full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Több mint 60 ezer vendég a Szekszárdi Szüreti Napokon

Több mint 60 ezer vendég a Szekszárdi Szüreti Napokon

2017.09.21. Szekszárd város legnagyobb, országosan ismert és elismert fesztiválját, 13. alkalommal rendezte meg a Babits Mihály Kulturális Központ. A gazdag programkínálat több mint 60.000 látogatót vonzott, így a városközpont mind a négy napon zsúfolásig megtelt. A 65 féle programból mindenki kedvére tudott válogatni. Kiállítások, színházi előadások, 27 koncert, irodalmi-, gyermek- és hagyományőrző programok várták a vendégeket.

A legnépszerűbb programok a Szent István téri nagykoncertek, a szüreti felvonulás, a Must jön a java folklórműsor, a Süsü és barátai kiállítás, az Experidance Fergeteges című előadása, a Band Of StreetS zenekar utcazenéje és a Dongaverda játszóház volt. A koncertek közül a legkedveltebb a Magna Cum Laude, a Wellhello, a Firkin, az Anna and the Barbies, a Group and Swing, a The Biebers-, az Intimtorna Illegál, Zoltán Erika, a Talamba és Tóth Vera volt.

A rendezvény különleges eseménye a csütörtök esti Esszencia Produkció előadása volt, a Magyar Küvé, mely a tájegységünk zenei világát a népzene, a komolyzene és a jazz ötvözetén keresztül mutatta be. Egyedi programelem volt a Szeretet lángja című szemléletformáló, érzékenyítő műsor is, mely a Tolna Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezésében valósult meg. Az oroszágban egyedülálló, hogy egy fesztiválon több irodalmi produkció is van. A Szüreti Napokon Darvasi László író-olvasó találkozóját, Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés irodalmi előadását, valamint a PAD Irodalmi, Művészeti és Kulturális Egyesület műsorát is nagy érdeklődés fogadta. Igazi szekszárdi kuriózum volt Kis Pál István „Háry vagyok az angyalát” című zenés színpadi játéka, melyben a főszerepet Mikó István játszotta. A darabban közreműködött a Szekszárdi Muslinca Kórus, így lett igazán „hazai ízű” a produkció.

Fotó: Kadarka.net

A Művészetek Házában a MAOE Képzőművészeti Tagozatával közösen rendezett, Boron innen, boron túl címet viselő kiállításon 31 művész munkáját tekinthették meg az érdeklődők. A triennálé formájában, későbbiekben tovább élő kiállítás első állomásán, Szekszárd Megyei Jogú Város jóvoltából Guti J. Soma festőművész és Móder Rezső festőművész vehetett át díjat művészeti tevékenységük elismeréseként. A tárlat október 22-ig várja látogatóit.

A szombat esti folklórműsorban a társadalmi zsűri megválasztotta (Dr. Molnár Kata Szekszárd MJV jegyzője, Kieszné Huszár Dóra, az MNVH Tolna megyei területi felelőse, Nyárai Miklós a Tolnagro Kft. beszerzési osztályvezetője, Nemes Krisztina a Tesco Áruházak Zrt. régiós HR vezetője, Bozsó Rita és Tihanyi Dániel a 2016-os év Szüret Táncos párja cím tulajdonosai) a 2017-es év Szüret táncos párját. A 2018-as Szekszárdi Szüreti Napok arcai, a nagymányoki Gungl Brigitta és Zsók Máté lesz.

Fotó: Kadarka.net

Az időjárás miatt, a szombat esti színpadi programokat félbe kellett szakítani. A Szüret Táncos Párja verseny eredményhirdetésére később, de még aznap sor került. Szombat este csak a „Szekszárd, ahogy én szeretem” videó pályázat eredményhirdetése maradt el, de vasárnap a Kulturális Központban ezt is pótolta a pályázat kiírója, a Pixel TV. Vasárnap 10-14 óráig minden színpadi programot le kellett mondani, de a műsor 15 órától már zavartalanul folytatódhatott.

A Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület több mint 10000 adag ételt adott el az Ízek utcájában. A borudvarban 10058 db pohár fogyott az idei fesztiválon. A kézműves vásárban négy hazai népművészeti egyesület is képviseltette magát, így igazán szép és különleges népi-, és iparművészeti termékekből válogathattak a vásárlók.

A 2017-es Szekszárdi Szüreti Napokról szóló anyagainkat itt találja – kattintson!

Forrás: Babits Mihály Kulturális Központ. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close