full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Új stratégiával küzd a drogok ellen Szekszárd

Új stratégiával küzd a drogok ellen Szekszárd

2015.07.14. Új stratégiát dolgozott ki Szekszárd a „kábítószer–terjesztés és fogyasztás megelőzése, visszaszorítása és kezelése érdekében”.

A közgyűlés a legutóbbi ülésen fogadta el az új stratégiát, melyet a városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) segítségével dolgoztak ki.

A KEF tavaly átfogó kutatásba kezdett, hogy felmérje a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos szokásokat. Öt iskola 26 osztályának 406 tanulója töltött ki egy online kérdőívet a témában. Az eredmény alapján megállapítható, hogy az elmúlt tíz évben jelentősen megváltoztak a kábítószer-használattal kapcsolatos szokások. Egyre többen használnak újfajta szintetikus, úgynevezett dizájner kábítószereket, melyek jelentős része még tiltólistán sem szerepel. A KEF felmérése szerint sokan élnek biofűvel, mely nevével ellentétben teljesen mesterséges. A most elfogadott kábítószerügyi stratégiát erre a felmérésre alapozva készítette el a KEF.

A stratégia legfontosabb célkitűzése a megelőzés. A közgyűlés a stratégiában megfogalmazott célok megvalósítása érdekében felkérte a polgármesteri hivatalt és a Szekszárdi Kábítószerügyi egyeztető Fórumot, hogy keressenek pályázati lehetőségeket és az ehhez szükséges költségvetési támogatásokra tegyenek javaslatot. A stratégia gyakorlati eredményeit évenként vizsgálja majd a közgyűlés.

Több mint tíz év után dolgoztak ki új stratégiát

Magyarország első nemzeti drogstratégiáját még 2000. decemberében fogadta el a magyar Országgyűlés. Szekszárdon 2001. szeptember 25-én alakult meg önkormányzati támogatással a Szekszárdi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, a Nemzeti Drogstratégia ajánlásainak megfelelően. A KEF helyzetfelmérés után készítette el 2003-ban a Szekszárd város stratégiáját, amit 2004-ben fogadott el a közgyűlés.

A felmérés, valamint a stratégia részleteiről itt olvashat (pdf) – kattintson!