full screen background image
Keresés
2021 szeptember 17 - péntek
  • :
  • :

Törő György és barátai a kollégiumi galériában

Törő György és barátai a kollégiumi galériában

2016.04.08. Törő György fafaragó népi iparművész és meghívottai voltak a „Bemutatom a barátaimat” című kiállítás-sorozat vendégei csütörtökön, az I. Béla Gimnázium kollégiumának galériájában.

A Szakályon született, Szekszárdon alkotó Törő György a megnyitón felidézte katona múltját, az alkotói pályája kezdetét, illetve rövid betekintést adott munkásságáról. Törő György, aki kisplasztikák készítésével kezdte pályafutását, 2010-ben megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet. Faragásai főként a paraszti élet pillanatait örökítik meg, sok műve kapcsolatos a szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Alkotásai rengeteg szekszárdi pincét, tanyát díszítenek. Az élő népi művészet ápolását kiemelt feladatának tekinti.

Törő György három barátját, köztük feleségét Törő Ani tűzzománckészítőt, valamint Kovács György tárogatóst és Szemcsuk István fafaragó mestert hozta magával a megnyitóra.

Törő Ani a leginkább tűzzománcok készítésével foglalkozik, tanítómestere Stekly Zsuzsa volt. Tűzzománcai főként virágokat, kertet, lovakat, madarakat és más állatokat ábrázolnak, ezek a kedvenc témái. Emellett szívesen foglalkozik gyöngyfűzéssel és csuhézással is. A tárlaton tűzzománc képeit állította ki.

Törő György és Szemcsuk István fafaragásai. Fotó: Kadarka.net

A bonyhádi Szemcsuk István fafaragó mester szintén a paraszti élet pillanatait ábrázolja a legszívesebben. Előszeretettel foglalkozik figurák faragásával, de készít virágtartókat és faragott már székely kapukat, kopjafákat, kereszteket is.

A megnyitón Kovács György röviden szólt a tárogató történetéről. Mint kiderült, mára csak nagyon kevesen játszanak ezen a hangszeren, Tolna megyében mostanra Ő az egyetlen. Kovács György a megnyitón természetesen megszólaltatta ezt a ritka és kivételes hangulatot árasztó hangszert.

A megnyitón – melyre hagyományosan díjtalan a belépés – Törő György egyik alkotását is kisorsolták a résztvevők között.

Az I. Béla Gimnázium kollégiumának galériájában megnyílt tárlaton Törő Ani tizenegy tűzzománc alkotása, illetve Törő György és Szemcsuk István összesen közel húsz fafaragása látható. A kiállított alkotások egy hónapon át lesznek megtekinthetők a kollégiumi galériában.

A Bemutatom a barátomat című kiállítás-sorozat szervezője Kubanek Miklós. A sorozat sajátossága, hogy a szervező által meghívott alkotók szabadon dönthetnek arról, hogy társkiállítóként, vagy a megnyitón való közreműködéshez melyik alkotó barátjukat hívják meg.

A vezetőképen (legfelül) Kovács György (balról) Törő György, Törő Ani és Szemcsuk István. Fotó: Kadarka.net