full screen background image
Keresés
2021 január 12 - kedd
  • :
  • :

Több százan vettek részt a szekszárdi fáklyás felvonuláson – fotók, videó

Több százan vettek részt a szekszárdi fáklyás felvonuláson – fotók, videó

2018.03.14. Mintegy háromszázötvenen vettek részt a hagyományteremtő szándékkal megrendezett fáklyás felvonuláson szerda este Szekszárdon. A résztvevők, akik között rengeteg volt a gyermek, felemelő, közösségépítő élmény részesei lehettek. A felvonulást az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójához kötődően megtartandó ünnepi programsorozat részeként tartotta meg a Babits Mihály Kulturális Központ és a város.

Izgatottan várták a gyermekek szerda kora este a Babits Mihály Kulturális Központ bejárata előtt, hogy végre fáklya kerüljön a kezükbe. A fáklyák meggyújtásában szüleik mellett a kulturális központ munkatársai is készségesen segítettek nekik. A felvonulók a meghirdetett időpontban, vagyis fél hétkor a Rády Huszárbandérium huszárainak felvezetése mellett, méltóságteljesen útnak indultak a Béla király téren álló 48-as emlékműhöz.

Dobos Gyula, a Tolnai Nemzetőrség szerepe 1848-1849-ben című előadásával vette kezdetét szerda késő délután az ünnepi programsorozat Szekszárdon.

A résztvevők annyian voltak, hogy a „menetoszlop” kis túlzással végigért a Garay téren. Felvonulás közben a Muslinca Férfikar egy-egy jó verbunkos nótára is rákezdett, az énekléshez pedig több résztvevő is csatlakozott.

Fotó: Kadarka.net

A Béla király téren verses-zenés műsor várta a megemlékezőket, akik elsőként Petőfi Sándor költeményét, a Nemzeti dalt hallhatták Korsós Gergő előadásában. Ezt követően a szabadságharc korából származó dalokat adott elő a Csurgó zenekar, melyhez egy rövid időre a Muslinca Férfikar tagjai is csatlakoztak. Nemcsak ők, de több résztvevő, közte sok gyermek dalolta együtt az ismerős nótákat a zenekarral. Sőt, több kisgyermek táncra is perdült, illetve a Nemzeti dalt is hangosan szavalta.

A felvonuláson és az azt követő műsoron mintegy háromszázötvenen vettek részt. Sok civil szervezet, pontosabban tagjaik, illetve óvodák, iskolák, és különböző baráti társaságok vonultak fel – tájékoztatott Zsikó Zoltán, a Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója.

Arról, hogy miért szervezték meg hagyományteremtő szándékkal a felvonulást elmondta: a fáklyás felvonulás közösséget kovácsol és általa méltó módon lehet megemlékezni arra a történelmi eseményre, melyre joggal lehetünk büszkék, valamint azokra az őseinkre, akik életüket adták a szabadságunkért.

Fotó: Kadarka.net

Az emberek hajlamosak kitűzni különféle pontokat az életükben, de amikor elérkeznek ezekhez, sokan egyszerűen továbblépnek azon és nem élik meg. A fáklyás felvonulás olyan különleges és felemelő élmény, mely hozzájárul ahhoz, hogy megéljük a pillanatot, ami rendkívül lényeges – tette hozzá.

Emellett a Csurgó zenekar előadásában olyan, népi hagyományból merített értékes és gyönyörű huszárnóták és dallamok hangzottak el – például Kossuth Lajosról –, melyek minden magyar szívét megdobogtatják – mondta Zsikó Zoltán. Hozzáfűzte, ez bennünket Tolna megyeiket különösen érint, hiszen megyénk néprajzát, népzenei örökségünket tekintve elmondható, hogy dédszüleink nótái szóltak.

Ezek azok a pillanatok, amikor igazán jó megélni, hogy magyarok vagyunk és a gyönyörű Kárpát-medencében élünk. A felvonuláson és a Béla király téri műsoron rengeteg gyermek, fiatal vett részt, ami nagyon fontos, mert lényeges, hogy az ember már gyermekkorában ilyen élmények részese legyen. Ugyanis így egyszer majd ők is tovább adhatják, adják a hagyományokat. A nemzet lelke a közösség, ezt kell erősíteni – fogalmazott Zsikó Zoltán.

A felvonulás, a dalok mind olyan kis adalékok, melyek egy nagy egésszé állnak össze és emelik a megemlékezés fényét – tudatta a kulturális központ ügyvezetője. Kiemelte, a központ a március 14. és 19. között Szekszárdon zajló ünnepi programsorozat programjainak összeállításakor is arra törekedett, hogy a lehető legteljesebb képet nyújtsa a forradalomról. Ezért tartanak tematikus foglalkozásokat, értékőrző és a hagyományokat továbbadó programokat.

Ünnepi programok március 15-én Szekszárdon

Március 15-én csütörtökön 9 órakor a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület szervezésében virágokat helyeznek el az alsóvárosi és az újvárosi temetőben, a szekszárdi 48-asok sírjánál. Délelőtt 10 és délután 1 óra között kézműves műhelyt tartanak, huszárcsákó- és párta készítéssel, gyermekek részére a mozi előterében.

Fotó: Kadarka.net

A városi megemlékezés fél 11-kor veszi kezdetét a Béla király téren, ahol beszédet mond Horváth István államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, illetve egyházi áldást ad Gyurkó Donát metodista lelkész. A koszorúzással záruló rendezvényen a Garay János általános iskola diákjainak ünnepi műsorát láthatják és hallhatják a résztvevők, közreműködik az Alisca Brass Band, a Szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekar és a Magyar Nemzetőrség Tolna Megyei Szervezete. A moziban ezen a napon a szabadságharchoz kötődő filmeket lehet megtekinteni belépőjegy megváltása mellett. A moziban a 80 huszár, valamint a Szováthy Éva és A Hídember című filmet vetítik.

Az ünnepi programsorozatról itt tájékozódhat bővebben – kattintson!

Fotó: Kadarka.net