full screen background image
Keresés
2019 szeptember 7 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Több, mint jó bor – így növeli Szekszárd a megtartó- és vonzerejét

Több, mint jó bor – így növeli Szekszárd a megtartó- és vonzerejét

2017.11.28. Az elmúlt években Szekszárdon megvalósult fejlesztésekről, illetve a megvalósítás előtt álló fejlesztésekről, valamint a városi rendezvényekről hallhattak a Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme hallgatói Ács Rezső előadásában hétfő délután a PTE KPVK-n. Mint elhangzott, a fejlesztések és a rendezvények a város megtartó- és vonzerejének növelésében is rendkívül fontos szerepet töltenek be.   

„Szekszárd, több mint jó bor” címmel tartott előadást a Szekszárdi Harmadik Kor Egyetemén Ács Rezső polgármester hétfőn, a PTE KPVK-n. Emlékeztetett, ettől az évtől új logót használ a város, melyhez elkészült az új, az előadás címével megegyező szlogen is. Mint ezzel összefüggésben elöljáróban elmondta, Szekszárdon nagyon jó minőségűek a borok és a város sokat köszönhet ennek. Ám az önkormányzat célja, hogy ne csak a borok, hanem a megvalósult és tervezett fejlesztések, kezdeményezések, illetve a városi rendezvények is ezt a magas minőséget képviseljék – hangsúlyozta. Hozzátette, az elmúlt évek fejlesztéseire és a rendezvényekre visszatekintve elmondható, hogy a város jó úton  indult el.

Kiemelte, ahogy szinte minden település, úgy Szekszárd is küzd a fiatalok elvándorlása által jelentett problémával, amin nem egyszerű változtatni. A megvalósított és megvalósítás előtt álló fejlesztések, illetve a város által szervezett rendezvények azt a célt is szolgálják, hogy általuk növekedjék a város megtartó-, illetve vonzereje. Ács Rezső ezt követően pontra beszámolt az elmúlt hét évben megvalósult és a tervezett fejlesztésekről, illetve a városi rendezvényekről.

Emlékeztetett, az elmúlt években többek között megújult a Béla király tér, mely fontos helyszíne a városi rendezvényeknek. Felújították a piacot és létrejött a Placc, ahol a fiataloknak kínálnak hasznos időtöltési lehetőséget különféle programokkal, például koncertekkel. Az Agora programban megújult a Babits Mihály Kulturális Központ és a Művészetek Háza belső tere is. A polgármester hangsúlyozta, a kulturális központ felújításával az intézmény sok száz fős konferenciák megrendezésére is alkalmassá vált, ezzel a Dél-Dunántúl egyik legnagyobb konferenciaközpontja jött létre. Megjegyezte, ahhoz, hogy a város valóban konferenciaközponttá válhasson, növelni kell a – minőségi – szálláshelyek számát.

Közel százan vettek részt Ács Rezső előadásán. Fotó: Kadarka.net.

A város turisztikai vonzerejét növeli a hat éve megnyitott Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő, mely évi 70-80 ezer vendéget fogad. Mint tudatta, a fürdő vendégei nagyjából fele-fele arányban kerülnek ki a szekszárdiak és a vidékiek közül. Ám egyre többen érkeznek Budapestről, sőt messzebbről is – fűzte hozzá. A fürdő mellett található atlétikai pályát is fejlesztették, ennek hála az már nemzetközi versenyek megtartására is alkalmas. Mindez összhangban áll azzal az önkormányzati törekvéssel, miszerint fejleszteni kívánják a városba irányuló sportturizmust.

A város a borturizmus fejlesztése részeként 2013-ban kialakította a Garay Élménypincét, ahol harmincnál is több borászat több, mint 220 fajta borát kínálják a vásárlók részére. Az élménypincében emellett interaktív kiállítást és illatkamrát, valamint egy hetvenfős rendezvénytermet hoztak létre. A városvezető emlékeztetett, a régi szekszárdi vízbázist diklór-etilén-szennyezés veszélyeztette, ezért új vízbázist hoztak létre. A Duna mellett immár nyolc fúrt kútról, két csövön érkezik a víz, aminek köszönhetően legalább száz évre megoldódott a város tiszta ivóvízzel történő biztonságos ellátása. A távhőszolgáltatás hosszú távú biztosítása érdekében a város saját kézbe vette a szolgáltatás biztosítását és létrehozta a Szekszárdi Távhőszolgáltatót.

A Modern Városok Program részeként mintegy 12 kilométeren alakítottak ki betonvápás, vízelvezetőként is funkcionáló utat, ami által könnyebben megközelíthetővé váltak a tanyák, illetve telkek. A polgármester hozzátette, a dombokon található úthálózatot ezentúl minden évben fejlesztik majd. Emellett teljesen megújult a Bor utca, illetve egészen Faluhelyig újraaszfaltozták a  Sárköz utcát, új borítást kapott a Csengey Dénes utca egy része és megtörtént a Parászta-patak mederrendezése.

A polgármester kiemelte, a fejlesztések a szekszárdi nagyrendezvények megtartásához is biztos hátteret szolgáltatnak. Ez azért is fontos, mert az önkormányzat célkitűzése, hogy tavasztól őszig minőségi rendezvényeket kínáljon a szekszárdiak és a városba érkező turisták számára. Emlékeztetett, megújult a pünkösdi rendezvénysorozat, melyet Szekszárdi Pünkösdi Hal- és Vadünnep néven rendeznek meg, emellett másodszor rendezték meg a Háry János Mesefesztivált, melyen a kisgyermekes családoknak kínálnak programot. Ugyancsak új formában rendezték meg a László Napi Pikniket, és másodszor tartották meg Szekszárd Város Napját, mely egyfajta nyárzáró rendezvényként is szolgál. Egyre népesebb közönséget vont a Szekszárdi Szüreti Napokat is, melyet az idén nyáron Városmarketing gyémántdíjjal és védjeggyel jutalmazott a hazai marketing szakma.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Fotó: Kadarka.net.

Ugyancsak a városi rendezvények sorát gazdagítja a Márton-napi Vigadalom, mely szintén egyre népesebb közönséget vonz, s’ melyen az idén mintegy kétezer látogató vett részt. A nagyrendezvények sorát a háromhetes Szekszárdi Advent programsorozat zárja, melyen hétköznaponként helyi civilszervezetek műsorai látható és hallható, míg hétvégente nagykoncerteket tartanak.

Emellett az idei évtől a város önkormányzata átvette a Gemenci Nagydíj megszervezését, hogy a nagy múltú kerékpáros rendezvény új életre keljen.

A tervezett fejlesztések kapcsán Ács Rezső tudatta, a Modern Városok Programban 10 milliárd forintból távhővezeték létesül az atomerőmű és Szekszárd között. Az új távhővezetéktől azt remélik, hogy általa mintegy 5600 szekszárdi távfűtéses ingatlan rezsidíja csökken. Ugyancsak a programnak köszönhetően létesülhet új, 100 hektáros ipari park a város keleti részén, a Tolnatej Zrt. üzeme és az M6-os autópálya közötti részen, ahol a teherjárművek számára új elkerülőutat is építenek. Emellett 4 milliárd forintból létesülhet új, könyvtárnak és levéltárnak is helyet adó tudásközpont a volt laktanya területén.

Ezeken túlmenően a programban új, kétezer fő befogadóképességű sportcsarnok épülhet mintegy 5 milliárd forintból a jelenlegi csarnoktól nem messze, a sporttelep területén, ahol egyébként a sportpályák további fejlesztését is tervezik. Az új sportcsarnok egyben rendezvénytérként is működik majd, aminek köszönhetően a rossz időben is lesz olyan hely, ahol nagyobb rendezvényeket is kényelmes körülmények között meg lehet tartani. A polgármester tudatta, az új csarnok azért nem a régi helyén épül, mert az építés mintegy két évet vesz igénybe, ennyi ideig pedig nem lehet nélkülözni a sportcsarnokot. Az élményfürdő fejlesztéseként új, fedett fürdő és rekreációs központ valósul meg a létesítmény szomszédágában.

Ugyancsak a fürdő mellett kap majd helyet az új, 2 milliárd forintból megvalósuló sportuszoda is. Ezzel kapcsolatba Ács Rezső arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a város már idén áprilisban érvényes építési engedéllyel rendelkezett, illetve, hogy a kormány szeretné felgyorsítani a Modern Városok Program sport-, illetve turisztikai célú beruházásainak megvalósítását. Hozzátette, várhatóan decemberben születhet meg a döntés, melynek nyomán megindulhatnak az ilyen jellegű fejlesztések.

A komplex turisztikai fejlesztések részeként Közép-Európa legnagyobb ártéri erdejében, Gemencben is több beruházás valósul meg a Modern Városok Programban. A keselyűsben található volt Szarvas Csárda helyén ökocentrumot, mellette pedig kalandparkot létesítenek és ezzel párhuzamosan alkalmassá teszik a kikötőt a személyszállító hajók kikötésére, aminek köszönhetően újabb turisták érkezhetnek a városba. Ők a tervek szerint egészen az élményfürdőig kisvasúttal juthatnak majd el, ugyanis az elképzelések szerint annak nyomvonalát egészen a létesítményig meghosszabbítanák. Az ökocentrum és a kalandpark megvalósítása, valamint a kikötő fejlesztése és a kisvasút nyomvonalának fürdőig történő meghosszabbítása mintegy 5 milliárd forintba kerül majd.

Nyugdíjas hallgatók a Szekszárdi Harmadik Kor Egyetemén. Fotó: Kadarka.net

Mint Ács Rezső felhívta a figyelmet, a város jelenleg is küzd a szálláshelyek hiányával, a megvalósuló fejlesztések nyomán pedig még több turista érkezhet a városba. Ehhez azonban még több szálláshelyre van szükség. A város a PTE KPVK volt főiskolai épületéből, az egykori E-épületből alakítana ki négycsillagos, 120 szobás szállodát, mely enyhíthetne a szálláshelyek hiányán.

Szintén a város megtartóerejét hivatott növelni a szakképzési program, melynek keretében a város 500 szakember képzését vállalta a hiányszakmák területén. Mindez azért is fontos, mert manapság egyre nehezebb szakembert találniuk az olyan cégeknek mint például a város területén működő autóipari beszállítók. A szakemberek képzésével a város az atomerőmű bővítésére is készül, hiszen az építkezésen 8-10 ezer munkásra lesz majd szükség – tudatta Ács Rezső.

A Terület- és Településfejlesztési Programban (TOP) pedig új ügyeleti központ jön létre az Ybl Miklós utcában, illetve egy új orvosi rendelő létesül a Szabó Dezső utca és a Béri Balogh Ádám utca közötti területen.Megjegyezte, korábban orvosi rendelők újultak meg a Kandó Kálmán utcában és a Mikes utcában. Három óvodában multifunkciós sportpálya létesült, két középiskolában kültéri kosárlabda-, két általános iskolában pedig műfüves labdarúgópálya létesült.

A tervek szerint az iskolákat tovább fejlesztik, többek között megvalósul a Baka István Általános Iskola energetikai korszerűsítése, emellett tornaterem létesülhet a a Babits Mihály Általános Iskolában.

A város a megyei önkormányzat TOP-ban megvalósítandó Sió-projektjéhez is csatlakozik. A projekt keretében turisztikai és kerékpáros útvonalat alakítanak ki Tolnában. A turisztikai útvonal legnagyobb szolgáltatóbázisa a Palánkon kialakítandó turisztikai bázis lesz, melyet kerékpárúton is el lehet majd érni Szekszárdról, ahogy a tervek szerint Gemencet is a Keselyűsi úton át, melyet két lécsőben teljesen felújítanak.

A Modern Városok Programról bővebben – kattintson!
A Terület- és Településfejlesztési Programról bővebben – kattintson!

Fotó: Kadarka.net


ElőzőPortugáliában lép pályára az Atomerőmű KSC Szekszárd KövetkezőKözel 30 szekszárdi gyermeket kellett másik óvodában elhelyezni


Read previous post:
Közel 30 szekszárdi gyermeket kellett másik óvodában elhelyezni

2017.11.28....

Babakocsiból lopott egy nő Tolnán

2017.11.28....

Close