full screen background image
Keresés
2021 április 10 - szombat
  • :
  • :

Több mint 230 bor versengett az idei Szekszárdi Borvidéki Borversenyen

Több mint 230 bor versengett az idei Szekszárdi Borvidéki Borversenyen

2018.03.22. A tavalyinál jóval több, összesen 232 mintát neveztek be a termelők az idei Szekszárdi Borvidéki Borversenyre, melynek rangját jól mutatja, hogy  a borokat mustráló bírálóbizottság tagjai az ország legnevesebb szakemberei közül kerültek ki. A versenynek a  Babits Mihály Kulturális Központ adott otthont csütörtökön, míg pénteken a Garay Élménypincében ül össze a csúcszsűri,  hogy többek között arról döntsön, melyik kékfrankos, bikavér, vagy kadarka lesz Szekszárd Város Bora 2018-ban.

Az idei Szekszárdi Borvidéki Borversenyre a tavalyi 184 mintával szemben összesen 232 tételt nevezett be 47 termelő. Ahogy lenni szokott, a nevezett borok többsége az idén is palackos. Ezekből 153 tétel érkezett, míg hordós és tartályos borból együttesen 79 mintát neveztek be a termelők.

A 232 benevezett tétel között 175 vörös- és 30 fehérbort, valamint 25 cüvée-t, 25 rozét, illetve 2 sillert találni. A jellegzetes helyi fajtákat 41 kékfrankos, 22 bikavér és 17 kadarka képviseli az idei borvidéki borversenyen. A bordeux-i fajták száma ettől valamivel elmarad, cabernet sauvignon-ból 23, cabernet franc-ból 14, merlot-ból 17 minta érkezett.

A Szekszárdi Borvidéki Borversenyre benevezett borok 30 százaléka kaphat érmet.

A megtisztelő Szekszárd Város Bora címért 10 bikavér, 8 kékfrankos és 2 kadarka versenyez, míg a fiatal borászok 11 mintát neveztek be, de ugyanennyi volt a muzeális tételek száma is – derült ki a versenyt szervező Szekszárdi Hegyközségtől kapott tájékoztatásból.

Nyolc bírálóbizottságban zajlott a munka. Fotó: Kadarka.net

Módos Ernő borász, az Alisca Borrend nagymestere a verseny megnyitóján elmondta, a tételeket nyolc bírálóbizottság bírálja el 100 pontos rendszerben. Külön bizottság mustrálja a fehérborokat, illetve rozékat, a kadarkákat és a bikavéreket, valamint a merlot-okat, a cabernet-eket és a cüvée-ket is.

Heimann Zoltán, a Szekszárd Borvidék Nkft. elnöke beszédében tudatta, az elmúlt időkben felbolydult a borszakma, robbanásszerű piacváltás tapasztalható a világon. Egyre több a termelő, Dél-Amerika rohamléptekkel halad előre, és a távol keleten is beindult a bortermelés. Egyre több olcsó, ám jó minőségű bor jelenik meg a piacon, ami sok új kihívást hoz a szakmában.

Hangsúlyozta, mindez fontos kérdéseket vet fel a szekszárdi és az egész hazai bortermelés szempontjából. Kérdés, hogy a hazai borászatok miként tudnak ebben az olcsóbb piaci szegmensben versenyképesek maradni, illetve, hogy a termelőknek sikerül-e a borok egy részével egy magasabb minőségi kategóriába pozicionálniuk magukat.

Heimann Zoltán (j) és Módos Ernő a megnyitón. Fotó: Kadarka.net

Költséghatékonyabbá kell tenni a termelést, vagy meg kell próbálni egy magasabb minőségi kategória felé mozdítani a borokat – az elnök szerint ez a két út választható. Hozzáfűzte, Szekszárdnak és Magyarországnak megvannak az adottságai ahhoz, hogy sikeres legyen.

Az elmúlt tíz év rengeteg átalakulást hozott a borászat területén, de nem mindegy, hogy a következő tíz évben milyen változások történnek a hazai borszakmában – emelte ki a Szekszárd Borvidék Nkft. elnöke.

Heimann Zoltán arról is beszámolt, hogy a Szekszárdi borvidéken is rengeteg változás történik. Nő a palackos borok aránya, ennek a fajta minőségi zárkózásnak a jelei már jól kitapinthatók, akárcsak – a nagyáruházak piacát tekintve – a szekszárdi borok népszerűségének növekedése.

Emellett a csúcsgasztronómiában is egyre több szekszárdi borászat jelenik meg. Mindez pedig jelzője annak, hogy minőség tekintetben jól halad a borvidék.

Eszterbauer Ildikó és Németh János szekszárdi borászok a bormustrán. Fotó: Kadarka.net 

Arról is szólt, hogy a Szekszárdi, illetve a Bátaszéki Térségi Hegyközség és a Szekszárd Borvidék Nkft.nél is tisztújítás lesz a jövő héten. Utóbbi elnökeként pedig azt szeretné, ha fiatalodna a vezetőség.

Heimann Zoltán a bormustrával kapcsolatban úgy fogalmazott: a versenyen a magyar borászat színe-javának egy meghatározó szeletét lehet látni. A minőség szempontjából tudatta, a gyengébb 2014-es és 2015-ös évjárat után a jó 2016-os és a még jobb 2017-es évjáratnak köszönhetően jól áll a borvidék.

Horváth István államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntője elején úgy fogalmazott: az, hogy a versenyen a borokat az ország legnevesebb szakemberei bírálják, az a szekszárdi bor, a borvidék pozícióját emeli. A versenyre nevezett minták száma a tavalyihoz képest az idén jelentősen nőtt, és az elmúlt időkben gyarapodott azon pincészetek száma, melyek egy ilyen rangos borversenyen  is meg tudják magukat méretni.

Horváth István államtitkár, országgyűlési képviselő. Fotó: Kadarka.net

Emellett Szekszárdon az elmúlt tíz évben megduplázódott a palackos borok termelése és egyre nő a borvidék borainak presztízse – mondta az államtitkár, aki mindezt előremutatónak nevezte a jövő szempontjából.

Az államtitkár azzal zárta, Szekszárd és az egész borvidék abban érdekelt, hogy minden magyar borvidék sikeres legyen,  hogy együtt erősítsék a magyar borkultúrát és a magyar bor hírnevét.

A borbírálat pénteken tovább folytatódik. Ekkor egy hét borászból álló csúcszsűri dönt többek között a legjobb vörösbor és a Szekszárd Város Bora díjról is. A  csúcszsűriben helyet foglalók közül négyen – Vesztergombi Ferenc, Takler Ferenc, Vida Péter és Mészáros Pál – is elnyerték már az Év Bortermelője kitüntető címet. Velük együtt Bodri István, Heimann Zoltán és Eszterbauer János alkotja a hétfős csúcszsűrit.

Egy-egy bizottság tagjai mintegy harmincféle bort kóstoltak. Fotó: Kadarka.net

A legjobb vörösbor díj nyertesét már pénteken közlik, míg a további különdíjak nyerteseit a borverseny  – hagyományosan április végén tartandó – ünnepélyes eredményhirdetésén, a Szent György-napi Borünnepen hirdetik ki a PTE-KPVK aulájában, ahol a díjakat is átnyújtják.

A borünnepen adják át a Szekszárd Város Bora díjat, valamint, a legeredményesebb borászatnak-, a legeredményesebb fiatal borásznak-, és a legeredményesebb kistermelőnek járó elismerést. Szintén ekkor adják át a legjobb fehérbornak, -rozénak, -bikavérnek, -kékfrankosnak, -kadarkának és hordós bornak járó díjat is.

Az ünnepélyes díjátadó után rendezi meg a Szekszárd Borvidék Kft. az Aranyérmes Borkóstolót szintén a főiskola aulájában, ahol a borvidéki borverseny aranyérmes palackos borait lehet megkóstolni.

Kapcsolódó írás:
A Bodri Pincészet csúcsbora nyerte el a legjobb vörösbornak járó díjat 

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close