full screen background image
Keresés
2021 június 15 - kedd
  • :
  • :

Tolna Megyei Civil Információs Centrum – a civilek szolgálatában

Tolna Megyei Civil Információs Centrum – a civilek szolgálatában

2016.04.15. A Tolna Megyei Civil Információs Centrum hatékonyan segíti a közélet alakításában is jelentős szerepet vállaló civil szervezetek munkáját, valamint az állami és a civil szféra közötti minél sikeresebb együttműködés kialakítását – derült ki a szervezet tevékenységét taglaló csütörtöki sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Haag Éva szekszárdi alpolgármester és Réger Balázs, a Tolna megyei CIC-et működtető Lakható Szekszárdért Közhasznú Egyesület vezetője részvételével tartottak munkamegbeszélést, azt követően pedig sajtótájékoztatót az információs centrum Béla király téri irodájában.

A sajtótájékoztatót azzal a céllal rendezték meg, hogy a megyei civil szervezetek munkáját támogató Tolna Megyei Civil Információs Centrum eddigi tevékenységéről, a támogatási lehetőségekről és a szekszárdi civil életről képet adjon – közölte a rendezvényen Réger Balázs, a közhasznú egyesület vezetője.

A Lakható Szekszárdért Egyesület a program 2012 júliusi indulása óta a cím Tolna megyei „birtokosa“, így az idén már a harmadik programját kezdte meg. A CIC – melynél eddig mintegy 400 Tolna megyei civil szervezet regisztráltatta magát – szeretné tovább emelni az irodánál bejegyzett szervezetek számát.

Az információs centrum az eltelt közel négy évben mintegy 4200 óra tanácsadást valósított meg megyei civil szervezetek, illetve tagjaik részére. Ezek 71 százaléka személyes-, 18 százaléka telefonos-, 11 százaléka pedig online tanácsadás volt.

A Tolna megyei CIC emellett eddig összesen 294 fő  igazolt képzését valósította meg. Ezen túl részt vesznek programok, együttműködések lebonyolításában és városi rendezvények szervezésében – tudatta Réger Balázs a sajtótájékoztatón.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott megyei civil információs centrumhoz forduló egyesületek, alapítványok többek között olyan kérdésekben kaphatnak térítésmentesen tanácsot, mint például hogyan kell elkészíteni vagy feltölteni egy civil szervezet éves beszámolóját,  hogyan kell megírni egy pályázatot – mondta Fülöp Attila helyettes államtitkár. Hozzátette, a Tolna megyei CIC sikeresen látja el feladatát.

Fülöp Attila a sajtótájékoztatón bejelentette, a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán (NEA) az idén Tolna megyében összesen 65 civil szervezet nyert együttesen mintegy 45 millió forintot. Közölte, a szekszárdi civil szervezetek igen nagy súllyal vették ki részüket ebből. A megyeszékhelyről 20 civil szervezet húszmillió forint támogatást kap az alaptól 2016-ban.

CIC-szekszard-emmi-otos-reka (4)Réger Balázs, Fülöp Attila, Haag Éva és Csík Attiláné. Fotó: Tolna Megyei Önkormányzat/Ótós Réka 

Tolna megyében mintegy 2000 a civil szervezetek száma, ezeknek nagyjából a fele aktív. Az önkéntesség nagy szerepet játszik a szervezetek munkájában. A megyei civil szervezeteknél kétezer foglalkoztatott és tízezer önkéntes dolgozik, utóbbiak rendszerint szabadidejüket áldozzák fel. Sok szervezet olyan tevékenységet folytat, mellyel hátrányos helyzetű embereken, vagy csoportokon, például fogyatékkal élőkön segít. A kultúra, a szabadidő és a sport területén is rengeteg az aktív civil szervezet – mondta el a helyettes államtitkár.

Az állam szempontjából azért lényeges a civil szervezetek támogatása, mert azok alapvető módon befolyásolják a közösségi életet – emelte ki Fülöp Attila.

Szekszárdon nagyon pozitív a civil szervezetek aktivitása, a különféle szervezetek az élet minden területén, korosztályban jelen vannak – mondta Haag Éva alpolgármester. Példaként említette az április 15-én és 16-án tartandó tavaszi nagytakarítást, melyre több mint ezren jelezték részvételi szándékukat. A civilek a városi rendezvények szervezéséből és lebonyolításából is kiveszik a részüket – tudatta az alpolgármester. Az önkormányzatnak pedig több karitatív szervezettel is van feladat ellátási szerződése, fix támogatási összeggel – tette hozzá.

A város tavaly 132 millió forint értékben támogatta a helyi civil szerveződéseket. Ebből 60 millió forint volt a pénzbeli és 72 millió forint értékű volt a természetbeni juttatás. Az önkormányzat térítésmentes, vagy kedvező árú terem-, és irodabérletekkel is segíti a szervezetek munkáját.

Tolna Megyei Civil Információs Centrum: 7100 Szekszárd, Béla Király tér 6.

A szekszárdi civil szervezetek megalapították  a civil kerekasztalt, az önkormányzat pedig minden év áprilisában megrendezi a civil fórumot. A rendezvényen az önkormányzat beszámol eredményeiről, terveiről a civil kerekasztal pedig ugyancsak beszámol az önkormányzattal való együttműködésről. A város és a civil szervezetek közti együttműködés minden területen kiváló, ahogy az önkormányzat és a Tolna Megyei Civil Információs Centrum kapcsolata is remek – derült ki Haag Éva beszámolójából.

A sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Csík Attiláné, aki a Szent Erzsébet Caritas Alapítvány önkéntese, egyben tanácsadó a CIC-nél, az önkéntes munka fontosságát hangsúlyozta. Mint a nyugdíjas emlékeztetett, 2016 az első év, amikor a diákoknak 50 óra közösségi munkát kell elvégezniük az  érettségi bizonyítvány megszerzéséhez. Az iskolások a civil szervezeteknél is letölthetik a közösségi szolgálati időt, közben pedig megismerik és talán meg is szeretik az önkéntes munkát – mondta Csík Attiláné.

A képeken Réger Balázs, Fülöp Attila, Haag Éva és Csík Attiláné. Fotó: Tolna Megyei Önkormányzat/Ótós Réka

A Tolna Megyei Civil Információs Centrumról közölt összes anyagunkat itt találja – kattintson!

 
Read previous post:
Close