full screen background image
Keresés
2022 január 17 - hétfő
  • :
  • :

A borkultúra mentén szövődik Szekszárd és Viseu testvérvárosi kapcsolata

A borkultúra mentén szövődik Szekszárd és Viseu testvérvárosi kapcsolata

2016.10.05. A bor és a borkultúra fonala mentén szövődhet testvérvárosi kapcsolat Szekszárd és a portugáliai borváros, Viseu között.

Szekszárdra látogatott szerdán Maria José Morais Pires, Portugália nagykövet asszonya, hogy Ács Rezső polgármesterrel közösen megvizsgálják a Szekszárd és Viseu közötti együttműködési lehetőségeket. A találkozóval kapcsolatban – a Garay Élménypincében – tartott sajtótájékoztatón részt vett Joaquim Pimpão, a nagykövetség tanácsosa, Rudas Pál, a Portugál-Magyar Kereskedelmi Kamara alelnöke, valamint ifj. Dúzsi Tamás borász, a kereskedelmi kamara tagja is.

Mint azt Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, Viseu-val a nagykövet asszonyon keresztül vették fel a kapcsolatot. Ahogy azt a városvezető megfogalmazta, Szekszárd és Viseu között rengeteg hasonlóság van. Az egyik, hogy mindkét város komoly történelmi gyökerekkel rendelkezik, a másik pedig a bor, illetve a borkultúra. Ahogy Szekszárdon, úgy Viseu-ban is a rómaiak telepítették az első szőlőket – részletezte Ács Rezső.

Az elképzelések szerint azonban a bor és a borkultúra csak egyfajta kiindulópontként szolgál arra, hogy a két település, illetve a két régió közötti kapcsolat kiszélesedjen.

Ács Rezső arról tájékoztatott, hogy azt szeretnék, ha a Viseu-val való kapcsolat is kiteljesedne, amint az Szekszárd és testvérvárosai esetében már megtörtént. A borokon és borkultúrán keresztül kialakuló kapcsolatot kulturális, és lehetőség szerint gazdasági téren is szeretnék bővíteni – tudatta a polgármester.

Maria José Morais Pires, Portugália budapesti nagykövete szerint a Szekszárd és Viseu közötti kapcsolat nem csupán a két várost, de azok régióit, sőt a két országot is közelebb hozza egymáshoz. A bor és a hozzá tartozó kultúra egyértelműen olyan közös pont, amely mentén kapcsolat alakulhat ki a két borváros között – vélte a nagykövet.

Portugáliában tudják, hogy Magyarország bortermelő ország, és az országban pedig lehet is magyar bort kapni – mondta Maria José Morais Pires. Reméli, hogy a jövőben szekszárdit is árulnak majd – fűzte hozzá. Megjegyezte azt is, hogy Portugáliában sok magyar fiatal van, mint például ifj. Dúzsi Tamás Szekszárdi borász is, aki tanulmányokat folytatott az országban.

viseu-3-2A képen (b) Rudas Pál, a Portugál-Magyar Kereskedelmi Kamara alelnöke, Ács Rezső Szekszárd polgármestere, Maria José Morais Pires, Portugália budapesti nagykövete, Joaquim Pimpão, a nagykövetség tanácsosa és ifj. Dúzsi Tamás szekszárdi borász, a kereskedelmi kamara tagja. Fotó: Kadarka.net

A nagykövet szeretné, ha a kapcsolatok és együttműködések a turizmus, kiváltképpen – a Portugáliában igen fejlett – borturizmus terén is kialakulnának. Mint mondta, szeretné, ha a borturizmusban tevékenykedők információt cserélnének egymással. Azért jött a megyeszékhelyre, hogy Szekszárd és Viseu között elinduljon a partnerkapcsolat – mondta zárásul Maria José Morais Pires.

Joaquim Pimpão, a nagykövetség tanácsosa arról számolt be, hogy a Portugáliából Magyarországra irányuló borexport értéke tavaly elérte a 200 ezer eurót. Magyarországról Portugáliába ennél jóval kisebb értékben történt borexport. A nagykövet kiemelte, hogy a portugál nyelvet világszerte 250 millió ember beszéli, az ország kapcsolatrendszere szerteágazó, így elsősorban az új piacokra való bejutás terén lehet jelentősége a Szekszárd illetve Viseu, valamint Magyarország és Portugália között szövődő kapcsolatnak.

Rudas Pál, a Portugál-Magyar Kereskedelmi Kamara alelnöke megjegyezte, Magyarország és Portugália történelmében számtalan közös pont van. Mint mondta a nagykövetség szeretné, ha a két ország között minél több testvérvárosi kapcsolat szövődne. Eddig Esztergom és Fatima között jött létre testvérvárosi kapcsolat – tette hozzá.

viseuA képen Viseu történelmi belvárosának egy része. Fotó: blog.kudoybook.com/viseu

Ifj. Dúzsi Tamás borász, a  Portugál-Magyar Kereskedelmi Kamara tagja elmondta, a magyar borok közül leginkább a tokaji ismert és kapható Portugáliában. Ám, az országban nagy érdeklődés övezi a magyar borokat. Ezt az is bizonyítja, hogy az Addega WineMarket boros rendezvényen a magyar stand volt a leglátogatottabb. A kereskedelmi kamara tagjaként úgy látja, hogy Portugáliából szőlőoszlopok és metszőollók érkezhetnek hazánkba, természetesen a parafadugók mellett, melynek gyártásában az ország nagyhatalomnak számít. Magyarország pedig hordókat értékesíthet értékesíthet a portugál borászatok részére.

Ezen kívül ifj. Dúzsi Tamás szerint a borászati területen való tudáscserének, valamint a különféle gyakornoki programoknak lehet fontos szerepe a két ország között. Utóbbi keretében portugál borásztanulók tölthetnék gyakorlati idejüket Magyarországon és Szekszárdon, illetve a hazai borászati képzésben résztvevők tölthetnék gyakorlati idejüket Portugáliában – fejtette ki. Ifj. Dúzsi Tamás szerint, ahogy Portugália ugrópont lehet Magyarország számára a nagyvilág felé, úgy Magyarország belépési pontként szolgálhat Portugália számára a Kelet-Közép-európai piacra.

Viseu – a Wikipedia.org információi alapján – Portugália középső részén helyezkedik el az egykori Coimbra grófságban. A több mint 2000 éves város a róla elnevezett Viseu kerület székhelye és egyben a Dão borvidék központja. Innen származik Portugália legnagyobb presztizsű vörösbora, a Touriga Nacional is. A várost mintegy 45 ezren lakják.

A vezető képen (legfelül) Ács Rezső (b), Szekszárd polgármestere, Maria José Morais Pires, Portugália budapesti nagykövete, illetve Joaquim Pimpão, a nagykövetség tanácsosa a Garay Élménypincében szerdán megtartott sajtótájékoztatón. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Havazott a Kékesen

2016.10.05....

Close