full screen background image
Keresés
2021 május 12 - szerda
  • :
  • :

Újabb öt évig vigyázhat a biztonságunkra a Gemenc Mentőcsoport

Újabb öt évig vigyázhat a biztonságunkra a Gemenc Mentőcsoport

2017.10.02. Sikeresen teljesítette újraminősítő gyakorlatát pénteken és szombaton a Gemenc Mentőcsoport, mely ezzel újabb öt évre megkapta a jogosultságot arra, hogy szükség esetén Tolna megye védelme érdekében ár- és belvízvédelmi, valamint kutatási-mentési tevékenységet végezhessen.

Mint azt megírtuk, a gyakorlata részeként pénteken Nagymányokon „eltűnt” személyeket kerestek. A Gemenc Mentőcsoport újraminősítő gyakorlata ezt követően szombaton Dombóváron folytatódott. A gyakorlatot dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei katasztrófavédelmi igazgató nyitotta meg.

A jóváhagyott gyakorlatterv alapján a regisztrációt és adategyeztetést követően munkavédelmi oktatáson vettek részt a mentőszervezetek tagjai.

Az első kárhelyszínen a gyakorlat feltételezése szerint a folyamatos esőzések következtében, a kisvízfolyások hirtelen áradása miatt a települést átszelő Konda patak vízszintje megnövekedett. A város védelme érdekében árvízi védekezési feladatok végrehajtása vált szükségessé. A vízgyűjtő terület irányából érkező nagy mennyiségű csapadékvíz a Horgász tanya utca és a tó közötti ingatlanokat, valamint a Tüskei tó biztonságát veszélyeztette, ezért meg kellett magasítani a töltést. A töltés magasságát a várható vízmagasság figyelembe vételével szintezőműszerrel határozta meg a komponens vezetője, majd a mentőcsoport tagjai a szintezésnek megfelelően építették meg a nyúlgát-szakaszt. Közben a figyelő szolgálat egy buzgárt észlelt, melynek felfogására egy ellennyomó medencét kellett készíteni.

Közben a Kapos folyamatos vízszint emelkedése elérte a 420 centimétert, ezért Dombóvár belvízelvezető rendszerének zárása vált szükségessé. A Szuhaji árkon keresztül érkező víz és a szuhaji településrész védelme érdekében betétgerendás védművet alkalmaztak a mentőcsoport tagjai.

Tolna megye adottságait, veszélyeztető hatásait és a bekövetkezések gyakoriságát figyelembe véve a Gemenc Mentőcsoport megfelelő vezetés és logisztikai biztosítás mellett alkalmas komplex vízkárelhárítási (ár-, és belvízvédelmi, valamint kutatás-mentési tevékenység), védekezési tevékenységek végrehajtására. A Gemenc Önkéntes Mentőcsoport társadalmi szervezetek, egyesületek, valamint gazdálkodó szervezetek állományából, illetve speciális esetekben felkért szakértőkből áll. Tagjai között búvárok, önkormányzati tűzoltóságok és önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai is vannak.

Vasárnap a búvár komponensnek is akadt feladata, mivel egy férfi a tiltás ellenére csónakázás közben vízbe esett, őt kellett kimenteniük, amit sikeresen megoldottak. Egy egészen speciális helyzettel is meg kellett küzdeniük a búvároknak, ugyanis egyikük víz alatti munkavégzés közben beszorult a munkakötelekbe és nem tudta magát kiszabadítani. A merülést biztosító a bajba került búvár vészjelzéseit továbbította a másik búvár részére, aki sikeresen kimentette bajba jutott társát.

A mentőcsoport tagjai minden helyszínen sikeresen hajtották végre a feltételezett szituációk szerinti feladatokat, így a háromtagú nemzeti minősítő bizottság az újraminősítő gyakorlatot megfeleltre értékelte. Ennek megfelelően a Gemenc Mentőcsoport öt évre megkapta a jogosultságot arra, hogy szükség esetén Tolna megye védelme érdekében ár- és belvízvédelmi, valamint kutatási-mentési tevékenységet végezhessen.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság