full screen background image
Keresés
2019 január 16 - szerda
  • :
  • :

A munkaidő-beosztás terén hibáztak a leggyakrabban a munkáltatók

A munkaidő-beosztás terén hibáztak a leggyakrabban a munkáltatók

2016.04.29. A munkabérrel kapcsolatos szabályok betartását ellenőrizte márciusban és áprilisban a Tolna Megyei Kormányhivatal. A leggyakoribb hiba munkaidő-beosztás készítésére, közlésére vonatkozó jogszabályok megsértése volt.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya 39 munkáltatónál folytatott le munkaügyi ellenőrzést, a vizsgálatokba összesen 73 munkavállalót vontak be. Az ellenőrzött munkáltatók kétharmada a kereskedelem és vendéglátás területén-, a fennmaradó egyharmad pedig az építőipar, a vagyonvédelem, a mezőgazdaság és az úgynevezett egyéb ágazatban tevékenykedik.

Az ellenőrzésen feltárt jogsértések közül a leggyakrabban előforduló hiba a munkaidő-beosztás készítésére, közlésére vonatkozó jogszabályi rendelkezés megsértése volt: a hatóság ennek kapcsán 11 esetben intézkedett 24 munkavállalót érintően – áll a Tolna Megyei Kormányhivatal Kadarka.net-hez eljuttatott közleményében.

Hozzátették: a feketefoglalkoztatás és a munkavállalók bejelentésének elmulasztása jellemzően az egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretében történő foglalkoztatás során fordult elő. Összesen 16 munkavállaló esetében tapasztaltak ilyen jellegű szabálytalanságot.

Tolna megyében a munkáltatók jellemzően – a vagyonvédelmi ágazatban tevékenykedő munkáltatókat kivéve – kis-, illetve középvállalkozásnak minősülnek, alacsony foglalkoztatotti létszámmal.

A jogsértés jellemzően csak a munkaügyi ellenőrzés napjára volt megállapítható, s a munkáltatók gyakran már a munkaügyi ellenőrzés lefolytatása közben eleget tettek az adóhatóság felé fennálló bejelentési kötelezettségüknek. Ezekben az esetekben a hatóság a felek közötti jogviszonyt munkaviszony keretében történt foglalkoztatássá minősítette és kötelezte a munkáltatót az eszerinti bejelentésre.

A munkáltatók által hiányosan vezetett munkaidő-nyilvántartás miatt 6 fő esetében kellett intézkedni, de olyan is előfordult, hogy a munkáltató egyáltalán nem vezette a nyilvántartást.

Gyakori jogsértésnek bizonyult a munkaviszony késedelmes bejelentése is – az ellenőrzések nyomán emiatt három alkalommal és hét főt illetően intézkedtek az ellenőrök. A szabálytalanság okaként a munkáltatók gyakran jelölték meg a jogviszony bejelentéséhez szükséges adatok munkavállalók részéről történő pontatlan, hiányos rendelkezésre bocsátását, az adóhatóság informatikai rendszerének leterheltségét.

A munkáltatók csak kevés esetben tudják, hogy a nyilvántartási kötelezettség a munkáltató feladata, s egyben felelőssége, nem pedig a munkavállalóé.

A munkabérre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértését viszonylag kevés esetben – 5 munkavállalónál – tárta fel az ellenőrzés. Ezek a jogsértések bérpótlék fizetésének elmulasztásában nyilvánultak meg. Munkaszerződés nélkül 2 főt foglalkoztattak.

A munkaidővel kapcsolatos jogsértések között előfordult a napi munkaidő mértékére vonatkozó jogszabályi rendelkezés megsértése, illetve a munkaidőkeret alkalmazásával kapcsolatos szabálytalanság is.

A szabálytalansággal érintett munkáltatók 35 százaléka a kereskedelmi-, 32 százaléka a vendéglátás-, 12 százaléka pedig az építőipari munkáltatók köréből került ki. Az úgynevezett egyéb ágazatban és a feldolgozóiparban tevékenykedők, valamint a vagyonvédelmi vállalkozások a szabálytalansággal érintett munkáltatók  6-6 százalékát tették ki, míg a mezőgazdaság területén 3 százalék volt az érintett munkáltatók aránya – közölte a kormányhivatal.

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close