full screen background image
Keresés
2019 január 20 - vasárnap
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Tömegeket vonzott a hagyományos szüreti felvonulás Szekszárdon

Tömegeket vonzott a hagyományos szüreti felvonulás Szekszárdon

2018.09.15. Az idén is tömegeket vonzott a Szekszárdi Szüreti Napok részeként szombat délután megtartott hagyományos szüreti felvonulás. A szüreti napok leglátványosabb eseményét feltehetően több ezren követték figyelemmel. A Széchenyi utca mindkét oldalát mindenütt nézelődők foglalták el.

A felvonulók a már megszokott módon a Béla király térről indultak a Bezerédj utcán át a Széchenyi utca felé. A menetet csikósok vezették, akik nemcsak ostoraikkal csattogtattak sűrűn, tülkölésük hangja már messziről tudatta a nézelődőkkel, hogy közelegnek a felvonulók. Mögöttük középkori hangulatot árasztó gólyalábasok, utánuk a szüreti időszakot jelképező „szőlőharang” érkezett, majd önkormányzati képviselők, tisztségviselők haladtak, kezükben jóféle szekszárdi vörössel töltött borospoharakkal.

A Bezerédj és Széchenyi utca találkozásánál lovashuszárok, további csoportok, különféle intézmények „képviselői” csatlakoztak a menethez.

Fotó: Kadarka.net

A hagyományos szüreti menetet 49 csoport és összesen mintegy kétezer felvonuló alkotta. A felvonulók jó része Szekszárdi és Tolna megyei volt, de például Rákospalotáról és a határon túlról, így Szabadkáról is érkezett csoport. A szüreti menetben lovasok, lovaskocsik – rajtuk a szüret „kellékeivel”, például szőlőpréssel –, valamint megannyi szebbnél-szebb fogat haladt.

A menet időnként megállt, így a hagyományőrző együttesek, mint például a Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület táncosai ízelítőt adhattak a közönségnek „művészetükből”. A legnagyobb sikert az idén is a táncosok aratták, akiket sűrű tapssal üdvözölt a közönség.

A felvonulók tömegét a fent említettek mellett oktatási intézmények képviselői, óvódások, általános-, valamint középiskolások alkották. A szüreti felvonulás mintegy másfél órán át tartott és Széchenyi utca, illetve a Szent László utca találkozásánál ért véget, ahol a nézelődők hasznos információkat is hallhattak a csoportokról.

Szekszárdi Szüreti Napok 2018. – kattintson a részletes programleírásért!

Szekszárdi Szüreti Napok 2018. – kattintson a Borudvar térképéért!

Közlekedési információk – kattintson!

Fotó: Kadarka.net

Fotó: Kadarka.net


ElőzőTöbb mint másfél fokkal melegebb volt a nyár a sokéves átlagnál KövetkezőGöcsej Kupa: vereség a második játéknapon


Read previous post:
Göcsej Kupa: vereség a második játéknapon

2018.09.15....

Close