full screen background image
Keresés
2021 április 10 - szombat
  • :
  • :

Újabb borok kerülnek közös szekszárdi palackba

Újabb borok kerülnek közös szekszárdi palackba

2015.08.15. Újabb négy vörösbor kerülhet forgalomba közös szekszárdi palackban.

A borok bírálatát szerdán tartotta a nyolcfős bizottság. Németh János Pincészetének két bora is megfelelt az igen szigorú elvárásoknak. A borászat egy bikavére és egy kékfrankosa kerülhet egységes szekszárdi palackba. Emellett a Schieber Pincészet és a Sárosdi Pince egy-egy kékfrankosát tölthetik majd az üvegekbe.

Németh János Pincészetétől Korda Gabriella a Kadarka.net-nek elmondta, a 2013-as Kékfrankosból 2000, a 2013-as Sygno Bikavérből 3500 szekszárdi palackot töltenek meg, várhatóan szeptember elején. Előbbi már karácsony környékén, míg a Bikavér valamikor jövőre kerülhet a boltok polcaira.

A Schieber Pincészetnél mintegy 1300 üveget töltenek meg a borászat 2013-as Kékfrankosából. A palackozást a napokban kezdik, az üzletekben előreláthatóan szeptember elején lehet megvásárolni a szekszárdi jellegzetességet – mondta el kérdésünkre Simon Veronika, a Schieber Pincészet birtokhelyettese.

A Sárosdi Pince 2012-es Kékfrankosa szintén hamarosan az egységes szekszárdi palackokba kerülhet – tudtuk meg Sárosdi Judittól.

A héten tartott kiválasztás egyébként a harmadik alkalom volt, amikor a Szekszárdi Borvidék borászai megmérettethették azokat a boraikat, melyeket a közös üvegben szeretnének forgalomba hozni.

Az egységes üvegekből – mint azt megírtuk – korábban kilenc szekszárdi borászat rendelt. A Márkvárt-, a Mészáros- és a Takler Pince mellett a Bodri Szőlőbirtok, az Eszterbauer Borászat, a Heimann Családi Birtok, a Hetényi Pince, valamint a Szeleshát Szőlőbirtok és a Tüske Pince rendelt és kapott az egységes üvegekből, összesen 120 ezer darabot. Az ezekbe szánt borokat már korábban lepalackozták.

Amint azt szintén megírtuk, az üvegekbe kizárólag azok a jellegzetes szekszárdi fajták – kadarka, kékfrankos és bikavér – kerülhetnek, melyek a legjobban mutatják a borvidék egyedi arcát, stílusát. Ezekből is csak a középkategória feletti borokat lehet forgalomba hozni a szekszárdi palackokban. A borok minőségét bírálóbizottság vizsgálja vakkóstolóval. Az adott tétel akkor nyeri el a jogot, hogy ilyen üvegbe kerüljön, ha a zsűri tagjainak legalább kétharmada arra érdemesnek ítéli.

A borászoknak emellett egy üvegre való mintát kell biztosítaniuk a Minerág Kft-nek, mely elvégzi a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat. A mérések eredményeit rögzítik, később pedig bármikor ellenőrizhetik a bort, hogy annak paraméterei egyeznek-e a korábban leadott minta értékeivel.

Eltérés esetén szankcionálják az adott borászatot, melyet 5 évre eltilthatnak a közös palack használatától. További feltétel, hogy legalább 1000 palack forgalomba hozatalát kell vállalni és, hogy az adott borászat tagja legyen a Szekszárdi Borászok Céhének. A szigorú feltételek biztosítják, hogy aki közös szekszárdi palackban kínált bort vásárol, az a pénzéért cserébe valóban magas minőségű bort kap.

Korábbi cikkeink a témában:
Egységes borosüvegekben öltött testet a szekszárdi összefogás
Közös szekszárdi üveg – kadarkával kezdték a palackozást

Az első üvegek a Mészáros Borház palackozójában (2015.06.23.) Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close