full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Tizenkilenc buszöböl újult meg Szekszárdon

Tizenkilenc buszöböl újult meg Szekszárdon

2016.05.19. Tizenkilenc buszöböl újult meg Szekszárdon. Nemcsak biztonságosabbak lettek, de tartósabbak is.

Az összes buszöböl megújult Szekszárd fő tömegközlekedési gerincvonalán, a Béri Balogh Ádám utca-Széchenyi utca-Rákóczi utca útvonalon, a Lidl áruház előtt található buszmegállótól, az újvárosi temetőnél lévő buszmegállóig – tudatta csütörtökön sajtótájékoztatón Ács Rezső polgármester. Ez tizenhét buszmegállót jelent, ezek mellett a Szent László utcában is megújult két öböl – tudtuk meg.

A buszöblöket térkővel látták el, melyek nehezebben süllyednek meg, mint a hagyományos aszfaltburkolat. A térkő burkolat kialakítása nem került többe mint, ha új aszfaltréteggel vonták volna be a buszöblöket, viszont ez a fajta megoldás jóval tartósabb – mondta Ács Rezső. Hozzátette, a térkő használata melletti további érv, hogy azt jóval egyszerűbb és ezáltal olcsóbb javítani.

A buszöblök felújítását indokolta, hogy azok burkolata sok helyen nyomvályússá vált. A megsüllyedt aszfaltréteg miatt az autóbuszok padlószintje a megálló peronszintje alá került. Az alacsony padlós autóbuszok ezért helyenként csak úgy tudtak megállni, hogy a vezető nagyobb távolságot tartott a megálló szegélyétől. Az utasoknak így nagyobbat kellett lépniük, ami balesetveszélyes volt. Az átépítésnek köszönhetően biztonságosabbá vált a fel- és leszállás.

A felújítás nyomán remélhetőleg többen fognak majd utazni tömegközlekedési járműveken – emelte ki Ács Rezső.

buszmegallo-felujitasÁcs Rezső polgármester (balról), valamint Zumkó Tamás a KÉSZ Kft. munkatársa, illetve Kőműves József, a társaság ügyvezetője. Fotó: Kadarka.net

A város még tavaly szeptemberben pályázott a buszmegállók burkolatának felújítására a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnál (JETA). A helyi járatos és távolsági buszmegállók felújítását a JETA 30 millió forintos támogatásával és további 18 millió forint saját erővel valósította meg az önkormányzat.

A következő lépésben fedett buszmegállók kialakításával szeretnék tovább emelni a közösségi közlekedés színvonalát Szekszárdon – közölte a polgármester.

Több buszöböl esetében új alapozásra is szükség volt, ahol az alap megfelelő volt, ott a már meglévő alapra került a térkő burkolat. Összesen mintegy 2100 négyzetméter térkövet fektettek le, megújult 2000 folyóméter szegély és 550 folyóméter kiemelt szegély, valamint 600 négyzetméter aszfaltréteg  – tájékoztatott Kőműves József, a kivitelező KÉSZ Kft. ügyvezetője. Zárásként hozzátette, míg egy négyzetméter területű aszfaltréteg javítása mintegy 10 ezer forintos költséggel jár, addig az új térkő burkolat javítása négyzetméterenként körülbelül 4 ezer forintból is megoldható, ha szükség lesz rá.

Fotó: Kadarka.net