full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Tolna megye felkészült a téli időjárásra

Tolna megye felkészült a téli időjárásra

2016.12.16. A Tolna Megyei Védelmi Bizottság legutóbbi ülése és a rendkívüli téli időjárási helyzetekre való felkészülési tevékenységről szóló beszámoló szolgáltatta a témáját annak a sajtótájékoztatónak, melyet dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, a Tolna Megyei Védelmi Bizottság elnöke és dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, a bizottság katasztrófavédelmi elnökhelyettese tartott csütörtökön.

A kormánymegbízott kiemelte a média képviselőinek szerepét a lakosság tájékoztatásában, valamint ismertette a bizottság ez évben végrehajtott feladatait, mind a honvédelmi, mind a katasztrófavédelmi feladatok tekintetében. A bizottsági ülés egyik kiemelt feladata volt a rendkívüli téli időjárási helyzetekre, a lehetséges eseményekre való felkészülésről szóló beszámoló megtárgyalása, valamint elfogadása. Az előterjesztő szervezetek – Rendőrség, Katasztrófavédelem, Országos Mentőszolgálat, Népegészségügyi Főosztály, Tolna megyében közutakat kezelők – beszámoltak felkészülési tevékenységükről, a rendelkezésre álló erőkről, eszközökről, eljárásrendjeikről. A beszámolót a bizottság egyhangúlag elfogadta.

Dr. Horváth Kálmán elmondta, hogy a megyei védelmi bizottság elsősorban koordináló szerepet tölt be egy rendkívüli téli esemény kezelése esetén, a feladatok végrehajtását komoly szakmai szervezetek látják el. Tolna megye felkészült egy esetlegesen előforduló téli időjárási esemény kezelésére, mely elsősorban a közlekedésben és a lakosság ellátásában okozhat fennakadásokat. Ennek a felkészülési tevékenységnek a járási helyi védelmi bizottságok és az önkormányzatok is részesei voltak.

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója hangsúlyozta a lakosság felkészítésének fontosságát és egyben kérte az állampolgárokat, hogy tegyenek meg mindent a maguk és a környezetükben élők biztonsága érdekében. Az érintett szakmai szervezetek már felkészültek a rendkívüli események kezelésére, a bajbajutott személyek elhelyezése és a lakosság ellátása biztosított.

Hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre egy kerekasztal beszélgetés a rendkívüli téli időjárási helyzetek kezelésében résztvevők részére, melyen a közút- és autópálya kezelők, a beavatkozó szervezetek, a MÁV és a DDKK, valamint az E-ON szakemberi vettek részt. Az informális beszélgetés témái voltak a Tolna megyében rendkívüli időjárás során érintett kiemelten veszélyes helyszínek és útszakaszok, a megelőzés lehetőségei, a szakmai szervezetek közötti információáramlás, egymás speciális szakmai eljárásrendjeinek megismerése.

Forrás/fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság