full screen background image
Keresés
2021 január 20 - szerda
  • :
  • :

Tragédia Sötétvölgynél: 1,5 év fogházra ítélték a pénzszállító vezetőjét

Tragédia Sötétvölgynél: 1,5 év fogházra ítélték a pénzszállító vezetőjét

2019.05.22. Helybenhagyva a Szekszárdi Járásbíróság elsőfokú ítéletét jogerősen 1 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztéssel és 3 év 6 hónap közúti járművezetéstől való eltiltással sújtotta szerdán a másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék annak a pénzszállítónak a vezetőjét, aki 2016 augusztusában halálos kimenetelű közúti balesetet okozott a 6-os számú főúton, Sötétvölgy közelében. A vádlott legkorábban a szabadságvesztés fele részének – vagyis 9 hónap szabadságvesztés – letöltését követően bocsátható feltételesen szabadságra.

Mint azt annak idején megírtuk, a balesetben egy tolnai család egyik gyermeke életét vesztette, a család kocsiban ülő másik négy tagja – közte két gyermek – súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett 2016. augusztus 6.-án, miután egy pénzszállító autó rohant Opel Astra típusú személygépkocsijukba. A köztiszteletnek örvendő tolnai család örökbe fogadta a három gyermeket, akik közül a legkisebb, a 3,5 éves kisfiú a helyszínen életét vesztette.

A Szekszárdi Törvényszék közlése szerint a vádlott egy gazdasági társaság alkalmazásában gépkocsivezetőként közlekedett a társaság tulajdonát képező, Peugeot Boxer gyártmányú tehergépjárművel 2016. augusztus 6. napján a reggeli órákban, jó látási útviszonyok között a 6-os számú főúton Kakasd irányából Szekszárd irányába, óránként 106-117 kilométeres sebességgel. A jármű vezetője figyelmetlenségből fakadóan egy jobbra ívelő útkanyarulatban áttért a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba, majd az általa vezetett tehergépkocsi bal elejével nekiütközött a vele szemben 78-86 km/h sebességgel szabályosan közlekedő Opel Astra elejének.

A közlekedési baleset következtében a sértett által vezetett Opel bal hátsó ülésen utazó, ülésmagasítón ülő, a gépjármű biztonsági övével rögzített hároméves sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a baleset következtében a helyszínen életét vesztette. A törvényszék által közöltek alapján a gyermek gépjárműben elhelyezett ülésmagasítón történő utazása életkorából és testi adottságaiból kifolyólag nem felet meg a közlekedési szabályoknak. Ugyanakkor a gyermek által a baleset során elszenvedett sérülések a gyermekülés fajtájától és típusától függetlenül szükségszerűen halálos eredményhez vezettek.

Az Astra vezetője és az elől jobb oldalon, valamint a hátul középen utazó személy a baleset következtében olyan súlyos sérülést szenvedett, amelyhez maradandó fogyatékosság, végleges munkaképesség-csökkenés társult. Az Opel Astra hátsó ülésén jobb oldalon utazó személy ugyancsak 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.

A baleset következtében a vádlott – aki jelenleg is önkéntes pszichológiai kezelés alatt áll – szintén súlyos sérüléseket szenvedett.

Az elsőfokú bíróság a mind a cselekményt, mind a bűnösségét beismerő vádlottat halált okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek és 1 év 6 hónap fogház fokozatú szabadságvesztésre és a közúti járművezetéstől 3 év 6 hónap eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélet büntetésre vonatkozó rendelkezése ellen a vádlott és védője nyújtott be fellebbezést, amely annak enyhítésére, a szabadságvesztés végrehajtásának próbaidőre történő felfüggesztésére irányult.

A törvényszék a másodfokú eljárás során arra a megállapításra jutott, hogy az elsőfokú bíróság a büntetéskiszabás során figyelemmel volt a büntetés kiszabás törvényben rögzített elveire, az enyhítő (beismerés, együttműködés a hatósággal, büntetlen, rendezett előélet, megbánás, időmúlás) és súlyosító (hároméves gyermek halála, három személynél maradandó fogyatékosság) körülményeket súlyuknak megfelelően értékelte, a kiszabott büntetés ekként törvényes, a generálprevenció érvényre juttatása érdekében szükséges, egyben célravezető, így az érdemét és indokait tekintve helytálló elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

Fotó: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság, Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kapcsolódó cikkek:
Egy gyermek meghalt, négyen életveszélyesen megsérültek Sötétvölgynél
Tragédia a 6-os úton: ittas lehetett a sofőr, életveszélyben az anya
Halálos baleset a 6-os úton – rémhír terjedt el
Read previous post:
Close