full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Tolnai kincsek nyomában: a györkönyi pincefalu – képgalériával!

Tolnai kincsek nyomában: a györkönyi pincefalu – képgalériával!

2018.04.24. A török alatt elnéptelenedő Györkönyt a 18. század elejétől kezdték újranépesíteni. A betelepülőknek megígérték, hogy hét évig adómentesen termeszthetnek szőlőt.

Eleinte Ausztriából érkeztek telepesek, majd a német Hessen tartományból. Magukkal hozták a borászati ismereteiket, hiszen borvidékekről jöttek. Egyre több présházat építettek a löszös domboldalba, ahol a boltozat nélküli pincék nem omlottak össze. A présházak egységes stílusban épültek, szorosan egymás mellett, hozzátartozó terület nélkül, ennek köszönhető a falujelleg.

A 19. század végén több, mint négyszáz présház állt itt. 1985-ben a település rendeletben szabályozta az épített terület értékeinek védelmét. A fő cél a terület egységes arculatának megőrzése volt. Fejlesztés eredményeként szabadidőközpont és kis pincemúzeum is várja ma már az idelátogatókat. Jelenleg a pincék száma háromszáz fölött van.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság 2016-ban a györkönyi pincefalut kiemelt megyei értéknek, azaz Tolnaikumnak minősítette.

Forrás: kincsestolnamegye.hu – kattintson a további megyei értékekért!

Fotó: Retkes Tamás
Read previous post:
Close