full screen background image
Keresés
2021 január 20 - szerda
  • :
  • :

Teltház várta a feltörekvő borászokat a BorEgyetemen

Teltház várta a feltörekvő borászokat a BorEgyetemen

2016.03.24. Alig lehetett beférni a BorEgyetem szerdai előadására, a PTE-KPVK éttermébe, olyan sokan voltak kíváncsiak a feltörekvő szekszárdi borászok bemutatkozására.

A „Feltörekvő szekszárdi borászok – új arcok, új értékek a szekszárdi borvidéken” címmel megtartott előadás házigazdája dr. Horváth Béla dékán és ifj. Heimann Zoltán borász volt. A BorEgyetem kóstolós rendezvényén, a Szekszárdi Borvidéken termelő, tizenkét kevésbé ismert pincészet mutatkozott be. Ezekről az 1-5 hektárnyi szőlőterületen gazdálkodó bortermelőkről az általuk most bemutatott borok minősége alapján azonban jó eséllyel egyre többet fognak hallani a kulturált borfogyasztás kedvelői.

Egy pezsgő, két fehérbor és kilenc vörösbor került terítékre a kétpoharas kóstolón

A bemutatkozók nagy része Szekszárdon termel, és ahogy az a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városában nem meglepő, családjuk birtokában már korábban is volt kisebb szőlőterület. Többen is vannak azonban köztük, akik úgy költöztek a városba és tapasztalat nélkül kezdték el bejárni a minőségi termeléshez vezető rögös utat. Sokan közülük fiatalon egyáltalán nem akartak szőlővel, vagy borral foglalkozni, ám később mégis kedvet kaptak hozzá. Az azóta eltelt idő pedig bebizonyította, hogy nem szimpla múló hobbiról van szó.

Az is kiderült, hogy a „feltörekvő arcok” szinte kivétel nélkül mellékállásban borászkodnak. Ám olyan is akad soraikban, aki már feladta eredeti foglalkozását, hogy teljes idejét ennek a tevékenységnek szentelje.

Az asztalnál a „feltörekvő borászok” egy része. Fotó: Kadarka.net

A borászok egyben „szőlősgazdák” is, a metszéstől a fejtésig minden munkafázist szinte csak maguk végeznek. Míg némely fiatalabb borász az apjával dolgozik a szőlőben, illevte készíti a bort, addig már van, aki gyermeke által a folytatást is biztosítottnak látja. A Borvidék akár egy vén tőke, az erős vesszők mellett időről-időre új, reményekkel teli hajtásokat is hoz. Az előadás hallgatói talán éppen a jövő nagy hírű borászcsaládjainak első generációival találkozhattak.

Főként háznál, vagy a pincészetnél, de kiváló éttermekben is árusítják már a „feltörekvők” borait

A PTE-KPVK előadásán színre lépő borászok az általuk elmondottak alapján azt az utat kezdték el bejárni, mint a mára méltán országos, vagy éppen nemzetközi elismertséggel büszkélkedő szekszárdi pincészetek 20-25 éve. Számukra azonban már rendelkezésre áll az elmúlt évtizedekben elődeik által összegyűjtött tapasztalat, amit a borkészítésben a jelek szerint tudatosan hasznosítanak.

Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke. Fotó: Kadarka.net

Ennek megfelelően főként jellegzetes szekszárdi fajtákat, kékfrankost, kadarkát és az ezekre épülő Szekszárdi Bikavért készítenek. Többségük egyértelműen a minőségi termelésre törekszik. Céljuk, hogy egyre inkább a palackos borok készítése felé mozduljanak el.

A turizmusban és vendéglátásban egyelőre kevésbé gondolkodnak az „új arcok”

Az előadáson hallgatóként résztvevő Sebestyén Csilla borász egyértelműen a palackos borok készítésére biztatta a „feltörekvő borászokat”. Mint mondta, a palackos bor nagy általánosságban jobb minőséget jelent. Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke szerint a kékfrankosnak a világfajták között volna a helye. A BorEgyetemen kóstolt kékfrankosokat és bikavéreket „4-5 csillagosra” értékelte. Véleményét Takler András borász is osztotta. Mint mondta, szép pontszámokat adott a borokra.

Horváth Béla dékán (j) és ifj. Heimann Zoltán borász. Fotó: Kadarka.net

Horváth Béla dékán az est zárásaként elmondta, a BorEgyetem olyan csúcsrendezvényei, mint például a „Szekszárd, a Bikavér hazája” címmel megrendezett előadás, melyen öt egri és kilenc szekszárdi csúcsbikavér került a poharakba, hagyományosan magas látogatószám mellett zajlanak. A mostani előadáson megjelent 127 hallgató azonban bizonyítja, hogy a fiatal, feltörekvő borászok bemutatása is ilyen nagy érdeklődésre számot tartó téma. A dékán hangsúlyozta, Szekszárd kitörési pontja a borászat és a turizmus, a céltudatos fiatal borászok pedig ígéretes utánpótlást jelentenek.

Borászok és borok a BorEgyetemen

Guldné Gelencsér Noémi – Rajnai riesling pezsgő
Sikabonyi Gábor – Chardonnay 2015
Sümegi Ákos – Zenit 2015.
Gilányi Csaba – Cabernet Cuvée (Franc + Sauv) 2014.
Fülöp Gergely – Kékfrankos 2013.
Juhász Tibor – Bikavér 2013.
Göndöcs Lajos – Kékfrankos 2012.
Toronyi György – Kékfrankos 2012.
Neiner András –Kékfrankos 2012.
Ádám Tamás –Bikavér 2012.
Pető László –Merlot 2011.
Garai Zoltán – Cuvée 2011.(Syrah + Cabernet Franc + Cab.S.)

Fotó: Kadarka.net