full screen background image
Keresés
2021 július 24 - szombat
  • :
  • :

Tíz tűzeset történt egyetlen nap alatt Tolnában

Tíz tűzeset történt egyetlen nap alatt Tolnában

2019.02.27. Tíz tűzeset történt kedden Tolna megyében, ebből nyolc alkalommal szabadtéri tüzekhez riasztották a tűzoltó egységeket.

Zomba-Paradicsompusztán, Hőgyészen, Keszőhidegkúton, Izményben, Páriban, Medina-Szőlőhegyen és Szekszárd közelében is avar, gaz, vagy éppen nádas kapott lángra kisebb-nagyobb területen. A lángok megfékezése a szekszárdi, bonyhádi és dombóvári hivatásos, valamint a tamási önkormányzati és a bonyhádi önkéntes tűzoltóknak adott munkát.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szabadban keletkezett tűzesetek kilencvenkilenc százaléka emberi gondatlanság miatt keletkezik. Ezek a tűzesetek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri tűzgyújtás szabályaival. Akár egy autóból kidobott cigarettacsikk is elég ahhoz, hogy lángba boruljon a száraz aljnövényzet.

A szabadtéri tűzgyújtással kapcsolatos szabályok:

A kerti hulladékok belterületen történő égetése alapesetben tilos, kivéve, ha az önkormányzat azt saját rendeletben szabályozza. Ha a település önkormányzata rendelkezik ilyennel, a hulladékok égetése csak a jogszabályban rögzített időpontban engedélyezett!

A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal (települé szerint illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség) a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza. A jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után.

 Mit tehetünk a szabadtéri tűzesetek megelőzése érdekében?

  • A kerti grillezés, bográcsozás megengedett, de feltétlenül készítsünk be mindig elég oltóanyagot!
  • Soha ne engedjük meg a gyerekeknek, hogy játsszanak a tűzzel és mindig magyarázzuk el nekik, hogy ez miért veszélyes!
  • A szabadban kijelölt tűzrakóhelyen van lehetőség tüzet gyújtani. A meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk itt is megfelelő mennyiségű oltóanyagról!
  • Mindig legyen nálunk tűzoltásra alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani!
  • Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.
  • Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívjuk a 112-es segélyhívószámot!

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fotó: Csonka Gábor
Read previous post:
Close