full screen background image
Keresés
2020 június 4 - csütörtök
  • :
  • :

Több ezer zarándokot várnak Bátára

Több ezer zarándokot várnak Bátára

2015.09.30. Országos zarándoklatot tart szombaton a pécsi katolikus egyházmegye az idén 600 éves bátai Szent Vér kegyhelyhez, a jubileumi eseményre több ezer hívőt várnak a Tolna megyei településre.

Az egyházi ünnep már péntek este csendes virrasztással megkezdődik, majd szombaton szentségimádással, imádsággal és litániával folytatódik.

A bátai Szent Vér templomban Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek tart szentmisét Udvardy György pécsi megyés püspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia más tagjaival és a papsággal közösen. Jelen lesz több, határon túli magyar püspök Erdélyből, Kárpátaljáról, Szlovákiából – mondta Sümegi József bátaszéki diakónus az MTI-nek. Az istentisztelet szentségi körmenettel zárul.

A zarándoklat szombat reggel Mohácsról és Szekszárdról indul, a hívek nemcsak gyalog, hanem kerékpárral és gépkocsival is megtehetik Bátáig az utat.
“A szent vér Jézus kiontott vére, a megváltás egyik jele; a középkorban azért tisztelték, mert erőforrásnak tartották ahhoz, hogy az ember a rossz felett győzni tudjon” – tette hozzá a diakónus.

A bátai kegyhely jubileumára már tavaly elkezdődött a felkészülés, 2014. októberben a pécsi egyházmegye az esperesi kerületeinek rendezett zarándoklatot.
A bátai templom a török időkig a szent vérrel kapcsolatos egyedüli kegyhely volt a történelmi Magyarországon, a helyet a valószínűleg a 14-15. század fordulója körül történt csoda tette ismertté: a hívek szerint a szent ostyában Krisztus kiömlő vére jelent meg.

Országos hírűvé akkor vált, amikor 1415-ben Garai János – Garai László nádor testvére – boszniai fogságából szabadulva elzarándokolt a bátai kegyhelyre; a jubileumot ennek apropóján ünneplik meg 2015-ben.

MTI.

* a kép illusztráció
Read previous post:
Close