full screen background image
Keresés
2021 május 13 - csütörtök
  • :
  • :

Tizenegy fogyatékkal élő próbálhatta ki álmai munkáját Tolna megyében

Tizenegy fogyatékkal élő próbálhatta ki álmai munkáját Tolna megyében

2017.06.04. Tizenegy fogyatékkal élő próbálhatta ki magát álmai munkakörében a „Neked munka, nekem álom!” című programban kedden és pénteken Tolna megyében.

A „Neked munka, nekem álom!” program egy új kezdeményezés Magyarországon, amely lehetőséget ad fogyatékos emberek és munkáltatók kötetlen találkozására egy nyílt nap keretében. Program célja nem a munkaközvetítés, hanem lehetőség nyújtása személyes találkozásra, egymás megismerése és kölcsönös tapasztalatszerzésre, mert a tapasztalatok szerint a fogyatékosságot övező félelmek és bizonytalanságok a személyes találkozással változtathatók meg a legsikeresebben.

A programhoz az idén Tolna megyében társszervezőként csatlakozott a Kék Madár Alapítvány. Somogyvári Eszter, az alapítvány munkatársa elmondta, a megyében összesen tizenegy fogyatékkal élő ember próbálhatta ki magát tizenegy munkáltatónál.

Az egyik fiatalember karateedzőként dolgozhatott, egy másik fiatalember pedig Mórágyon, egy lovas egyesületnél lovagoltatott gyermekeket. Akadt, aki mozdonyvezetőként próbálhatta ki tudását a pörbölyi ökocentrumban, míg volt, aki kertészként dolgozott, és akadt aki szerelési munkát végzett Szekszárdon.

Egy hallássérült paksi lánynak egy decsi műkörmösnél teljesült álma, amikor műkörmösként dolgozhatott egy napot. Egy másik, Williams-szindrómában szenvedő huszonéves lány pedig egy szekszárdi kozmetikában próbálhatta ki álmai munkáját. Egy nagydorogi lány szakácsként, egy másik pedig óvodai dadaként mutathatta meg, mit tud, és olyan fogyatékkal élő is volt, aki – kézügyességének köszönhetően – egy virágboltban dolgozott egy napig.

Egy várdombi enyhe fogyatékkal élő lány álma azzal teljesült, hogy a szekszárdi rendőrök munkájába nyerhetett betekintést. A lány, akit minidig is nagyon érdekelt a rendőrök munkája, nemcsak dr. Pilisi Gábor ezredessel találkozhatott, de többek között a bűnügyi technikusok munkáját is megtekinthette. A nap zárásaként a fiatal lány a rendőrökkel közösen gyalogosan járőrözhetett a város piacán.

Somogyvári Eszter elmondta, a résztvevők, akik számára a program fantasztikus lehetőséget kínált, nagyon jól érezték magukat álmaik munkakörében. Hozzátette, a fogadó felek is rendkívül nyitottak voltak.A Kék Madár Alapítvány munkatársa zárásként hangsúlyozta, a program és az, ahogy lezajlott bizonyítja a társadalmi felelősségvállalás létező és működőképes fogalom.

Vezető kép: TMRFK
Read previous post:
Close