full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

TOP: már több mint 15 milliárd forint értékben nyertek támogatást a megyei pályázatok

TOP: már több mint 15 milliárd forint értékben nyertek támogatást a megyei pályázatok

2017.06.13. A Tolna megye számára a Területi Operatív Programban (TOP) rendelkezésre álló mintegy 27,5 milliárd forintos keretösszeg több mint felére nyújtottak be eddig sikeres pályázatot – hangzott el azon a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, melyet a Magyar Államkincstár és a Széchenyi Programiroda által a Vármegyeházán szervezett TOP Információs Napon tartottak meg.

A megye települései számára a TOP-ban rendelkezésre álló 27,5 milliárd forintos keretösszegből eddig mintegy 15 milliárd forint értékben nyújtottak be sikeres pályázatokat az önkormányzatok és az önkormányzati társulások. Az eddigi döntések nyomán a programban 81 projekt valósulhat meg Tolnában – tudatta Rákossy Balázs, európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. Hozzátette, a fennmaradó mintegy 12 milliárd forint forrás felhasználását lehetővé tevő pályázatokról várhatóan a nyár végéig születhetnek meg a támogatói döntések.

A nyertes pályázókkal a Magyar Államkincstár – mint közreműködő szervezet – köti meg a támogatási szerződéseket a következő időszakban, majd hamarosan a támogatás teljes összegét átutalják a kedvezményezetteknek – tudatta az államtitkár. Hangsúlyozta, TOP-os pályázatok keretében nem szükséges önerő, így a pénz átutalása után, a program konkrét megvalósítása során nem fordulhatnak elő pénzügyi nehézségek. Ez pedig a források gyors és hatékony felhasználását segíti – fűzte hozzá.

Azt is elmondta, hogy olyan – mint például ipartelepek bővítése, útépítés, foglalkoztatás javítását elősegítő – beruházások valósulnak meg, melyekhez különféle engedélyeztetési eljárások lebonyolítása szükséges. Nyomatékosította, hogy ezeket az eljárásokat a Kormányhivatal, jó partner módjára rövidebb határidővel és alacsonyabb költségen végzi el.

Rákossy Balázs. Fotó: Ótós Réka

A beruházások hozzájárulnak a Tolna Megyei települések felvirágoztatásához és az emberek hétköznapi életben való könnyebb boldogulásához – fogalmazott Rákossy Balázs, aki megköszönte a Tolna Megyei Önkormányzatnak a feladatok koordinálása terén végzett több éves, hathatós munkáját.

Emlékeztetett, a TOP célja a gazdaságfejlesztés és a foglalkoztatás növelése. Elmondta, a programban Magyarország 18 megyéje és megyei jogú városai összesen mintegy 1300 milliárd forintra pályázhatnak. Pest megyének pedig a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) juttatnak el támogatásokat.

Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy Szekszárd, mint megyei jogú város további összesen 12 milliárd forint TOP-forrást használhat fel. Korábban 6,8 milliárd forintos keretösszeg volt megszabva forrásként a megyeszékhely számára, ám ezt mintegy 5 milliárd forinttal megtoldották. Ezzel Tolna megyébe összesen mintegy negyven milliárd forint érkezik a programban. A fejlesztések jelentős része jövőre be is fejeződhet – mondta.

Rákossy Balázs azt is tudatta, hogy a Modern Városok Programban további 50 milliárd forint érkezik Szekszárdra. A program Szekszárd számára rendelkezésre álló forráskerete ezzel jócskán kibővült, ugyanis Orbán Viktor 2016 februári látogatásakor mintegy 33 milliárd forintos programot jelentett be.

Fotó: Ótós Réka

Oláh Gábor Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár tudatta, az első körben benyújtott nyertes pályázatok támogatási szerződéseit már megkötötték, a támogatásokat pedig június végéig kiutalják. Hozzátette, júliusban a második körös pályázatok kapcsán is megszületnek a döntések.

Emlékeztetett a TOP-nak köszönhetően – eddig egyedülálló módon a – települések, települési önkormányzatok saját maguk dönthették el, hogy mire szeretnék fordítani a rendelkezésre álló forrást. Hozzátette, a települések nem országos szinten, hanem megyén belül versenyeztek, így hasonló esélyekkel vághattak neki a források elnyerésének. A TOP ennek köszönhetően nem a leggazdagabb településeket teszi még gazdagabbá – fogalmazott.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke tudatta, a megyei települések (a Szekszárdnak jutó forráson túlmenően – a szerk.) 27,55 milliárd forintra pályázhattak. Ebből eddig 15,26 milliárd forint értékben született támogatói döntés. Hozzátette, közel ekkora összegű pályázati forrás áll még rendelkezésre a megye gazdaságának erősítésére. Tolnára rá is fér a fejlődés, hogy felzárkózzon a megyék sorában – fogalmazott Fehérvári Tamás. Tudatta, a pályázatok a megye településeinek közel felét érintik.

Az eddigi támogatói döntések nyomán mintegy 1,7 milliárd forint értékben fejleszthetik az utakat, környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztésre, csapadékvíz elvezetésre 1,8 milliárd forintot, turizmusfejlesztésre 1,6 milliárdot fordíthatnak a kedvezményezettek. Utóbbival kapcsolatban elmondta, a megyei önkormányzat Sió-projektje is támogatást nyert. Ennek keretében három szakaszban mintegy egymilliárd forintból növelik a Sió és a csatorna menti települések turisztikai vonzerejét – részletezte Fehérvári Tamás.

Arról is tájékoztatott, hogy öt önkormányzat közel 5 milliárd forintból létesíthet mintegy 30 kilométer kerékpárutat, épületek energetikai korszerűsítésére pedig 1,2 milliárd forint jut.

Fotó: Ótós Réka

Konkrétumként említette, hogy Dombóváron, az Erzsébet utcában a szegregációval veszélyeztetett területen élők társadalmi integrációjának helyi szintű komplex programjára közel 95 millió forintot fordíthatnak.

Fehérvári Tamás elmondta, már zajlik a Tolna megyei foglalkoztatási paktum program megvalósítása, mintegy 1,3 milliárd forint értékben. A járási szintű foglalkoztatási paktumokra összesen 500 millió forint áll rendelkezésre.

Közel 850 millió forintot nyertek az ipari parkok és iparterületek fejlesztésére benyújtott pályázatok. A helyi gazdaságfejlesztés területén közel 1 milliárd forint értékben bíráltak el pályázatokat. Ezeknek a projekteknek köszönhetően a járási székhelyeken és azok környékén jelentős fejlesztések valósulhatnak meg – tette hozzá.
Kajdacs például gyógynövény-feldolgozás célú ipari park létrehozására nyert 300 millió forintot.

Óvodai és bölcsődei fejlesztésekre 12 megyei településen kerül sor a TOP-nak köszönhetően, mintegy 1,6 milliárd forint értékben. Orvosi rendelők, egészségházak építésére, felújítására tíz település nyert támogatást, szociális területen pedig 594 millió forintot irányozott elő a keret.

Fehérvári Tamás megjegyezte, a TOP mellett a paksi atomerőmű bővítése kapcsán is jelentős források érkeznek Tolna megyébe. Zárásként kijelentette, az atomerőmű bővítésének és a TOP-nak köszönhetően nagyban erősödik majd a megye gazdasága.

A vezető képen: Fehérvári Tamás (b), Rákossy Balázs és Oláh Gábor. Fotó: Ótós Réka