full screen background image
Keresés
2022 január 19 - szerda
  • :
  • :

Tisztító technológiát terveznek a cikói hulladékkezelőbe

Tisztító technológiát terveznek a cikói hulladékkezelőbe

2017.02.25. Fordított ozmózis elvén alapuló tisztító technológiát terveznek telepíteni a cikói regionális hulladékkezelőben, amellyel a felgyülemlett csurgalékvizet ártalmatlanítják – közölte a hulladékkezelőt üzemeltető szekszárdi Regionális Kommunális (Re-Kom) Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

A 2010-ben átadott, évi 70 ezer tonna befogadóképességű létesítményben 2014-ben a jelentős mennyiségű csapadék miatt gyülemlett fel a csurgalékvíz, amelyből még abban az évben 20 ezer köbméternyit elszállítottak. A megmaradt víz azonban az utána lehullott csapadékkal folyamatosan nőtt, ez év elején mintegy 30 ezer köbméternyi csurgalékvíz volt a tárolókban – mondta Tölgyesi Balázs.

A hulladékkezelő eredeti terveiben nem szerepelt tisztítómű, ami csökkenthette volna a csurgalékvíz mennyiségét – tette hozzá, megjegyezve, hogy az ISPA pályázati kiírásában sem szerepelt a technológia beépítése, így ez a hulladéklerakók nagy részénél országszerte problémát jelent.

A hasonló nagykanizsai, pusztazámori, debreceni hulladékkezelőkben már működő, mobil tisztítómű, amelyet mintegy százmillió forintos beruházással idén terveznek üzembe állítani a cikói hulladékkezelőben, a csurgalékvíz 90 százalékát úgy ártalmatlanítja, hogy azt a természetes vizekbe engedhetik – mondta.

A száz önkormányzat alkotta társulás tulajdonában lévő Re-Kom Kft. 2015-ben 616 millió forint árbevétel mellett 235 millió forint veszteséggel zárta az évet. A cégvezető tájékoztatása szerint a társaságnak 2016-ban is 100 millió forint körül volt a vesztesége, amelyet a hulladéklerakási járulék fizetése okozott. A tonnánként 6000 forintos díjat a társulásnak fizetendő eszközhasználati díj terhére fizette a kft.

Az eszközhasználati díjat a társulásnak az eszközök pótlására kell fordítania, valamint a tárolók megtelése után új lerakó építésére.

A cikói hulladékkezelőben, amelynek jelenleg húsz százaléka van kihasználva, mintegy 200 ezer ember kommunális hulladékát helyezik el a szolgáltatók. A létesítmény 20 év alatt 1,2 millió köbméter hulladékot tud befogadni, a mostani számítások szerint 30 évig lesz elég a kapacitása – mondta az ügyvezető igazgató.

Illusztráció: rekomkft.hu

MTI
Read previous post:
Close