full screen background image
Keresés
2021 május 6 - csütörtök
  • :
  • :

Tizenkét Tolna megyei településen irtják a szúnyogokat

Tizenkét Tolna megyei településen irtják a szúnyogokat

2018.07.10. Ezen a héten 176 – közte 12 Tolna megyei – településen és hét budapesti kerületben – az országos szúnyoggyérítési program keretében – légi és földi kémiai, valamint biológiai kezeléseket is végrehajtanak a kivitelezők. Hétfőtől vasárnapig összesen 63 ezer hektárt kezelnek ilyen módszerekkel a szakemberek.

A héten légi és földi kezeléseket a csornai térségben, Komárom környékén, a Dunakanyarban, Tolnában, Baján és a Tisza-tónál terveznek a szakemberek, míg a főváros egyes területein földi gyérítéseket hajtanak végre. Az előrejelzések szerinti meleg időszakban a szúnyogok fejlődése felgyorsul, így az ország számos régiójában fokozott szúnyogártalom várható.

Tolna megyében Bogyiszló, Decs, Dunaszentgyörgy, Fadd, Gerjen, Gyönk, Nagykónyi, Regöly, Őcsény, Sárpilis, Simontornya, Tolna, Varsád és Gemenc északi részén irtják a szúnyogokat földi kémiai eljárással.

A szúnyoggyérítéshez használt készítmények alkalmazását a közegészségügyi hatóság hagyta jóvá, azoknak a hatóanyagát az Európai Unió engedélyezte. Az egyes permetezéseket a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei engedélyezik, a gyérítés hatékonyságát pedig szakértők ellenőrzik. Ahol a permetezés nem volt eredményes, ott a kivitelezők megismétlik az eljárást.

A változékony idő miatt a Balaton környékén a kezelések egy része elmaradt, ezek pótlását a szakemberek erre a hétre tervezték be. A korábbi csapadékos időjárás következtében a Duna felső szakaszának számos térségében elszórt, kis kiterjedésű szúnyoglárva-tenyésző helyek alakultak ki. Ezek földi biológia kezelését a hét első napjaiban elvégzik.

A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon permeteznek. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Illusztráció: Retkes Tamás

Forrás: katasztrofavedelem.hu.
Read previous post:
Close