full screen background image
Keresés
2021 szeptember 20 - hétfő
  • :
  • :

Tízféle allergén növény pollenje fordulhat elő a levegőben

Tízféle allergén növény pollenje fordulhat elő a levegőben

2016.03.31. Mintegy tízféle allergén növény pollenje fordul elő egyszerre a levegőben, az arra érzékenyek esetében az allergiás tünetek felerősödhetnek, ezért érdemes megkezdeni a megelőző terápiát – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön.

A közleményben azt írták, a mogyoró, az éger és a szil pollenszezonja lecsengőben van, de tart még a kőris, a nyárfa, a ciprus- és tiszafafélék, a juhar és a fűz pollenszórása, illetve elkezdődött a gyertyán és a nyír virágzása is.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legfrissebb pollenjelentése szerint a nyír első pollenszemei már a múlt héten megjelentek, az elmúlt napokban pedig koncentrációjuk a déli, délnyugati országrészben többfelé elérte az allergiás tüneteket okozó magas szintet is. Az átvonuló hidegfrontot kísérő eső átmenetileg csökkentette a levegőben lévő virágpor mennyiségét, a hét második felében azonban, ahogy javul az idő, a pollenkoncentráció gyors emelkedésére kell számítani.

Szekszárdon a 12-13. héten a hűvösebb, szeles, csapadékos kora tavaszias időjárás hatására alacsony-közepes szintű volt a virágzó fák pollenszórása. Ahogy azonban a hét közepétől javult az idő, a pollenszám újból emelkedett.

A 12.-13. héten a kőris pollenkoncentrációja több napon keresztül elérte vagy meghaladta-, a juhar pollen mennyisége egy napon elérte a magas értéket, a többi napon a közepes szint jellemezte. A 13. hét elején a nyír pollenjei magas koncentrációban voltak megtalálhatók a levegőben. Szekszárdon a mogyoró-, a fűz- és a szil pollenkoncentrációja általában alacsony. A kültéri allergén gombák spóraszáma az alacsony tartományban alakult a megyeszékhelyen – közölte honlapján Tolna Megyei Kormányhivatal.

A hétvégére a nyír pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas, illetve nagyon magas szintet. Továbbá magas koncentrációban lehet a levegőben a gyertyán, a nyárfa, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje is. A kőris, a fűz és a juhar pollenkoncentrációja várhatóan a közepes tartományban marad. Ugyan alacsony mennyiségben, de még mindig jelen van a levegőben a mogyoró, az éger és a szil virágpora is.

Az OKK idén is működteti az allergiások számára létrehozott, ingyenesen igénybe vehető úgynevezett Pollen Napló szolgáltatását. A www.pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon egy gyors regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről. Ennek segítségével követhetik, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amelyet adott időszakban a tartózkodási hely közelében mértek.

Kadarka.net/MTI

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close