full screen background image
Keresés
2021 szeptember 22 - szerda
  • :
  • :

Több mint százan lépnek fel a bonyhádi Halmos Béla népzenei találkozón

Több mint százan lépnek fel a bonyhádi Halmos Béla népzenei találkozón

2016.09.25. Több mint száz kezdő népzenész és énekes lép színpadra Bonyhádon, az idei Halmos Béla Országos Népzenei Találkozón, amelyet október első hétvégéjén tizenhetedik alkalommal rendez meg a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ.

A nagy múltú találkozón, október 1-jén és 2-án ének-, illetve hangszer-kategóriában, két korcsoportban mutatkoznak be az előadók – mondta Juhász Józsa, az intézmény igazgatója az MTI-nek. Eddig 111-en produkcióval neveztek; javarészt a népzenei oktatásban tanuló fiatalok érkeznek majd Bonyhádra többek között a fővárosból, Székesfehérvárról, Békéscsabáról, Mohácsról, Keszthelyről és lesznek bonyhádi indulók is – tette hozzá.

A találkozón autentikus népzenével, népdalokkal lehet részt venni. Idén a magyar népzene legjellemzőbb hangszereinek szinte mindegyike megszólal majd a völgységi városban, citera, furulya, cimbalom mellett lesz koboz, dob és furulyatrió, tárogató, kaval és hegedűszóló is. A népzenészek mások mellett gyimesi, zalai, kalotaszegi, aranyosszéki, szilágysági és karádi dallamokat adnak elő.

A produkciókat négytagú zsűri – Eredics Gábor, a Vujicsics együttes tagja, Dévai János népzenekutató, Juhász Katalin népdalénekes és Mohácsi Albert, a Dűvő zenekar bőgőse – értékeli; legjobbakat nívódíjjal és kiemelt nívódíjjal ismerik el.

Az esemény első napján a Dűvő zenekar koncertet is ad. A hangverseny után táncházat rendeznek, amelyen a népszerű együttes közreműködésével Kosnás Árpád tanít táncokat.

A találkozót kétévente rendezi meg a bonyhádi művelődési központ, névadója, a 2013-ban elhunyt népzenész és népzenekutató, Halmos Béla egyik elindítója a bonyhádi rendezvénynek.

MTI

A programot itt találja – kattintson!
Read previous post:
Close