full screen background image
Keresés
2019 november 1 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Több mint 70 ezren vettek részt az idei Szekszárdi Szüreti Napokon

Több mint 70 ezren vettek részt az idei Szekszárdi Szüreti Napokon

2018.09.20. Szekszárd legnagyobb, országosan ismert és elismert fesztiválját, a Szekszárdi Szüreti Napokat 14. alkalommal rendezte meg a Babits Mihály Kulturális Központ. A gazdag programkínálat több mint 70 ezer látogatót vonzott, így a városközpont mind a négy napon zsúfolásig megtelt.

A 65 féle programból és 40 színpadi produkcióból mindenki kedvére tudott válogatni. Kiállítások, színházi előadások, 23 koncert, irodalmi-, gyermek- és hagyományőrző programok várták a vendégeket.

Legnépszerűbb programok: Szent István téri nagykoncertek, szüreti felvonulás, a „Must jön a java” folklórműsor, az Experidance Nostradamus című előadása volt. A koncertek közül a legkedveltebb a Halott Pénz, az EDDA Művek, Péterfy Bori & Love Band, Balázs Fecó és az Irie Maffia volt.

A Halott Pénz koncertje. Fotó: Kadarka.net

A rendezvény különleges eseménye a csütörtök esti Életem a tánc, szerelmem Bartina című dokumentumfilm díszbemutatója volt. Mely az ötven éves szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület megalakulásának és munkásságának történetét dolgozza fel.

Egyedi programelem volt a Szeretet lángja című szemléletformáló, érzékenyítő műsor is, mely a Tolna Megyei Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete szervezésében valósult meg. Az oroszágban egyedülálló, hogy egy fesztiválon irodalmi produkció is van. A Szüreti Napokon író-olvasó találkozó keretében, Milbacher Róbert „A Léleknyavalyák” című könyvét mutatták be.

Népviseletbe öltözött hagyományőrző csoportok a szüreti felvonuláson. Fotó: Kadarka.net

A Szüreti Napok társrendezvénye az Örökség Országos Gyermektánc Fesztivál, melynek péntek délutáni gálaműsora is több száz érdeklődőt vonzott a Béla király térre. Az országos bemutatót tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület közreműködésével. A fesztiválra összesen kilenc gyermekcsoport érkezett országhatáron belülről és azon kívülről is.

A Művészetek Házában és Babits Mihály Kulturális Központ Márványtermében a Magyar Elektrográfiai Társasággal közösen rendezett, Digitális Agóra 2018- II. Nemzetközi Digitális Triennálén 137 magyar és 27 külföldi művész az elmúlt három évben készült digitális alkotásait tekinthették meg az érdeklődők.

A szombat esti folklórműsorban a társadalmi zsűri megválasztotta a 2018-as év Szüret táncos párját. A 2019-es Szekszárdi Szüreti Napok arcai Ganczer Flóra és Kulisity Mátyás lesznek.

Vendégek a Borudvarban. Fotó: Kadarka.net

A Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület több mint 10 000 adag ételt adott el az Ízek utcájában. A borudvarban 11 200 db pohár fogyott az idei fesztiválon.

A kézműves vásárban négy hazai népművészeti egyesület is képviseltette magát, így igazán szép és különleges népi-, és iparművészeti termékekből válogathattak a vásárlók. A 152 vásárosból 64 élelmiszer jellegű terméket árusító, 88 kézműves (ebből 43 hagyományőrző) 10 egyéb (civil, közszolgáltató) vett részt.

A Szekszárdi Szüreti Napokat 2019-ben szeptember 12. és 15. között rendezik meg.

Az idei Szekszárdi Szüreti Napokról megjelent cikkeket és képgalériákat itt találja – kattintson!

Forrás: Babits Mihály Kulturális Központ. Fotó: Kadarka.net


ElőzőA 49. Sió Kupán hangolódik az új szezonra a KSC Szekszárd KövetkezőParragh Ferencnét és Bajor Lászlót avatta tagjai közé az Alisca Borrend


Read previous post:
Parragh Ferencnét és Bajor Lászlót avatta tagjai közé az Alisca Borrend

2018.09.20....

Sió projekt: egy éven belül lezárul az első ütem

2018.09.20....

Close