full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

A megelőzés a leghatékonyabb tűzoltószer

A megelőzés a leghatékonyabb tűzoltószer

2016.12.20. Hatékony munkát folytatott az idén a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság, mely hétfőn tartotta évzáró ülését Szekszárdon.

Az ülésen dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei katasztrófavédelmi igazgató, a bizottság elnöke tájékoztatta a tagokat az idei évben elvégzett munkáról. A beszámolóból kiderült, hogy a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság huszonnégy rendezvényen vett részt, ezek között volt falunap, családi nap, iskolai prevenciós program, különböző fesztiválok – közölte a megyei katasztrófavédelem. Az aktuális témákról – mint az aratás tűzvédelme, a szabadtéri tüzek, a mustgáz, vagy szén-monoxid-mérgezések megelőzése – a sajtón keresztül tájékoztatták a lakosságot.

A rendezvények során a katasztrófavédelem százharminckét munkatársa több mint ötszáz munkaórát fektetett a bizottság munkájába. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is nem egyszer a rendőrséggel közösen rendezett programon jelentek meg. Céljuk, hogy a rendezvényekre kilátogató állampolgárokban elplántálják azokat az ismereteket, melyeknek köszönhetően a többnyire emberi gondatlanságból, vagy éppen a megfelelő tudás hiánya miatt bekövetkező káresetek, tragédiák megelőzhetőek. A tűzmegelőzési bizottság munkája azonban nem öncélú, globális gondolkodásra van szükség, ezért vesz részt a bizottság munkájában számos szervezet a katasztrófavédelem mellett.

Dr. Balázs Gábor a bizottság 2016-os eredményei közül kiemelte az áprilisban útnak indított kéményes vándorkiállítást, melyben nagy segítséget nyújtott a Caminus Tüzeléstechnikai Kft., az ATOMIX Kft. és a Tolna Megyei Kormányhivatal. Az OTP Bank Nyrt. nyílt pályázata útján a bizottság ez évi másik kiemelkedő és országosan egyedi programja volt a vakok és gyengénlátók tűzvédelmi ismeretei elsajátításának elősegítésére megvalósult projekt, mely révén hozzájárultak a megyében élők tűzbiztonságának növeléséhez. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság „Tűzről pattant” című tűzmegelőzési alkotói pályázatának országos fordulójában három Tolna megyei pályázatot is díjaztak, a „Legkreatívabb óvoda 2016” címet pedig a szekszárdi Wunderland Óvoda vihette haza, innen érkezett ugyanis a legtöbb, 195 pályamű.

Összességében elmondható, hogy a megyében folytatott hatékony tűzmegelőzési tevékenységnek köszönhetően a megye tűzvédelme, a gazdálkodó szervezetek jogkövető magatartása megfelelő. A tűzvédelmi szakterületen lefolytatott jelentős számú ellenőrzések eredményei is ezt támasztják alá, hisz az ellenőrzések elenyésző számában kellett valamilyen szankcióval sújtani a jogsértő ügyfeleket.

Forrás/fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – Boros Brigitta tű. fhdgy.