full screen background image
Keresés
2019 december 24 - kedd
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Testvérvárosi megállapodást kötött Szekszárd és Jajce

Testvérvárosi megállapodást kötött Szekszárd és Jajce

2016.06.01. Ünnepi közgyűlésen kötött testvérvárosi megállapodást Szekszárd és a Közép-boszniai Jajce városa szerda délelőtt a Vármegyeháza dísztermében.

A boszniai Jajce delegációját Ács Rezső, Szekszárd polgármestere köszöntötte, az ülésen részt vett Fehérvári Tamás, Tolna Megyei Közgyűlés elnöke is. Mint azt beszédében Ács Rezső felidézte, Szekszárd önkormányzatának küldöttsége egy hónappal ezelőtt járt a bosnyák településen, a látogatás és a szívélyes fogadtatás pedig megerősítette hitüket, miszerint jó döntés volt a kapcsolatteremtés.

Ács Rezső rámutatott, a bosnyák és a magyar nép történelmi hagyományai, valamint lelkülete hasonló. Hozzátette, Mátyás király a 15. században kétszer is felszabadította Jajce várát a török megszállás alól, valamint, hogy biztos abban, hogy a múltbéli hasonlóságok után és kulturális azonosságok mellett új kapcsolódási pontokat is találnak.

Ács Rezső  (jobbról), Fehérvári Tamás, illetve Edin Hozan. Fotó: Kadarka.net

A polgármester szerint a megállapodás megkötése az első lépés egy hosszú úton. Mint azt tudatta, hisz abban, hogy a megállapodás túlmutat majd a testvérvárosi kapcsolaton. Illetve elmondta, Jajce és Szekszárd között akkor lesz valódi együttműködés, ha a megállapodásnak köszönhetően a két városban élő emberek, az ott működő civil szervezetek, sportegyesületek, valamint a gazdasági élet szereplői is megtalálják közös számításukat.

Ács Rezső kiemelte, ez a kapcsolat nemcsak Jajce-ről és Szekszárdról, hanem a Közép-boszniai Kanton és Tolna megye kapcsolatáról is szól. Hiszen nemrég a Tolna Megyei Önkormányzat és a Közép-boszniai tartomány is együttműködési megállapodást kötött. A városvezető zárásként elmondta, Bosznia-Hercegovina számíthat Szekszárd és Tolna megye segítségére az uniós csatlakozásra való felkészülésben, mely munkában a megye és a megyeszékhely tapasztalata sokat érhet.

Fehérvári Tamás (balról) és Edin Hozan. Fotó: Kadarka.net

Edin Hozan, Jajce polgármestere beszédében többek között arról szólt, biztosra veszi, hogy a testvérvárosi kapcsolat nem csak papíron, formailag valósul meg, hanem valódi partnerkapcsolat veszi kezdetét. Bár elsőként valószínűleg a kulturális- és sportélet területén alakulnak ki kapcsolatok, de ezt követően gazdasági és egyéb téren is együttműködés jön majd létre Szekszárd, valamint Jajce, illetve Tolna megye és Közép-Bosznia között.

A beszédek után Ács Rezső, illetve Edin Hozan kézjegyével látta el a testvérvárosi megállapodásról szóló dokumentumot.

A Tolna Megyei Önkormányzat is segíti Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozásra való felkészülését

Mint azt megírtuk, a Tolna Megyei Önkormányzat és a Közép-boszniai kanton május 11-én kötött megállapodást, melynek keretében több ágazatot is érintő együttműködés valósul meg. Tolna megye többek között kulturális, oktatási, turisztikai és gazdaságfejlesztési együttműködésre törekszik a Közép-boszniai térséggel, valamint Bosznia Európai Unióhoz való csatlakozását is segíteni kívánja. Magyarország uniós tagságából adódóan ugyanis számos tapasztalattal és információval rendelkezik, ezek pedig hozzájárulhatnak az Unióhoz való csatlakozás előtt álló Bosznia-Hercegovina sikeres felkészüléséhez.

Gyönyörű környezetben található Jajce történelmi városa. Fotó: Flickr.com

Tahir Lendo, Kanton kormányának miniszterelnöke szerint a Tolna megyével megkötött partnerség rendkívül aktív lesz, hiszen számos hasonlóság áll fenn az együttműködési területeteken. Közös kapcsolódási pontként nevesítette többek között az energetikát, a gazdaságot és a turizmust. Kitért Tolna megye európai uniós tapasztalati tőkéjére is, amelyre számítanak országuk csatlakozásra való felkészülését illetően.

A vezetőképen Ács Rezső, illetve Edin Hozan az aláírt, testvérvárosi megállapodásról szóló dokumentummal. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close