full screen background image
Keresés
2019 december 28 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Tudja, miért hívják sárgalábúaknak a tolnaiakat?

Tudja, miért hívják sárgalábúaknak a tolnaiakat?

2017.11.21. A megye névadó településéről mutat be érdekes, ismert és kevésbé ismert anekdotákat Kindl Gábor legújabb alkotása. A Varázslatos könyvtár – tolnai történetek című filmet telt ház előtt mutattak be pénteken a Mag-Ház vetítőtermében.

A Varázslatos könyvtár – tolnai történetek című 52 perces alkotás elsőként a város könyvtárába kalauzolja a nézőt, ahol egy kislány érdekesebbnél érdekesebb történetekre bukkan egy „varázskönyvben”. A könyvet lapozva aztán megelevenednek a történetek, melyeket mintha VR-szemüvegen át látnánk.

Kindl Gábor filmkészítő elmondta, az alkotás Tolnával kapcsolatos helytörténeti anyagokat mutat be, a városhoz köthető anekdotákat dolgoz fel. A nézők összesen kilenc történettel, anekdotával ismerkedhetnek meg sok régi fotó, kevesebb filmbejátszás, no és persze a történetek mesélői által. Utóbbiak között vannak tősgyökeres tolnaiak és az adott témákat ismerő szakértők is.

A film nézői többek között természetesen megtudhatják azt is, hogy miért nevezik a tolnaiakat sárgalábúaknak a környéken és megismerkedhetnek a „Török pincék”, illetve a „Török templom” legendájával. A nézők emellett Tolna második világháború ideje alatt történt – száz házat romba döntő és egy ember életét kioltó – bombázásáról és a Stern-telep történetéről is sok érdekességet tudhatnak meg. Utóbbiról maga Stern Pál Miksa, a család utolsó még Tolnán élt tagja mesél.

Telt ház előtt mutatták be a filmet Tolnán. Fotó: Szél Móni. 

A film legfontosabb célja, hogy általa a helyi fiatalok jobban megismerjék Tolna történetét, amit így a remények szerint egyszer majd tovább is adhatnak – árulta el Kindl Gábor.

Ugyancsak elmondta, a film mellett egy – három anekdotát – feldolgozó animációs mese is készült. A három történetet a Jászai – díjas Mikó István meséli el. Emellett egy a filmet bemutató és megvásárolható képregény is született.

Dr. Varga József, aki Kindl Gábor megkeresésére támogatást nyújtott a film elkészítésében, kérdésünkre elmondta, bár a Tolnagro tulajdonos-igazgatójaként munkája a megyeszékhelyhez köti, tolnai származásúként fontosnak érzi,  hogy támogassa Tolnát, a várost, ahol 30 éves koráig élt.  Ezért is áldozott saját forrásaiból a nyáron  Wosinsky Mór, a tudós pap sírboltjának teljes körű rendbetételére. Csak az obeliszk tetejét nem állították helyre azért, hogy a – fentebb említett – bombázás  mementójaként szolgáljon.

Dr. Varga József (b) és Kindl Gábor. Fotó: Szél Móni.

Azt is megosztotta, hogy régen közismert volt annak története, hogy miről kapták a tolnaiak  sárgalábú elnevezést, addig mára egyre kevesebben ismerik az anekdotát.  Elmondta, míg korábban pejoratív értelemben, ugratásként használták a tolnaiakra a környékbeli települések lakói ezt a kifejezést, addig szerinte mára a kifejezés elvesztette negatív kicsengését. Ő maga is büszkén vallja magáról, hogy sárgalábúként látta meg a napvilágot – fűzte hozzá.

Dr. Varga József szerint az ilyen történeteket érdemes összegyűjteni és megismertetni a fiatalabb nemzedékek tagjaival is, akik egyszer majd tovább adhatják azokat – mondta el zárásként.

Innen ered a sárgalábú kifejezés

Az anekdota szerint egyébként akkor nevezték el sárgalábúaknak a tolnaiakat, amikor a Duna még közvetlenül a városnál folyt. A legenda szerint, hogy a tojások beférjenek az egyik hajó rakterébe, hogy kisebb helyen is elférjen az áru, a tolnaiak megtaposták a tojásokat, melyek széttörtek és sárgára festették az azokat taposók lábait. Aki a többi anekdota történetével is szeretne megismerkedni, az mindent megtudhat „A Varázslatos könyvtár – tolnai történetek című filmből”

A vezetőképen a tolnai városháza. Illusztráció: Kadarka.net A képgaléria képein a tolnai bemutató. Fotó: Szél Móni, Pixel TV

Kapcsolódó cikkek:
Szekszárdi Retro: teltház előtt mutatták be a filmet – fotók
Százak tapsolták meg az Obsitos kocsmáját
Read previous post:
Close