full screen background image
Keresés
2021 június 7 - hétfő
  • :
  • :

Toborzó Nap: honvédek szállták meg a Luther teret Szekszárdon

Toborzó Nap: honvédek szállták meg a Luther teret Szekszárdon

2017.04.05. Mintegy ezer diák látogatott el a Magyar Honvédség (MH) látványos, haditechnikai bemutatóval egybekötött Toborzó Napjára, melyet a Luther téren tartottak meg.

Katonai sátrak, teherjárművek, speciális terepjárók, fegyverek, rengeteg haditechnikai eszköz, no meg számos honvéd várt az általános- és középiskolás diákokra, illetve az érdeklődő civilekre a Luther téren megtartott Toborzó Napon.

A rendezvényt Vitár Zsolt alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokhelyettese nyitotta meg.

A tér szépen megtelt diákokkal, akik érdeklődve hallgatták a katonákat, és még annál is nagyobb kíváncsisággal mustrálták a kiállított fegyvereket. Az iskolások kezükbe is vehették a pisztolyokat, gépkarabélyokat és géppuskákat, sőt a szétszedésüket, illetve összerakásukat is gyakorolhatták. A páncélököl szinte nagyobb volt, mint az azt tartó alsós diákok, akik láthatóan nagy beleéléssel vették kezükbe, vállukra a fegyvereket.

Az iskolások a páncéltörő-, illetve a vadászgép szimulátort, valamint a lézeres céllövészetet is kipróbálhatták. Utóbbinak akkora volt a sikere, hogy jókora sor alakult ki a várakozó iskolásokból. Nagy érdeklődés övezte a vegyi- és sugárveszély esetén használatos, úgynevezett mentesítő konténert is. A vörösiszap-katasztrófánál is hasonlót vetettek be Kolontáron. Mint megtudtuk a speciális konténer járművel együtt számított értéke mintegy félmilliárd forint.

Fotó: Kadarka.net

A diákokat a katonai toborzó sátornál a honvédséghez történő jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókkal látták el, és karrier tanácsadással is várták, de a kadétképzésről is információt szerezhettek.

A medinai radarszázad mellett bemutatkozott a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár, a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ

Kvanduk Tamás őrnagy, a Magyar Honvédség Szekszárdi Irodájának vezetője elmondta, a rendezvényt azzal a céllal szervezték meg, hogy növeljék a Magyar Honvédség társadalmi jelenlétét, hogy bemutassák a diákoknak, érdeklődő civileknek, mit is csinál egy katona. Remélik, hogy a honvédekkel való szemtől szembeni találkozás és a szerzett információk hatására többen jelentkeznek majd katonának. A Toborzó Napra a megye több általános- és középiskolája is meghívást kapott. A Luther téren megtartott rendezvényre összesen végül mintegy ezer iskolás látogatott ki – tudtuk meg.

Fotó: Kadarka.net

Az őrnagy kérdésünkre tudatta, az ideális honvéd-jelölt „kicsit csibész”, a jég hátán is feltalálja magát és nem árt, ha sportol, illetve szereti a kihívásokat. Mindemellett szabálykövetőnek kell lennie.

Tolna megyében tavaly ötvenen jelentkeztek katonának.

A katonákra nagy az igény, a honvédségnél kezdőként, általános iskolai végzettséggel is nettó 122 ezer forintot lehet keresni és egyéb juttatások is vannak. A ranglétrán történő előrelépések nyomán és a plusz feladatok vállalásával pedig tovább nő a fizetés. A katonaságnál sofőröket és egészségügyi végzettséggel rendelkezőket is keresnek. A honvédséghez nemcsak szerződéses katonának, de tartalékosnak is lehet jelentkezni  – tájékoztatott Kvanduk Tamás.

Fotó: Kadarka.net

Merkl Dániel, a Vendéglátó Szakképző Iskola diákja elmondta, bár nem vonzódik különösképpen a fegyverekhez, a leginkább a géppuskák és a többi lőfegyver, valamint a lézeres célbalövés tetszett neki. Kérdésünkre, miszerint érdeklődik-e a katonai életpálya iránt, úgy felelt: ki tudja, mit hoz az élet. Azt is tudatta, hogy visszahozná a sorkatonai szolgálatot, ha nem is két éves időtartamra szólóan, de az alapkiképzés erejéig mindenképpen. Számára fontos, hogy megadja másoknak a tiszteletet és úgy véli, hogy a fiatalok a honvédségnél megtanulnák a tiszteletadást.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close