full screen background image
Keresés
2020 október 23 - péntek
  • :
  • :

Tolna megye: 150 millió forint értékben támogatja a nyelvtanulást a Szekszárdi Szakképzési Centrum projektje

Tolna megye: 150 millió forint értékben támogatja a nyelvtanulást a Szekszárdi Szakképzési Centrum projektje

2019.02.13. A Szekszárdi Szakképzési Centrum a GINOP-6.1.3-17-2018-00005 azonosító számú projektjének köszönhetően bruttó 150 millió forint összegben támogatja Tolna megyében az idegen nyelv tanulását.

Az idegen nyelv ismerete nem csak az egyén, hanem a munkaerő-piaci igények szempontjából is kiemelt jelentőségű. Az elmúlt években, évtizedekben – főleg a kisebb országokban – az idegen nyelv ismerete, tanulása a korábbi évekhez képest még inkább felértékelődött. Ennek ellenére Magyarországon a lakosság úgynevezett idegen nyelvi készségei – a statisztikai adatok alapján – igen alacsonyak, idegen nyelveket kevesen beszélnek.

Bár a rendszerváltás óta érezhető némi javulás, hiszen 1990-ben a lakosság – saját bevallás alapján – 9 százaléka, tíz évvel később 15 százaléka vallotta magáról, hogy anyanyelvén kívül még legalább egy idegen nyelvet beszél. 2012-re ez a szám elérte a 35 százalékot, viszont ezzel az adattal, a növekedés ellenére is, az Európai Unióban utolsó helyen áll Magyarország.

Magyarország Kormánya célul tűzte ki, hogy a fent felsoroltakon változtasson, így egy pályázati felhívást intézett a szakképzési centrumok számára a lakosság idegen nyelvi kompetenciáinak fejlesztése érdekében.

A Szekszárdi Szakképzési Centrum a GINOP-6.1.3-17-2018-00005 számú, „Idegen nyelvi készségek fejlesztése a Szekszárdi Szakképzési Centrumban” elnevezésű projekt megvalósításával célul tűzte ki, hogy a lakosság minél nagyobb aránya vegyen részt olyan idegen nyelvi oktatásban, képzésben, amely lehetővé teszi a munkaerő-piaci szempontból is releváns ismeretek, készségek, kompetenciák és nyelvi készségek elsajátítását, megszerzését.

Az angol, német és orosz nyelvek oktatására Szekszárdon, Bonyhádon, Dombóváron, Dunaföldváron, Pakson és Tamásiban kerül sor.

A nyelvoktatásban részt vehetnek a munkaképes korú (16-65 év) idegen nyelvi készségekkel nem vagy alacsony szinten rendelkező, legfeljebb középfokú végzettséggel vagy szakképesítéssel rendelkező személyek.

A projektről részletesebb információk a www.szekszardiszc.hu weboldalon találhatók.

Forrás: Szekszárdi Szakképzési Centrum. A kép illusztráció.