full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Önkéntes tűzoltó egyesületek részére adtak át új felszerelést Szekszárdon

Önkéntes tűzoltó egyesületek részére adtak át új felszerelést Szekszárdon

2016.12.23. Tizenöt önkéntes tűzoltó egyesület vehetett át szakfelszereléseket, eszközöket csütörtök délután a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) és a Magyar Tűzoltó Szövetség pályázatán összesen tizenöt Tolna megyei önkéntes tűzoltó egyesület pályázott és nyert. A pályázat feltétele volt, hogy csak olyan önkéntes egyesületek vehettek részt, melyek együttműködési megállapodást kötöttek valamely hivatásos tűzoltó parancsnoksággal.

A Tolna megyei, együttműködési szerződéssel rendelkező egyesületek az országosan összesen 500 millió forint keretösszegű pályázaton 11,5 millió forint értékben nyertek felkészítést, eszközöket, működési költségekre felhasználható-, illetve tűzoltó szertárak bővítésére és építésére támogatást – mondta el az átadáson dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Mint azt hozzátette, a rendezvényen összesen 6,5 millió forint értékben adtak át szakfelszereléseket és eszközöket a pályázaton nyertes megyei önkéntes tűzoltó egyesületek számára, melyek fontos munkát végeznek.

Fotó: Boros Brigitta tű. fhdgy.

Dr. Balázs Gábor azt is elmondta, hogy az idén a kormányzat országosan összesen 600 millió forintot biztosított az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatására. Ez magába foglalja a fent említett 500 millió forintot, mely mellett a BM OKF 100 millió forintot kimondottan az önkéntes mentőszervezetek támogatására különített el. Tolnában a Gemenc Mentőcsoport, illetve a hat megyei járásban működő mentőszervezet, valamint tizenegy települési önkormányzatnál létrehozott mentőszervezet pályázhatott erre a támogatásra. A megyébe végül 2,4 millió forint értékű támogatás érkezett eszközök formájában, melyeket a megyei önkéntes mentőszervezetek már megkaptak.

Az igazgató arról is tájékoztatott, hogy ugyancsak pályázat útján lehetőség volt arra, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek felújítás után hozzájussanak a hivatásos tűzoltóságok által már nem használt járművekhez. Mint azt hozzáfűzte, reményei szerint 2017-ben bővülhet ez a folyamat. Elmondta, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, Illés Kata felvetette a kérdést, hogyan lehetne a hivatásos tűzoltóságok által már nem használt, ám még használható szakfelszerelésekhez, például egyéni védőeszközökhöz hozzájutni.

Fotó: Boros Brigitta tű. fhdgy.

Dr. Balázs Gábor erre elmondta, csak jó minőségű felszerelést szeretnének átadni. Első körben a hivatásos tűzoltó parancsnokságok részére, majd ezt követően az önkéntes tűzoltóságok részére szeretnének majd ilyen felszereléseket átnyújtani.

A megyei katasztrófavédelmi igazgató felhívta az egyesületek figyelmét, figyeljék a pályázati kiírásokat és pályázzanak, hogy az általuk vállalt feladatokat könnyebben elláthassák a közösség biztonsága érdekében.

Fotó: Boros Brigitta tű. fhdgy.