full screen background image
Keresés
2021 július 23 - péntek
  • :
  • :

Újfajta csalásra figyelmeztet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Újfajta csalásra figyelmeztet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

2017.07.08. A világhálón terjedő csalásra hívja fel a lakosság figyelmét a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Apróhirdetésekkel kapcsolatos csalás terjed az interneten, a rendőrség ezért fokozott óvatosságra kéri a lakosságot. A feltehetően külföldi elkövetők magyar apróhirdetési oldalak hirdetéseire jelentkeznek e-mailben, mint lehetséges vásárlók. Rövid levelezést folytatnak angol nyelven az eladásra szánt tárgyról, valamint annak eladási áráról, majd jelzik a vételi szándékot. A fizetés vonatkozásában rendszerint a PayPal rendszert jelölik meg. Amennyiben az eladó nem rendelkezik PayPal fiókkal, arra kérik, hogy regisztráljon.

A fizetéshez szükséges PayPal adatokat elkérik, majd rövid időn belül emailt küldenek arról, hogy a vételi árat kifizették, sőt a postaköltség összegével, azaz néhány száz euroval többet is, de az eladó azt előre kell kifizesse Western Union utalással a szállítmányozónak egy megadott címre. Ezzel párhuzamosan az eladó egy PayPal címzéssel ellátott álüzenetet is kap, amelyben azt az érzetet keltik, mintha a PayPal jelzése lenne arról, hogy a befizetés valóban megtörtént, és az ténylegesen csak akkor lesz végleges, ha az eladó a posta költséget a megadott címre Western Union utalással kifizeti. A posta költsége változó, általában 200-300 euro körüli összeg. Amennyiben az eladó a szállítási díjat kifizeti, vagy a tárgyat elpostázza, az ellenértéket nem kapja meg, így bűncselekmény áldozatává válik.

A rendőrség arra kéri az interneten hirdetőket, hogy ne postázzanak csomagot addig, amíg a fizetés valódi visszaigazolása nem érkezik meg, vagy a pénzt meg nem kapták. Figyelem, a PayPal soha nem hivatkozik konkurens vállalatra (pl. Western Union). A készpénz befizetését igazoló, de a szállítás összegének kifizetésére felszólító email nem valós, ilyet a PayPal soha nem küld ügyfeleinek. A befizetés addig nem történt meg, amíg az a PayPal számlán nem látható. Ha a vásárló befizetésre hivatkozik, ellenőrizze a számlája forgalmát. Valós befizetés hiányában soha ne postázzák a csomagot.

Az álvevő által megjelölt 200-300 euro szállítási díj irreálisan magas, európai viszonylatban egy csomag külföldre postázás díja általában ennek a töredéke. Kérjük soha ne kössenek olyan üzletet, amelynek részletei a fizetés és a szállítás vonatkozásában nem tisztázottak. Saját személyes adataikat, belépési azonosítóikat soha ne adják meg senkinek, a számlájukhoz tartozó fiókba e-mailben küldött üzenetből ne próbáljanak meg belépni. Minden esetben nyissanak új oldalt és így keressék fel a netbank felületét.

Amennyiben bűncselekmény áldozatává válik, kérjük tegyen feljelentést a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon, vagy hívja a 112-es segélyhívót.

* A kép illusztráció