full screen background image
Keresés
2021 szeptember 18 - szombat
  • :
  • :

Tovább erősödött a parlagfű virágzása Szekszárdon

Tovább erősödött a parlagfű virágzása Szekszárdon

2016.08.23. Tovább erősödött parlagfű virágzása Szekszárdon, a pollenkoncentráció egy-két kivétellel meghaladta a magas értéket – közölte honlapján a Tolna Megyei Kormányhivatal.

A 32. héten és a 33. hét első felében a legnagyobb közegészségügyi kockázatot jelentő parlagfű (Ambrosia****) virágzása tovább erősödött, a pollenkoncentráció egy-két nap kivételével minden alkalommal meghaladta a magas értéket. Mivel a napos és csapadékos időszakok váltakozása kedvez a parlagfű növekedésének, a következő időszakban a pollenszórás további, erőteljes növekedésére kell számítani. Ezért a parlagfűre allergiásoknak feltehetően komoly tüneteik lehetnek a következő hetekben.

A parlagfű mellett a kevésbé allergizáló csalánfélék (Urticaceae***) szórták virágporukat nagy mennyiségben, minden nap magas koncentrációban. Az erősen allergizáló hatású pázsitfűfélék (Poaceae****), és az útifű ((Plantago***) általában már csak alacsony koncentrációban mérhető. Alacsony mennyiségben Szekszárdon is jelen vannak a libatopfélék (Chenopod***) pollenjei. A gyengén allergén kenderfélék (Cannabaceae* ) alacsony és közepes koncentrációban voltak jelen. Az erős allergénnek számító üröm (Artemisia****) virágpora közepes, illetve néhány napon magas koncentrációban volt mérhető.

A kültéri allergén gombák koncentrációja a mind az Alternaria, mind a Cladosporium tekintetében alacsony és közepes értékek között változott – de egy-egy napon spóráik koncentrációja kis mértékben meghaladta a magas értéket. Az eredmények szerint a kültéri allergén gombák mennyisége növekvő tendenciát mutat.

Forrás: Tolna Megyei Kormányhivatal
Read previous post:
Close