full screen background image
Keresés
2021 január 14 - csütörtök
  • :
  • :

Töredékére esett vissza a szekszárdi taxis társaságok forgalma

Töredékére esett vissza a szekszárdi taxis társaságok forgalma

2020.03.26. A korábbi töredékére esett vissza a megkérdezett szekszárdi taxis társaságok forgalma az elmúlt néhány hétben.

Az utasforgalom nagyfokú csökkenéséről számoltak be portálunk érdeklődésére a szekszárdi Gábriel Taxinál. Handa Károly, a személyfuvarozásra szakosodott társaság vezetője elmondta, az utóbbi néhány hétben a korábbihoz mérten 80-90 százalékkal csökkent az utasforgalom. Mint mondta, az éttermek, szórakozóhelyek bezárása, korlátozott nyitva tartása miatt is kiürült a város, és az emberek egyébként is kevésbé mozdulnak ki. Éppen ezért csak a reggeli óráktól estig dolgoznak, éjszaka és hajnalban nem járnak autóik. Hozzátette, 24 sofőrjükből kevesebb, mint tízen vállalták a további munkát, illetve az azzal járó kockázatot, tekintettel arra, hogy munkájuk jellege miatt az átlagosnál nagyobb fokú fertőzésveszélynek vannak kitéve.

Handa Károly tudatta, egy autóval egyszerre legfeljebb két főt szállítanak, az utasokat pedig arra kérik, hogy a hátsó ülésen foglaljanak helyet. A fertőzések elkerülése végett a Gábriel Taxi autóit rendszeresen ózonos és vegyszeres eljárással fertőtlenítik, a járműveket emellett úgynevezett mély vákuumos porszívóval is tisztítják. Hozzátette, a Doho Garage térítésmentesen vállalja járműveik fertőtlenítését. Ezen túlmenően folyamatban van egy megállapodás megkötése, melynek révén a Kärcher támogatásával gőzös eljárással is tisztíthatják majd járműveiket.

A viteldíjat általában kétévente emelik, az utolsó áremelésre éppen nemrég került sor, így jelenleg 1100 forintos fix áron vállalják az utasok Szekszárdon belül történő szállítását, feltéve, hogy az út során nem kell megállót, vagy várakozást közbeiktatni.

Minden forint számít – mondta Handa Károly az arra vonatkozó kérdésünkre, hogy segítség-e számukra az, hogy a kormány bejelentette, június 30-ig elengedik a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét. Azt is elmondta, hogy az első negyedévre szóló közterülethasználati díjat április 15-ig kell befizetniük a városnak, ám a szekszárdi taxis társaságok kérelmet nyújtottak be ennek elengedésére. A kérelmet az önkormányzat befogadta, az elbírálására 20 napot kért.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Kaszás Zoltán is. A 6×5 Taxi szakmai vezetője elmondta, az elmúlt néhány hétben a napi 100 hívás 20-ra csökkent, vagyis a jelenlegi utasforgalom csak 20 százaléka a korábbinak. A társaság szintén csökkentett munkaidővel dolgozik, autóik hajnali 5 óra és este 9 között járnak. A 6×5 Taxinál hétközben három, hétvégén két sofőr dolgozik. A társaság autóit rendszeresen fertőtlenítik, a sofőrök pedig maszkban vezetik a járműveket.

Kaszás Zoltán azt is megosztotta, hogy bár jócskán visszaesett az utasforgalom – a tapasztalttal szemben –, előzetes várakozásaik szerint úgy vélték, többen maradnak otthon. Az utasokat egyébként ők is arra kérik, hogy hátra szálljanak be.

A viteldíjon legutóbb mintegy fél éve változtattak. A társaság jelenleg 1100 Ft-ért szállítja az utasokat városon belül, három kilométerig, egyéb megkötés nélkül.

* A kép illusztráció