full screen background image
Keresés
2021 november 28 - vasárnap
  • :
  • :

Több százan vettek részt a szekszárdi télűző mulatságon

Több százan vettek részt a szekszárdi télűző mulatságon

2019.02.24. „Jöjjön a tavasz, vesszen a tél” – skandálták vidáman a gyermekek a Szekszárdi Fősővárosi Kör által szombat délután a Kápolna téren megtartott télűző mulatságon, melyen több százan vettek részt.

Szikrázó napsütésben, ám csípős hidegben tartotta meg a Szekszárdi Fősővárosi Kör a már hagyományosnak nevezhető kiszebáb-égetést szombat délután a Kápolna téren. A negyedik alkalommal megtartott télűző mulatság alkalmával gyermekekkel és szülőkkel telt meg a gyönyörű természeti közegben, a dombok ölelésében fekvő tér. A szervező „fősővárosiak” szívélyességéről pedig a rengeteg megkent zsíros kenyér, a gőzölgő tea, na és persze a helyi termelők által biztosított alapanyagból készült isteni forralt bor is árulkodott.

Míg a szülők, nagyszülők nagyokat beszélgettek, addig a lurkók egymással játszottak, na és persze segítettek szalmával alaposan kibélelni a kiszebábot. Miután sikerrel jártak, a gyermekek egymás kezét megfogva kört alkottak. Miközben körbejárták a bábot, hangosan skandálták együtt: „jöjjön a tavasz, vesszen a tél”.

A kicsik – akik saját készítésű, apró papírbábjaikat is elhelyezték a „rút kisze” lábánál – kíváncsi tekintettel figyelték Szollár Zoltánt, a fősővárosi kör elnökét, amint meggyújtotta a több méter magas kiszebáb aljánál elhelyezett szalmát. A gyermekek ezután arcukon széles mosollyal figyelték, amint a lángok elnyelik a telet jelképező bábot. Hogy a tél biztosan elijedjen és a tavasz biztosan eljöjjön, az ovisok serényen rázták a kezükben tartott, kövekkel bélelt műanyag palackokat is, míg a lángok ki nem hunytak.

Lelkesen segédkeztek a gyermekek a kiszebáb szalmával való kitömésében. Fotó: Kadarka.net

Egy 7 éves kisfiú, Zsombor azt mondta, nagy örömmel vett részt a kiszebáb megtömésében, ám mint elárulta a legjobban mégis csak azt élvezte, amikor a lángok beborították a csúf kiszét. Zsombor örül, hogy részt vehetett a mulatságon és ezzel elősegíthette a tavasz érkezését, amit már Ő maga is nagyon vár.

Szollár Zoltán, a szervező Szekszárdi Fősővárosi Kör elnöke tudatta, a télűző mulatság igazi összefogás révén jött létre. Mint elmondta, a szükséges alapanyagokat, közte a faanyagokat is a kör tagjai biztosították, ahogy a forralt borhoz szükséges kiváló szekszárdi hegy leve is főként helyi kistermelők bőkezűségét dicsérte, míg a város ingyen biztosította a területet. A kör elnöke hozzátette, tagjaik aktívak a szervezés terén, sokszor már kérnie sem kell őket, maguktól ajánlják fel azt, hogy segítenek a szervezés különböző mozzanataiban, vagy az alapanyagok, hozzávalók biztosításában.

Fotó: Kadarka.net

Szollár Zoltán arról is szólt, hogy az idei rendezvényen még a tavalyinál is többen lehettek. Az elnök szerint több százan vettek részt a télűző mulatságon, melynek célja – elmondása szerint – az, hogy összehozza a városrészben, a városban élőket. Mint mondta, úgy érzi, hogy a kitűzött célt sikeresen elérték, hiszen egyre többen vesznek részt a rendezvényen, melyet a tervek szerint jövőre is megtartanak.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close