full screen background image
Keresés
2019 január 23 - szerda
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság: fokozott veszélyeket rejt a nyár

Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság: fokozott veszélyeket rejt a nyár

2018.06.12. A nyári időszak veszélyeire hívta fel a figyelmet kedd délelőtt sajtótájékoztatón a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK) Szekszárdon.

A közlekedésrendészt szempontjából a nyár kiemelt jelentőségű időszak, a nyári szünet ideje alatt megnövekszik a gyermekek száma az utakon, köztereken – tudatta Megyeri Zsolt, a TMRFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Mint azt a gyalogos közlekedéssel kapcsolatosan hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy gyermekek megfelelő tájékoztatást kapjanak a szülőktől az ide vonatkozó tudnivalókról. El kell mondani a gyermekeknek, hogy az úttesten való átkelés előtt mindig körül kell nézni, illetve, hogy csak akkor lépjenek az úttestre, ha biztonságosan át tudnak kelni. Hozzátette, rendszeresen megtörténik, hogy egy autó takarásából kilépő gyermeket elgázolnak. Az idén is történt már egy ilyen eset Tolna megyében.

A kerékpáros közlekedéssel összefüggésben Megyeri Zsolt arról szólt, hogy amennyiben van kerékpárút, akkor azon kell közlekedni. Ha nincs kerékpárút és az úton nem érzi magát biztonságban a gyermek, akkor inkább közlekedjen a járdán, ám ügyeljen a gyalogosokra – tanácsolta az osztályvezető. Felhívta a figyelmet, 12 év alatti gyermek egyedül nem biciklizhet. Hozzátette, bár sok út nem tűnik főútnak, mégis az. Ilyen például a Szekszárdnál található Keselyűsi út is. Ugyancsak tudatta, a kerékpáron utasként helyet foglaló gyermeket feltétlenül rögzíteni kell, az autóban pedig kötelező a gyermekülés használata.

A szabadvízi fürdőzéssel kapcsolatban elmondta, csak ott szabad fürdeni, ahol azt tábla jelzi. Továbbá nem szabad felhevült testtel, illetve mozgó csónakról, vízi bicikliről stb. a vízbe ugrani.

Huszti Gábor, a TMRFK bűnmegelőzési alosztályának vezetője a bűnmegelőzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a nyáron előkerülnek a kerékpárok, melyeket érdemes a legmodernebb zárakkal óvni. Emellett figyelembe ajánlotta a rendőrség Bike safe elnevezésű programját, melynek keretében azonosítószámot gravíroznak a biciklire. Ezek az azonosítószámok bekerülnek egy központi adatbázisba, így a rendőrség könnyen azonosítani tudja a megtalált kerékpárok tulajdonosait.

A bűnmegelőzési osztály vezetője kiemelte, nem szabad nagyobb értéket vinni a strandra, és ahol arra adott a lehetőség, érdemes használni az értékmegőrzőt. Az autóban sem szabad látható helyen hagyni az értékeket, ezeket mindig tegyük el. Az értékeinkre hajtó zsebtolvajok nagyobb valószínűséggel bukkannak fel a turisztikailag frekventált helyeken – tette hozzá Huszti Gábor. Mint mondta, ne a farzsebünkben tartsuk a pénztárcánkat és nyitott táskával sem tanácsos közlekedni.

Az otthonvédelemmel kapcsolatosan tudatta, a jó állapotú zárak megléte alapvető fontosságú, amikor pedig valaki távozik otthonról feltétlenül csukja be a nyílászárókat. Hozzátette, azt az ablakot, amelyiket bukó álláson hagytak, szintén viszonylag egyszerűen ki lehet nyitni. Nyaralás előtt érdemes jelezni a szomszédoknak a távollétünket és megkérni őket arra, hogy figyeljék fokozottan a lakást, házat.

A kisebb településeken a körzeti megbízottnak is jelezhetik a polgárok a távollétüket, így a jelzett időszakban ők is fokozott figyelmet fordítanak az adott ingatlanra. Emellett Szekszárdon és Pakson is működik a nyaralókártya program.  A program lényege, hogy a rendőrök fokozottan ellenőrzik a kártyát a rendőrségen igénylő polgárok otthonait, míg ők nyaralni vannak. Ellenőrzik a nyílászárókat és egy kis kártyát hagynak ott arról, hogy ott jártak.

Huszti Gábor fokozottan óvott attól, hogy részletességbe menően posztoljunk a közösségi oldalakon arról, hogy éppen nyaralunk, illetve, hogy várhatóan mikor érkezünk onnan haza. Ugyanis mára a közösségi oldalakat is figyelik a bűnözők. Azt javasolta, hogy mindenki tekintse át biztonsági beállításait, hogy ismeretlenek, illetéktelenek ne láthassák összes bejegyzésünket.

A szórakozással kapcsolatban az illegális szerek fogyasztásától és az alkoholos italok túlzott fogyasztásától intett óva. Kiemelte, nem szabad ismeretlenektől bontott italt elfogadni, mert abban akár drog is lehet. Huszti Gábor végezetül arról szólt, hogy attól, hogy az a gyermek sincs feltétlenül biztonságban, aki otthon, a számítógép előtt tölti idejét. Hiszen a virtuális tér is tartogat kockázatokat, ezért nem árt figyelemmel lenni arra, hogy a gyermek milyen oldalakat látogat, kikkel tartja a kapcsolatot az interneten.

A képen: Komlósiné Kiss Anett sajtószóvivő, Szabó Csaba rendőrfőkapitány, illetve Megyeri Zsolt és Huszti Gábor. Fotó: Kadarka.net


baleset-megelőzés bűnmegelőzés Megyeri Zsolt nyaralás
ElőzőElsőként a Telekom teszi elérhetővé az eszközbe integrált virtuális SIM-kártya használatát