full screen background image
Keresés
2021 július 23 - péntek
  • :
  • :

Tizenhat aranyérmet nyertek a szekszárdi borászok a Syngenta országos borversenyén

Tizenhat aranyérmet nyertek a szekszárdi borászok a Syngenta országos borversenyén

2019.03.07. Összesen tizenhat aranyérmet nyertek a szekszárdi borászok a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen.

A rangos bormustrán nyolc szekszárdi pincészet összesen tizenhat aranyérmet szerzett. A szekszárdi pincészetek közül a Schieber Pincészet szerepelt a legszebben. A borászat összesen 5 aranyérmet nyert. Két aranyérmet szerzett az Eszterbauer Borászat, illetve a Prantner Pince, a Takler Pince, valamint a Vesztergombi Pince, míg a Mészáros Pincészet, a Sebestyén Pince és a Tüske Pince egy-egy aranyérmet nyert.

A XVIII. Országos Syngenta Borversenyre egyébként minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett. A 2019-es versenyre 21 borvidékről érkeztek nevezések, kiemelt számban képviseltették magukat a kunsági, a tokaji, a szekszárdi, a mátrai és a neszmélyi borok.

A borverseny siófoki díjátadóján a legjobb boroknak járó SynVino-díjat a Bárdos és Fia Pincészet 2018-as Pinot Noir-Cabernet Sauvignon Roséja, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2016-os 6 puttonyos Béres Tokaji Aszúja, a Koch Csaba Vin Art Pincészet 2012-es Villányi Csanád Cuvée-je, valamint a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2016-os Szürkebarát bora kapta.

Nagyarany elismerést vett át a zsűritől a Grand Tokaj 2013-as 5 puttonyos Grand Tokaj Tokaji Aszúja és a Tolcsva-Bor-Sajgó Pincészet 2014-es Tokaji 5 puttonyos Aszúja. Rajtuk kívül 116 arany, 302 ezüst és 118 bronz elismerést osztottak ki a nevezők között.

A 2018-as évjáratú borok szépen mutatkoztak be a Syngenta idei borversenyén is, 48-at aranyéremmel ismertek el az zsűrit alkotó szakértők, a mátrai Bárdos és Fia Pincészet pedig a legjobbaknak járó SynVino-díjat is megkapta. A verseny legrégebbi évjáratú bora a Csubák Családi Pincészet 2000-es 6 puttonyos aszúja is aranyérmet kapott.

„Összességében nagyon színvonalas borversenyt könyvelhetünk el ebben az évben is. A borászatok nagy számban vettek részt a megmérettetésen és külön öröm, hogy minőségi borokat mutattak be. Mindezt jól mutatja, hogy a mezőny 20 százalékát arany-, több mint 50 százalékát ezüstéremmel tüntette ki a zsűri.

Szekszárdi aranyérmek

Schieber Pince
– Merlot ME
– Patina
– Tabu
– Szekszárdi Trilógia Kékfrankos
– Solutio Perfecta

Eszterbauer Borászat
– Tüke Bikavér
– Nagyapám Kadarka

Prantner Pince
– Cabernet Sauvignon
– Cserszegi Fűszeres

Takler Pince
– Kékfrankos Prémium
– Bikavér

Vesztergombi Pince
– Turul
– Shiraz

Mészáros Pince
– Ohmerops Cuvée

Sebestyén Pince
– Szekszárdi Grádus Cuvée

Tüske Pince
– Kadarka
Read previous post:
Close