full screen background image
Keresés
2021 január 21 - csütörtök
  • :
  • :

Több egyedül élő idős ember vált áldozattá Szekszárdon

Több egyedül élő idős ember vált áldozattá Szekszárdon

2017.04.25. Több olyan bűncselekmény történt a közelmúltban Szekszárdon, melynek áldozatai egyedül élő idős emberek voltak.

A közelmúltban több mint tíz besurranásos lopást követtek el egyedül élő idős emberek sérelmére – hívta fel a figyelmet János Anna, a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület Szekszárdi Áldozatsegítő Irodája munkatársa. Arról is beszámolt, hogy több trükkös lopásos eset is előfordult a megyeszékhelyen. Az elkövetők egyik módszere, hogy arra hivatkozva kérnek bebocsájtást az idősek lakásába, hogy azt állítják, a Máltai Szeretetszolgálattól, vagy valamelyik karitásztól érkeztek. Az elkövetők akár egy órát is elbeszélgetnek az időskorúakkal, hogy gyanakvásukat elaltassák, majd elérik, hogy a lakás tulajdonosa egyedül hagyja őket. Tipikus módszer, hogy vizet kérnek. Majd amikor az idős emberek 1-2 percre magukra hagyják őket, értékek után kutatnak. A csaló tolvajok többnyire készpénzre hajtanak és sokszor 100 ezres összegeket visznek el. Március közepe és április közepe óta négy ilyen eset is történt, az elkövetők többnyire nyugdíjosztás környékén bukkannak fel – mondta el János Anna.

Olyan eset is történt, melyben az ismeretlenek azt mondták, hogy járművükben felforrt a hűtővíz, ezért szeretnének vizet kérni. Közben pedig kivették a pénztárcát az idős sértett táskájából és a benne lévő iratokkal együtt elvitték azt.

János Anna azt tanácsolja az időseknek, hogy csak olyat engedjenek be, akit jól ismernek. Kérdezzenek olyat, amiből egyértelműen kiderül, hogy az ismerősük, vagy akár az unokájuk áll az ajtó előtt. A szolgáltatók és a különféle szeretetszolgálatok munkatársainál mindig van igazolvány, amit érdemes elkérni. Pénzt pedig csak a postás hoz.

János Anna felhívta a figyelmet, a szekszárdi áldozatsegítő iroda minden hétköznap a Várköz utca 4. szám alatt, a városi rendőrkapitányságon várja a sértettek jelentkezését. Azoknak, akik hivatalos feljelentést tesznek, jogi és pszichológiai segítséget is tudnak nyújtani. Sőt a feljelentés és az áldozatsegítő kártya birtokában, akár költségmentesen pótolhatják ellopott hivatalos irataikat.

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close