full screen background image
Keresés
2021 június 10 - csütörtök
  • :
  • :

Tolna megyei rendőrség: számtalan veszélyt rejt a nyári időszak

Tolna megyei rendőrség: számtalan veszélyt rejt a nyári időszak

2017.06.17. A nyári időszak rengeteg veszélyt hordoz magában, ezekre figyelmeztetett a rendőrség pénteken, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon megtartott sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatón többek között szó esett az iskolai bűnmegelőzési programról, a Nyaralókártya programról és a diákokat, valamint az ingatlantulajdonosokat nyáron fenyegető veszélyekről is.

Hatalmas szükség van az iskolai bűnmegelőzési tanácsadásra melyet a Szekszárdi Szakképzési Centrum (SZSZC) mind a négy szekszárdi-, és a többi megyei tagintézményében sikeresen valósítanak meg immár három éve – mondta Ábrahám Norbert, az SZSZC főigazgatója. Mint tudatta, Bíró Pál alezredes emberségességének, szakmaiságának nagy szerepe van abban, hogy a program ilyen jól működik. Az általa végzett munkának a megelőzésben is óriási a szerepe. Közreműködése nemcsak a diákoknak, de a tanároknak is segítséget jelent a vitatott helyzetek tisztázása terén is.

Ábrahám Norbert. Fotó: Kadarka.net

A rendőrség általában egy-egy felmerülő problémára reagál, de Bíró Pál „szinte együtt él a diákokkal”. Ez a fajta jelenlét gyors és közvetlen reagálást tesz lehetővé a különféle helyzetekben – tudatta dr. Pilisi Gábor, Szekszárd rendőrkapitánya. Hozzátette, Bíró Pál a fiatalok által érthető módon szól a diákokhoz, ami nagyban segíti azt, hogy ez a munka célt érjen.

Bíró Pál alezredes, a Bűnmegelőzési Alosztály főelőadója a konkrét munkáról szólva elmondta, folyamatosan figyeli a fiatalok sérelmére elkövetett bűncselekményeket. Letölti az internetről az ezekkel kapcsolatos tartalmakat és bemutatja azokat a fiataloknak, akik így megismerkedhetnek a veszélyforrásokkal. Sőt, az egyes esetek következményeivel is szembesíti őket. Mint fogalmazott, a diákok nem felejtik el ezeket és tanulnak azokból. Volt olyan tanuló, aki egy bemutatott kisfilmnek köszönhetően ismerte fel, hogy áldozattá vált.

Az alezredes arról is tájékoztatott, hogy – a megelőző munkának köszönhetően – egyre csökken az öltözői és tantermi lopások, valamint az olyan esetek száma, amikor a tanulók hamis igazolással próbálják meg igazolni távollétüket.

Bíró Pál. Fotó: Kadarka.net

Egyre jobban működik a mediáció, melynek keretében a diákok közötti problémákat orvosolják úgy, hogy a munkába az iskolai pszichológust, a tanárokat, a gyermekvédelmi szakembert és a szülőket is bevonják, így megelőzve.

Az iskolai bűnmegelőzési munkában jelenleg a rendőrség két szenior és egy aktív korú munkatársa vesz részt. Ennél több, akár öt ilyen tevékenységet végző kollégára is szükség lenne – mondta el Daubner Gabriella r. alezredes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője. Hozzátette a pedagógusok közreműködése is kell a sikerhez.

A szünidő kapcsán a diákokat fenyegető veszélyekkel kapcsolatosan arról szólt, hogy a fiatalok a vakáció ideje alatt felszabadultabbak, ezért figyelmetlenebbek, valamint, hogy megszűnik a félelemérzetük és bizalmasabbakká válnak az idegenekkel szemben. A kisebb gyermekeket otthon is veszélyek fenyegetik. Sajnos minden évben előfordul olyan eset, amikor emésztőgödörbe esik, vagy leforrázza magát egy-egy gyermek – tudatta az alezredes.

A vízpartokon, fürdőhelyeken is fokozott figyelemmel kell lenni. Csak a kijelölt fürdőhelyeken szabad vízbe menni és felhevül testtel nem szabad a vízbe ugrani – figyelmeztetett.

A szórakozóhelyeket is látogató nagyobb diákok esetében lényeges, hogy a szülő mindig tudja, hogy pontosan hova és kivel megy a gyermek – mondta. Tanácsként azt javasolta, hogy a szülők kérjenek olyan elérhetőséget, például telefonszámot, melyen mindig elérhetik gyermeküket.

Veszélyt jelent az alkoholfogyasztás is, a fiatalok ittasan ugyanis nem mérik fel tetteik következményeit. A drogfogyasztás ugyancsak veszélyeket tartogat, Tolnában évente 30-40 fiatal kerül kórházba különféle szerek fogyasztása miatt – tájékoztatott Daubner Gabriella. Hangsúlyozta, fontos, hogy a szülők beszéljenek a gyermekkel a témáról.

Daubner Gabriella. Fotó: Kadarka.net

A nyári szünet ideje alatt a szokásosnál felszabadultabb fiatalok könnyebben teremtenek kapcsolatot idegenekkel, aminek a vége akár szexuális zaklatás is lehet – hívta fel a figyelmet. Azt tanácsolta a diákoknak, hogy ne egyedül, hanem társaságban menjenek szórakozni és ne maradjanak egyedül ismeretlenekkel.

A vagyonvédelemmel kapcsolatosan Daubner Gabriella arról szólt, hogy az erre szakosodott bűnözők hamar rájönnek, hogy nyaralni ment az adott ingatlan tulajdonosa. Érdemes megkérni a szomszédot, vagy egy barátot, hogy rendszeresen ürítse ki a postaládát, de hasznos lehet egy időzítő kapcsoló is, mely néha felkapcsol egy-egy lámpát a házban. Emellett persze ajánlott a különféle biztonsági rendszerek, például riasztóberendezések használata is.

Az is fontos, hogy a közösségi portálokon ne adjunk ki magunkról olyan információt, melyből tudni lehet, hogy hosszabb időre elutaztunk.

Daubner Gabirella felhívta a figyelmet, a Szekszárdi Rendőrkapitányság és a Paksi Rendőrkapitányság területén továbbra is működik a Nyaralókártya program. A program lényege, hogy a rendőrök fokozottan ellenőrzik a kártyát a rendőrségen igénylő polgárok otthonait, míg ők nyaralni vannak. Ellenőrzik a nyílászárókat és egy kis kártyát hagynak ott arról, hogy ott jártak.

Dr. Pilisi Gábor alezredes, szekszárdi rendőrkapitány kérdésre elmondta, a polgárok a kapitányságon igényelhetik a Nyaralókártyát. Tudatta, Szekszárdon évente 40-50 ilyen kártyát igényelnek a polgárok. Olyan házba, lakásba, melynek tulajdonosai részt vettek a programban, még nem törtek be – tudtuk meg.

Dr. Pilisi Gábor. Fotó: Kadarka.net

Daubner Gabirella elmondta, Tolna megyében emellett továbbra is működik a Várvédő- és a Házhoz megyünk bűnmegelőzési program is. A résztvevők a programok keretében ingyenes vagyonvédelmi tanácsokat kaphatnak – fűzte hozzá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy rendszeresek az internetes platformok segítségével elkövetett csalások és sok a zaklatás is. Szólt arról is, hogy terjedőben az „online grooming” néven emlegetett jelenség is, amikor a közösségi oldalakon próbálnak fiatalokkal ismerkedni, majd az ismerkedés szexuális zaklatássá fajul. Hangsúlyozta, az esetek jó része megelőzhető azzal, ha a fiatalok nem jelöljenek vissza ismeretleneket. Emellett megemlítette az „online bulling” jelenséget is, amikor interneten szemelnek ki egy-egy diákot, akit kinézete, vagy egyéb más miatt kezdenek el vegzálni.

Dr. Molnár Ernő, a Közlekedésrendészeti Osztály kiemelt főelőadója a baleset-megelőzésről adott tájékoztatását azzal kezdte, hogy kamaszkorban még nem alakul ki a megfelelő veszélyérzet és a tudatos közlekedés. A fiatalok gyaloglás közben is sokszor nyomkodják a telefonjukat, így kevésbé figyelmek környezetükre, ami miatt könnyebben érheti őket baleset. Felhívta a diákok figyelmét, mindig tartsák be a KRESZT, valamint rámutatott a láthatóság fontosságára.

Dr. Molnár Ernő (b) és Huszti Gábor. Fotó: Kadarka.net

Használat előtt érdemes alaposan átvizsgálni a kerékpárokat (fékrendszer, kormánymű) és a biztonsági eszközök, mint például a bukósisak használata is ajánlott. Kiemelte, az úttesten való átkeléskor tolni kell a biciklit. A segédmotorkerékpárok esetében is lényeges a biztonsági rendszerek kifogástalan állapota és a biztonsági eszközök használata – tudatta.

Emlékeztetett, személyautóra 17 éves kortól már lehet jogosítvány szerzeni. A fiatal vezetők azonban rutintalanok, ezért nekik azt tanácsolja, hogy vezessenek fokozott óvatossággal. A biztonsági övet pedig mindig használni kell – tette hozzá.

Dr. Molnár Ernő zárásként elmondta, lehetőség szerint nyáron ne téli gumival közlekedjünk, mert annak ilyenkor kisebb a tapadása és így megnő a fékút, valamint felhívta a figyelmet, a nyári forróságban ne hagyjuk a gyermeket, vagy házi kedvencünket a kocsiban.

Huszti Gábor, a megyei főkapitányság sajtószóvivője tudatta, az év elején megszaporodtak a balesetek, ami miatt áprilisban és májusban fokozott ellenőrzést tartottak Tolnában. Hozzátette, a közlekedők egész nyáron fokozott közúti ellenőrzésre számíthatnak. A cél nem a szankcionálás, hanem a balesetek megelőzése – tájékoztatott.

A vezető képen: dr. Molnár Ernő, Bíró Pál, Ábrahám Norbert, dr. Pilisi Gábor és Daubner Gabriella. Fotó: Kadarka.net