full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Természetes vizek, ahol biztonságban fürödhet

Természetes vizek, ahol biztonságban fürödhet

2016.06.17. Négy természetesvízi strandon fürdőzhet biztonságban, ellenőrzött körülmények között a szekszárdi járásban – tájékoztatott a Tolna Megyei Kormányhivatal.

hét végére már hőséget ígérnek az előrejelzések. A természetes vizek a nyári meleg napokon fürdésre csábítanak minden lubickolni szerető hűsölni vágyót. A természetes vizek azonban sok veszélyt is jelenthetnek. Egyrészt nagyon fontos a fürdőző fizikai biztonsága, másrészt egészségének megóvása is – figyelmeztet a Kormányhivatal.

A Szekszárdi járásban két természetes vízen – Fadd-Dombori Holt-Duna ágon, valamint Szálkán a víztározó tóban – jelölt ki fürdőhelyet a járási hivatal. Ezek vízminősége az alábbiak szerint alakul.

fadd-domboriFadd-Dombori II. Fotó: Tolna Megyei Kormányhivatal

A Fadd-Dombori II.  (volt fizetős strand, jelenleg szabad strand)

Üzemeltető: Fadd Nagyközség Önkormányzata
A fürdési szezon engedélyezett ideje: 2016. június 15. – augusztus 31.
Nyitáshoz szükséges vízmintavétel ideje: 2016.05.31. – minősége megfelelő
Fürdési idényben tervezett vízmintavételek ideje: 2016.06.21., 2016.07.19., 2016.08.17.

Minősítés: A holtág vizének vízminőségi besorolása a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről szóló – 78/2008.(IV.3.) Korm. – rendelet alapján a 2012-2015. évre vonatkozóan „jó” minősítésű. A holtág vize fürdésre alkalmas, a fürdővíz környezetében a közegészségügyi feltételek biztosítottak. A víz minősége a fürdési szezonban rendszeresen, havi gyakorisággal ellenőrzött.

fadd-dombori-IIFadd-Dombori I. Fotó: Tolna Megyei Kormányhivatal

Fadd-Dombori I. strand (szabad strand)

Üzemeltető: Fadd Nagyközség Önkormányzata
A fürdési szezon engedélyezett ideje: 2016. június 15. – augusztus 31.
Nyitáshoz szükséges vízmintavétel ideje: 2016.05.31. – minősége megfelelő
Fürdési idényben tervezett vízmintavételek ideje: 2016.06.21., 2016.07.19., 2016.08.17.

Minősítés: A holtág vizének vízminőségi besorolása a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről szóló – 78/2008.(IV.3.) Korm. – rendelet alapján a 2012-2015. évre vonatkozóan „jó” minősítésű. A holtág vize a szabad strandon fürdésre alkalmas, a fürdővíz környezetében a közegészségügyi feltételek biztosítottak a természetes fürdőként történő használathoz. A víz minősége a fürdési szezonban rendszeresen, havi gyakorisággal ellenőrzött.

fadd-dombori-taborFadd-Dombori – ifjúsági tábor. Fotó: Tolna Megyei Kormányhivatal

Fadd-Dombori Tábor strand (volt Ifjúsági Tábor)

Üzemeltető: ALIMENTÁL’91 Rendezvényszervező Kft.
A fürdési szezon engedélyezett ideje: 2016. június 15. – augusztus 31.
Nyitáshoz szükséges vízmintavétel ideje: 2016.05.31. – minősége megfelelő
Fürdési idényben tervezett vízmintavételek ideje: 2016.06. 21., 2016.07.19., 2016.08.17.

Minősítés: A holtág vizének vízminőségi besorolása a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről szóló 78/2008.(IV.3.) Korm. rendelet alapján a 2012-2015. évre vonatkozóan „jó” minősítésű. A holtág vize a szabad strandon fürdésre alkalmas, a fürdővíz környezetében a közegészségügyi feltételek biztosítottak a természetes fürdőként történő használathoz. A víz minősége a fürdési szezonban rendszeresen, havi gyakorisággal ellenőrzött.

Szálka Szabadidő Központ strand

Üzemeltető: Szálka Kft.
A fürdési szezon engedélyezett ideje: 2016. június 15 – augusztus 31.
Nyitáshoz szükséges vízmintavétel ideje: 2016. 05. 31. – minősége megfelelő
Fürdési idényben tervezett vízmintavételek ideje: 2016.06. 21., 2016.07.19., 2016.08.17.

Minősítés: A tó vizének vízminőségi besorolása a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről szóló – 78/2008.(IV.3.) Korm. – rendelet alapján a 2012-2015. évre vonatkozóan „jó” minősítésű. A tó vize a kijelölt strandon fürdésre alkalmas, környezetében a közegészségügyi feltételek biztosítottak a természetes fürdőként történő használathoz. A víz minősége a fürdési szezonban rendszeresen, havi gyakorisággal ellenőrzött.

Rendszeresen fürdésre használt, ismert, nem kijelölt fürdőhelyek a Szekszárdi járás területén

Duna folyam jobb part, egész Tolna megye szakaszán

A folyam vizének fürdési szempontú mikrobiológiai minősége nem ellenőrzött. A közegészségügyi feltételek a folyam teljes partszakaszán a természetes fürdőként történő használathoz nem biztosítottak. A fürdőzés nem javasolt!

Fadd-Dombori Holtág – Fadd községi strand

Korábban kijelölt strand volt, de csekély érdeklődés hiányában gyakorlatilag megszűnt. Melegebb nyári napokon a helyi lakosok közül néhányan veszik igénybe. A faddi régi strandon a holtág vizének fürdési szempontú mikrobiológiai minősége nem ellenőrzött.

A közegészségügyi feltételek a holtágnak ezen a partszakaszán a természetes fürdőként történő használathoz nem biztosítottak. A holtág vizének más helyen történő ellenőrzése alapján valószínűsíthető, hogy a víz minősége fürdési szempontból ezen a nem kijelölt strandon is megfelelő. A hiányos vagy nem meglévő közegészségügyi feltételek (illemhely, zuhanyzó, stb.) miatt a Népegészségügyi Főosztály ezen a helyen a fürdőzést kockázatosnak tartja!

Szekszárd, homokbánya

A homokbánya tó vizének fürdési szempontú mikrobiológiai minősége nem ellenőrzött. A közegészségügyi feltételek a homokbányató partján a természetes fürdőként történő használathoz nem biztosítottak. A meder ismeretlen állapota, gyors mélyülése miatt fokozottan balesetveszélyes, a fürdőzés itt fokozottan kockázatos!

Országos információ

Az ország többi természetes fürdővizére – így pl. a Balaton vagy a Velencei-tó strandjaira – vonatkozó vízminőségi eredmények a http://oki.wesper.hu oldalon, a ’FÜRDŐVIZEK’ menüpontban tekinthetők meg. A kijelölt természetes fürdőhelyek további részletes információit tartalmazó fürdővíz-profilok szintén a http://oki.wesper.hu oldalon, a ’FÜRDŐVIZEK’ menüpontban tekinthetők meg.

A fürdővíz profilok a fürdővizekkel kapcsolatos egészségkárosító hatást előidézhető szennyezési forrásokat, szennyezési okokat, valamint ezek részletes értékelését is tartalmazzák.

A Tolna megyei természetes fürdők profilja szintén a fenti honlapon érhető el.

A vezetőképen (legfelül) a szálkai víztározó. Fotó: Retkes Tamás

Kadarka.net/Tolna Megyei Kormányhivatal