – visszaadják a régi fényét

2017.05.08. Megújul az Alisca Bau Gemenc Nagydíj, melynek szervezését ettől az évtől a város veszi kézbe. A május 25. és 27. között megrendezendő verseny nyolc év után visszakerül a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárába. A megújulás a verseny régi nagy fényének visszaállítását, a kerékpársport népszerűségének növelését, valamint azt szolgálja, hogy minél több helyi és környékbeli család látogasson ki a rendezvényre. Az idei lesz a 43. verseny.

2018hirdetés

Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező kerékpáros versenyének megújítása azt a célt szolgálja, hogy az esemény rangja és színvonala visszajusson oda, ahol mintegy tíz éve volt. Ezért gondolták újra a szervezést – mondta el felvezetőjében Csillag Balázs, a Szekszárdi Sportközpont Nkft. vezetője a Kálvária-kilátónál hétfő délután megtartott sajtótájékoztatón.

Az idei az első alkalom, hogy a város szervezi meg a Gemenc Nagydíjat, melyet új alapokra kívánnak helyezni. Az újjászervezett verseny a remények szerint visszaadja a nagydíj régi fényét – tudatta Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Emellett azt is szeretnék, ha a rendezvény nyomán bővülne a kerékpárosok köre Szekszárdon – tette hozzá. A városvezető ehhez szorosan kapcsolódva emlékeztetett, az elkövetkező 2-3 évben jelentősen bővülni fog a kerékpárutak hossza a városban.

A profi verseny mellett olyan programot állítottak össze, mellyel az amatőröket, a családokat is szeretnék bevonni. Ezért az amatőrök számára is hirdetnek versenyeket, melyek körét a jövőben bővíteni szeretnék. A változtatások további célja, hogy minél többen látogassanak ki a versenyre – tájékoztatott Ács Rezső. Zárásként elmondta, igyekeznek olyan hangulatot adni a rendezvénynek, mint ami a Borvidék Félmaratont is jellemzi

A Szekszárdi Sportközpont Nkf-t a verseny szervezésében a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) segíti, mint szakmai partner.

A Gemenc Nagydíj Magyarország egyetlen olyan kerékpáros versenye, melyet több mint 40 éve minden évben megszerveznek – mutatott rá Arató Gábor, a verseny korábbi szervezője, az MKSZ elnökségi tagja. Hozzátette, az eltelt idők folyamán olyan nagy nevű kerékpárosok is részt vettek a nagydíjon, mint 1988-ban Olaf Ludwig, aki egy hónappal később olimpiai bajnok lett Szöulban.

A Kálvária-kilátónál lesz a csütörtöki prológ befutója. Fotó: Kadarka.net

Emlékeztetett, a Gemenc Nagydíj 1999-ben hazánkban elsőként lett UCI-kategóriás verseny, melyen ekkortól világranglista pontokért küzdhettek a kerékpárosok. Ezt a színvonalat 2009-ig tartották – tette hozzá. Most, nyolc év után pedig ismét sikerül UCI-kategóriás versenyt szervezni Szekszárdon. A résztvevők a(z) Europe Tour versenysorozat részként küzdhetenek az európabajnokságra és világbajnokságra kvalifikáló pontokért – tudatta Arató Gábor.

Az MKSZ elnökségi tagja hangsúlyozta a szövetség tavaly év végén újjáalakult, és abban hisznek, hogy a Gemenc Nagydíjhoz hasonló versenyek kellenek ahhoz, hogy az élsport, illetve a sportolók fejlődni tudjanak.

Arató Gábor arról is szólt, hogy ő is gyermekként látta meg a versenyt Szekszárdon és így szeretett bele a sportágba, majd elindult a tehetségkutató versenyen. Ezután kapott meghívást a helyi kerékpáros csapatba, így indult el kerékpáros pályafutása.

Zárásként elmondta, édesapja – aki szintén kerékpározott – emlékére megalapították az Arató Vilmos emlékdíjat, melyet az összetettben legjobb magyar kerékpáros versenyző nyerhet el.

Fotó: Kadarka.net

Szilasi László, a 43. idei Gemenc Nagydíj versenyigazgatója, aki a Tour De Hongrie versenyigazgatójaként szerzett tapasztalatot tudatta, a szervezők azt kérték tőle, hogy „adja vissza a versenyt Szekszárdnak”. Ennek megfelelően a Gemenc Nagydíj Szekszárd központú lesz – tájékoztatott elöljáróban.

A verseny részleteiről szólva ismertette, 16 csapat jelentkezését fogadták el, ebből hat lesz a magyar, közte egy csapat pedig szekszárdi. A többi tíz külföldi csapat közül 7 lesz UCI-kategóriás kontinentális csapat. Köztük lesz az Ausztriából, az Olaszországból, a Bulgáriából, a Kazahsztánból és Németországból érkező csapat is.

A verseny első napján, május 25-én csütörtökön 18 órától rajtol a prológ. A mezőny a korábbi tradicionális útvonalon halad. A versenyzők a Garay térről indulnak, a befutó a Kálvária-kilátónál lesz, ahova minden érdeklődőt várnak.

Másnap, május 26-án pénteken lesz az első és egyben leghosszabb szakaszverseny, melyen 140 kilométert kell megtenniük a versenyzőknek. A mezőny lassú rajttal indul majd Szekszárdról 15 óra 30 perckor és Harcon, illetve Zombán is áthalad. A versenyzők a Bonyhád-Kisdorog-Bonyhádvarasd körpályán három és fél kört tesznek meg, majd Szálkán keresztül jutnak vissza Szekszárdra, a befutó a Kálvária-kilátónál lesz háromnegyed hét és hét között.

Fotó: Kadarka.net

A zárónapon, május 27-én szombaton tartják meg a 2., 110 kilométer hosszú szakaszversenyt. A mezőny ekkor is lassú rajttal indul majd el a Béla király térről 13 órakor. A 2. szakaszverseny útvonala Őcsényen és Decsen vezet keresztül, a biciklisek Szekszárdon kétszer haladnak át. Az összetett eredményeket a befutó után, 16 órakor hirdetik ki.

Az eredményhirdetést követően kezdődnek a Gemenc Nagydíj kísérő programjai. Ekkor indulnak a kísérőprogramok, melynek keretében különböző korcsoportoknak szerveznek majd lezárt körpályán a Béla király tér – Bezerédj utca – Széchenyi utca–Garay tér – Béla király tér útvonalon 1 km-es kritériumversenyt. A záró kritériumgálát este 8 órától rendezik meg, ugyanezen az útvonalon, lámpafény mellett.

A verseny honlapját itt találja – kattintson!

Támogatják a közösségépítő programokat

Korcsmár István, a verseny névadó szponzora, az Alisca Bau Zrt. vezetője arról szólt, hogy 1991 óta támogatják a Gemenc Nagydíj megszervezését. A vállalat vezetője is azt nevezte meg a megújulás céljaként, hogy a verseny 10-15 évvel ezelőtti rangját, színvonalát visszaállítsák. Nem is elsősorban a reklámértéke miatt támogatják a rendezvényt, hanem azért, mert szeretnének az itteni közösségért tenni – árulta el Korcsmár István.

A vezető képen balról jobbra: Csillag Balázs, Korcsmár István, Ács Rezső, Szilasi László és Arató Gábor. Fotó: Kadarka.net


ElőzőA rendőrség keresi a képen látható Kanalas Olgát KövetkezőHarminchat közösség programjai a Közösségek Hete Tolna megyei rendezvényein


Read previous post:
Harminchat közösség programjai a Közösségek Hete Tolna megyei rendezvényein

2017.05.08....

Robbantással fenyegetőzött egy férfi a Borvidék Félmaratonon

2017.05.08....

Close