full screen background image
Keresés
2021 augusztus 3 - kedd
  • :
  • :

Tolnában tartotta gyakorlatát a HUNOR és a HUSZÁR

Tolnában tartotta gyakorlatát a HUNOR és a HUSZÁR

2020-09-07. Egy új kárterületi elektronikus adatgyűjtési program alkalmazását gyakorolták Magyarország két, nemzetközi INSARAG minősítéssel rendelkező városi kutató-mentő csapata, a hivatásos tűzoltókból álló HUNOR és az önkéntes mentőszervezeteket tömörítő HUSZÁR tagjai.

A gyakorlat forgatókönyve szerint Fadd-Dombori üdülőtelep térségét érte elemi csapás, a következmények felderítése, a túlélők felkutatása, a károk értékelése, további kutató-mentő feladatok kezdeményezése történt meg egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett, mobil eszközökön is használható alkalmazás (Survey123) és előre definiált űrlapok segítségével.

A gyakorlat két helyszínen zajlott: Tolna megyében volt a kutatás, kárfelmérés, adatgyűjtés, míg Budapesten, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon az adatok ellenőrzése, jóváhagyása, összesítése, értékelése és városi kutató- és mentőegységek kárterületekhez való hozzárendelése történt meg. A „kárterületet” felmérő csapattagok bemutatták a gyors felderítést, a főigazgatóságra berendelt csapattagok pedig összegyűjtötték az érkező városi kutató-mentő csapatok adatait, a kárterületet szektorokra osztották, azokhoz rendelték a felderítő egységeket, ellenőrizték, értékelték és pontosították a felvett adatlapokat, végül a mentőegységeket a kárhelyekhez rendelték.

A tréning helyszíni végrehajtására szeptember 3-án este, Dombóváron készültek fel, a gyakorlat szeptember 4-én 1 óra 30 perckor kezdődött a főigazgatóságon a szektorok kijelölésével, majd a Tolna megyei helyszínen 3 óra 30 perckor megkezdték a kijelölt szektorok felderítését. A gyakorlat 8 órakor zárult, összesen kétszáznegyvenöt helyszínen végeztek kárfelmérést és adatfelvételezést. A gyakorlaton a Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy, Tolna, Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a BM OKF hivatásos állományának tizennégy tagja vett részt.

A gyakorlaton sikerült alkalmazni az augusztus 4-i, bejrúti robbanás során valós körülmények között is használt programokat az INSARAG Koordinációs és Kezelési Rendszerén keresztül, amely alkalmas arra, hogy akár több száz kilométerről is nyomon lehessen követni a kárterületen dolgozó csapatok tevékenységét.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Szirénapróbát tartanak hétfőn

2020.09.07. Szeptember...

Close