full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

Tűzifával vertek át egy férfit Bölcskén

Tűzifával vertek át egy férfit Bölcskén

2016.07.15. Vádemelési javaslattal zárt le egy csalási ügyben indított nyomozást a Paksi Rendőrkapitányság.

A nyomozás azt követően indult, hogy egy bölcskei férfi feljelentést tett a rendőrségen, mert március 16-án délután tűzifát vásárolt három ismeretlentől, majd később kiderült, hogy a leszállított fa értéke csak mintegy negyede volt a kifizetett összegnek. A bölcskei férfi azonban bölcs módon felírta a szállításnál használt tehergépkocsi rendszámát. A rendőrök az ügyben egy 46 éves kurityáni férfit, valamint egy 19 éves és egy 20 éves sajószentpéteri férfit gyanúsítottként hallgattak ki csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Paksi Rendőrkapitányság a nyomozást befejezte, az ügy iratait vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségnek a napokban átadta.

Fotó: Retkes Tamás

Így kerülheti el, hogy átverjék – tanácsok a rendőrségtől 

A fűtési szezon közeledtével gyakoribbá válnak az olyan bűncselekmények, amelyek a fűtéssel, a fűtőanyagok beszerzésével kapcsolatosak. A rendőrség arra kéri az állampolgárokat, hogy fogadják meg az alábbi bűnmegelőzési tanácsokat.

Fontos, hogy megbízható forrásból vásároljanak tüzelőt és a vásárlás részleteit mindig pontosan tisztázzák. Idegen személyektől vásárolni kockázatos!

Lényeges, hogy a megrendelésben erdészeti, vagy sima köbméter szerepel, ugyanis egy erdészeti köbméter, valamint egy sima köbméter között jelentős különbség van.

1 erdészeti köbméter = 1,75 normál köbméter = 1 köbméter színtiszta fa

1 normál köbméter = 0,57 erdészeti köbméter = 0,57 köbméter tiszta fa

Tisztázzák azt is, hogy milyen fajtájú a fa, illetve, hogy rönk vagy ömlesztett formában szállítják. A megrendelést és az árat rögzítsék írásos formában is. Pontosítsák, hogy a szállítás, valamint a rakodás költségét az ár tartalmazza-e, vagy azt külön kell megtéríteni. A leszállított mennyiséget mérjék le, arról kérjenek számlát.

A mázsában megadott mennyiség az alábbiak szerint ellenőrizhető:

Friss vágásTölgyBükkAkác
Erdészeti köbméter7-13 mázsa8-12 mázsa5-10 mázsa
Normál köbméter4-7,5 mázsa4,5-7 mázsa4-7 mázsa
1 év száradás után   
Erdészeti köbméter5,5-11 mázsa6,5-11 mázsa7-10 mázsa
Normál köbméter3-6,2 mázsa3,7-6,2 mázsa4-6,2 mázsa
2 év száradás után   
Erdészeti köbméter4,5-10 mázsa5,5-10 mázsa5-10 mázsa
Normál köbméter2,5-5,7 mázsa3,2-5,7 mázsa3,4-5,7 mázsa

Forrás: energia.ma
Read previous post:
Close