full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

A Tolna megyei úthálózat felújításáért lobbiznak

A Tolna megyei úthálózat felújításáért lobbiznak

2016.05.24. Az 56-os út szekszárdi tehermentesítő szakaszának egy része is megújul az idén a komplex útfelújítási programban.

Az 56-os számú főút a tavaly ősszel átadott palánki körforgalomtól Szekszárd belterületéig újul meg még ebben az évben. Ez mintegy nyolcszáz méter hosszúságú útszakasz felújítását jelenti – mondta el Horváth István, Szekszárd és térsége országgyűlési képviselője hétfő délelőtt sajtótájékoztatón, Tengelicen. Az útszakasz forgalma egyre jelentősebb, ezért is indokolt a rekonstrukció – tette hozzá.

A Palánk és a 6-os számú főút tolnai bekötőútja közötti rossz állapotú útszakasz, bár egy másik projektben és 2017-ben, de szintén megújul – közölte az országgyűlési képviselő.

Mint arról Horváth István tájékoztatott, az útfelújítások tervezése során a Területi Operatív Programban (TOP) létesítendő megyei kerékpárutak leendő útvonalait is szem előtt tartották. Ilyen a Tolna és Fadd-Dombori közé tervezett kerékpárút, melyet Szekszárd felől könnyebben és biztonságosabban lehet majd megközelíteni az idén felújítandó tehermentesítő úton, illetve a jövőre felújítandó Palánki úton át – fűzte hozzá Horváth István.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az országos komplex útfelújítási programban Tolna megyében 31 kilométernyi fő- és 19 kilométernyi mellékút újul meg október 13-ig – kattintson a teljes cikkért.

Az idén a megyében megvalósuló komplex útfelújítási programmal kapcsolatosan Horváth István arról is tájékoztatott, hogy a Paksot és a 63-as főutat összekötő útszakasz rekonstrukciója nagyban javítja majd többek között Tengelic megközelíthetőségét, illetve az úton közlekedők komfortérzetét és biztonságát, valamint Tolna megye kelet-nyugat irányú átjárhatóságát.

Azt, hogy a megyében pontosan mely útszakaszokat szükséges felújítani, a megye másik két országgyűlési képviselőjével, Potápi Árpád Jánossal és Hirt Ferenccel, valamint a megyei önkormányzattal, illetve a közúttal történt sokrétű szakmai egyeztetés nyomán határozták meg – közölte az országgyűlési képviselő.

Horváth István arról is beszámolt, hogy képviselő társaival azon dolgoznak, hogy az atomerőmű felé vezető utak is megújuljanak Paks II – tervezett – építésével párhuzamosan. Ilyen felújításra váró útszakasz például a Bogyiszló és Tolna, vagy a Németkér és Paks között található mellékút. Ezen tervezett felújítások értéke mintegy 12 milliárd forint – tudtuk meg.

Zajlanak a 6233-as számú, Paksot és a 63-as számú főutat összekötő út felújítási munkái. Fotó: Ótós Réka

A korszerű úthálózat megléte elengedhetetlen feltétele annak, hogy a kormányzat gazdaságfejlesztési és munkahelyteremtési elképzelései megvalósuljanak – mutatott rá Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke. Mint mondta, sok embernek kell nap mint nap nagyobb távolságot megtéve munkába járnia, a zavartalan közlekedéshez pedig jó minőségű úthálózatra van szükség.  Parlamenti és kormányszinten is lobbiznak azért, hogy ezeket a tervezett felújításokat sikerüljön megvalósítani – tette hozzá.

A rekonstrukciók tervezéskor figyelembe vették és veszik  a Területi Operatív Programot, melynek keretében lehetősége nyílt a települési önkormányzatoknak arra, hogy útfelújítások támogatásának elnyerésére pályázzanak. A pályázatokat már leadták, de azok elbírálása csak később történik meg. Ezt követően derül ki, hogy mely 3- és 4 számjegyű utak felújítását támogatják majd Tolnában. A kormányzat által Tolna megyének erre a célra szánt keretösszeg több mint 2 milliárd forint – mondta Fehérvári Tamás.

A TOP-ban tervezett kerékpárutak leendő útvonalának meghatározását szintén szakmai egyeztetések előzték meg. A kerékpárutak építése pedig azért is nagyon fontos, mert a jó minőségű kerékpárút-hálózatnak köszönhetően fellendülhet az adott térség turizmusa, mely jelentős értéket képvisel a magyar nemzetgazdaságban – mondta zárásként Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke.

A sajtótájékoztatónak azért Tengelic adott otthont, mert a település határában vezető 6233-as számú mellékút az országos komplex útfelújítási program Tolna megyét érintő részének a legjelentősebb szakasza. A Pakstól a 63-as számú főútig vezető útszakasz hossza mintegy 15 kilométer, a felújításának költsége  1,4 milliárd forint – tudatta Becze Szabolcs, a Magyar Közút Zrt. Tolna Megyei Igazgatóságának vezetője. A 6233-as számú út nagy része új alapot kap, az útszakasz mintegy 80 százalékát felmarják. A rekonstrukcióval érintett területen megújul három híd és két buszmegálló is – közölte.

A vezetőképen: Fehérvári Tamás (jobbról), Horváth István, a térség országgyűlési képviselője, valamint Becze Szabolcs, a Magyar Közút Zrt. Tolna Megyei Igazgatóságának vezetője,  és Gáncs István tengelici polgármester tartotta. Fotó: Ótós Réka