full screen background image
Keresés
2019 május 22 - szerda
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Tizenkilenc buszöböl újult meg Szekszárdon

Tizenkilenc buszöböl újult meg Szekszárdon

2016.05.19. Tizenkilenc buszöböl újult meg Szekszárdon. Nemcsak biztonságosabbak lettek, de tartósabbak is.

Az összes buszöböl megújult Szekszárd fő tömegközlekedési gerincvonalán, a Béri Balogh Ádám utca-Széchenyi utca-Rákóczi utca útvonalon, a Lidl áruház előtt található buszmegállótól, az újvárosi temetőnél lévő buszmegállóig – tudatta csütörtökön sajtótájékoztatón Ács Rezső polgármester. Ez tizenhét buszmegállót jelent, ezek mellett a Szent László utcában is megújult két öböl – tudtuk meg.

A buszöblöket térkővel látták el, melyek nehezebben süllyednek meg, mint a hagyományos aszfaltburkolat. A térkő burkolat kialakítása nem került többe mint, ha új aszfaltréteggel vonták volna be a buszöblöket, viszont ez a fajta megoldás jóval tartósabb – mondta Ács Rezső. Hozzátette, a térkő használata melletti további érv, hogy azt jóval egyszerűbb és ezáltal olcsóbb javítani.

A buszöblök felújítását indokolta, hogy azok burkolata sok helyen nyomvályússá vált. A megsüllyedt aszfaltréteg miatt az autóbuszok padlószintje a megálló peronszintje alá került. Az alacsony padlós autóbuszok ezért helyenként csak úgy tudtak megállni, hogy a vezető nagyobb távolságot tartott a megálló szegélyétől. Az utasoknak így nagyobbat kellett lépniük, ami balesetveszélyes volt. Az átépítésnek köszönhetően biztonságosabbá vált a fel- és leszállás.

A felújítás nyomán remélhetőleg többen fognak majd utazni tömegközlekedési járműveken – emelte ki Ács Rezső.

buszmegallo-felujitasÁcs Rezső polgármester (balról), valamint Zumkó Tamás a KÉSZ Kft. munkatársa, illetve Kőműves József, a társaság ügyvezetője. Fotó: Kadarka.net

A város még tavaly szeptemberben pályázott a buszmegállók burkolatának felújítására a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnál (JETA). A helyi járatos és távolsági buszmegállók felújítását a JETA 30 millió forintos támogatásával és további 18 millió forint saját erővel valósította meg az önkormányzat.

A következő lépésben fedett buszmegállók kialakításával szeretnék tovább emelni a közösségi közlekedés színvonalát Szekszárdon – közölte a polgármester.

Több buszöböl esetében új alapozásra is szükség volt, ahol az alap megfelelő volt, ott a már meglévő alapra került a térkő burkolat. Összesen mintegy 2100 négyzetméter térkövet fektettek le, megújult 2000 folyóméter szegély és 550 folyóméter kiemelt szegély, valamint 600 négyzetméter aszfaltréteg  – tájékoztatott Kőműves József, a kivitelező KÉSZ Kft. ügyvezetője. Zárásként hozzátette, míg egy négyzetméter területű aszfaltréteg javítása mintegy 10 ezer forintos költséggel jár, addig az új térkő burkolat javítása négyzetméterenként körülbelül 4 ezer forintból is megoldható, ha szükség lesz rá.

Fotó: Kadarka.net