full screen background image
Keresés
2019 december 30 - hétfő
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Több autóst megzavart az útlezárás Szekszárdon

Több autóst megzavart az útlezárás Szekszárdon

2017.09.15. Attól, hogy a Szekszárdi Szüreti Napok idejére néhány utat lezártak, még nem változtak a közlekedési szabályok – figyelmeztet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK).

Portálunk helyszíni tapasztalatai szerint a Szent István tér, a Mészáros Lázár utca, Holub József utca és a Hunyadi utca találkozásánál, vagyis a megyei múzeumnál fekvő kereszteződésben, melyet a Szekszárdi Szüreti Napok miatt a Szent István tér irányába lezártak, a lezárás miatt több közlekedő elbizonytalanodik a forgalmi rendet illetően.

Sok, a Holub utca felől a Mészáros Lázár utca irányába, valamint az ellentétes irányba haladó jármű vezetője a kihelyezett STOP-tábla ellenére sem áll meg és nem ad elsőbbséget a főútról, vagyis Hunyadi utcából a Mészáros Lázár utcába, illetve a Holub József utcába kanyarodni szándékozóknak. Emellett sok, a Hunyadi utcáról az alsóbbrendű utak felé kanyarodni szándékozó jármű vezetője mintha a lezárás miatt úgy vélné, hogy az – imént említett – alacsonyabb rendű utakon közlekedőknek van elsőbbsége.

Ennek kapcsán Huszti Gábor, a (TMRFK) sajtószóvivője a Kadarka.net kérdésére tudatta: az útlezárások ellenére a közlekedési szabályok nem változtak, az autósok a közlekedési jelzéseket figyelembe kell vegyék, a szabályokat be kell tartsák.

A forgalmi rend a múzeumnál található kereszteződésben sem változott Mivel a Hunyadi utcán a kereszteződéshez érkezők a lezárás miatt nem tudnak egyenesen haladni, jobbra, vagy balra kanyarodhatnak a kereszteződésben, de elsőbbséget élveznek a Mészáros Lázár utcából, valamint a Holub József utcából érkezőkkel szemben. Az utóbbi utcákból érkező autósok elsőbbséget kell adjanak a Hunyadi utca irányából a kereszteződésbe behajtani szándékozó autósok részére.

A rendőrség felhívta a figyelmet, a balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy az ideiglenes forgalomkorlátozással érintett utakon az autósok legyenek előzékenyek és fokozott óvatossággal közlekedjenek. Mindig győződjenek meg arról, hogy valóban biztosítják számukra az elsőbbséget.

Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására. Ebből adódóan az elsőbbséggel rendelkező jármű vezetőjének továbbhaladási jogát nem sérti az a járművezető, aki őt arra készteti, hogy enyhén fékezzen vagy veszélyeztetés nélkül változtasson irányt. Tilos azonban az elsőbbség sebességnöveléssel valókikényszerítése.

Az elsőbbséggel rendelkező az elsőbbségéről lemondhat. Vannak olyan forgalmi helyzetek amikor ez indokolt vagy elvárható magatartás. Az elsőbbségről való lemondás minden esetben csak két közlekedő között jöhet létre az alábbi feltételekkel:

– A lemondást félre nem érthető karjelzéssel, intéssel kell jelezni (a fényszóró villogtatása a nemzetközi gyakorlatban nem az elsőbbségről való lemondást jelenti).

– Csak a saját elsőbbségről lehet lemondani, máséról nem. Tekintettel kell lenni a másik forgalmi sávban és a mögötte közlekedő járművekre, gyalogosnak a többi gyalogosra.

– A lemondás csak egy közlekedő javára szól, ha többen várnak, akkor csak az újabb, nekik szóló jelzés után nyernek továbbhaladási elsőbbséget.

– Az elsőbbségről való lemondás nem vonható vissza, az elsőbbséggel rendelkező jármű vezetője s a gyalogos a lemondással alárendelt helyzetbe került, elsőbbségi jogával újból nem élhet.

Szekszárdon a hétvégén a szüreti napok miatt várhatóan megnő a gyalogos- és járműforgalom, ezért a rendőrség mindenkit arra kér, hogy legyenek fokozott figyelemmel egymásra. A rendezvény helyszínein, valamint azok közelében a polgárok a megszokottnál több rendőrrel találkozhatnak. A rendőrök a forgalom és a rendezvény közrendjének zavartalanságát biztosítják. Az egyenruhások járműveket és gyalogosokat vonhatnak intézkedés alá, amelynek során a járművek utasterét, csomagterét, vagy az igazoltatottak ruházatát, csomagjait is ellenőrizhetik – közölte a rendőrség.

A Szekszárdi Szüreti Napok részletes programleírását itt találja – kattintson!

A képen a  megyei múzeumnál fekvő kereszteződés. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close